„Belfaste“ Palangos centre – skanu ir jauku kaip „Belfaste“ Šiaurės Airijoje

„Belfaste“ Palangos centre – skanu ir jauku kaip „Belfaste“ Šiaurės Airijoje

Linas JEGELEVIČIUS, 2016 02 11

Ar gali vasario pradžioje Palangoje atidarytas restoranas sėkmingai gyvuoti? Centre, priešais miesto Viešąją biblioteką, duris atvėręs šeimos restoranas „Belfastas“ klientų jau nestokoja: smalsu, skanu, patogu. Svarbiausia, čia dirbantis Londone mokslus baigęs šefas Audrius Kukšta pasiryžęs parodyti, kaip reikia gaminti, kad garsas apie „Belfastą“ pasiektų visus.

Vasaris, o „Belfaste“ – šurmuliukas
„Šurmuliukas atidarytame restorane – malonus, bet jis nėra netikėtas. Angliškas interjeras, gera atmosfera, žinomas, žinantis, ką su produktais daryti virtuvės šefas, patiekalams gaminti naudojama tik šviežia ir nešaldyta mėsa. Tai yra tai, kuo mes didžiuojamės ir dėl ko esame skirtingi“, – sakė restorano savininkė Liudvika Jokšė.
Toje vietoje, kurioje įsikūrė „Belfastas“, anksčiau čia viliojo „Prancūziškos kepyklėlės“ kepinių bei kavos kvapai. Kepyklėlė niekur nedingo: kitą savaitę atsidarys Senojo Turgaus gatvėje 6.
„Pabrėžkite štai ką: siūlysime išskirtinai gerą ir šviežią maistą. Mūsų „cinkelis“ – moderni britų virtuvė. Ji – man labai artima: tris metus petys į petį „Belfaste“ virtuvėje dirbau su žymiu vietos virėju Daniu Mileriu. Jis dvejus metus iš eilės yra pripažintas geriausiu airių virėju. Vėliau baigiau kulinarijos mokslus Hammersmith ir West koledže Londone“, – šypsojosi A. Kukšta.
Netrukus Andrius sulaukė didelės sėkmės: jam buvo patikėta vadovauti žinomo restorano virtuvei pačiame Londono centre.
„Restorano pavadinimas – „Belfastas“ – buvo išsirinktas abipusiu sutarimu: „Mūsų virtuvė – gan britiška, o „Belfastas“, žinia, – Šiaurės Airijoje. Po pažinties su Audriumi, neabejojau, kad jis – šefas, kurio reikia mums ir Palangai“, – kalbėjo Liudvika.
Ir šefas, ir savininkė sakė, kad maistas „Belfaste“ Palangoje bus kaip „Belfaste“ Šiaurės Airijoje.
Praėjusią vasarą šefas Audrius jau ne vieną viliojo į Monciškes, kur jis gamino sultingus, iš šviežios mėsos pagamintus mėsainius.

Šefas siūlo jautienos ir „Guinness“ alaus pyragą
Kad įsitikintų restoranui tiekiamos jautienos kokybe, „Belfasto“ šefas pats vyko į vieną žinomą šalies ūkį. „Man paliko labai gerą įspūdį, kaip yra apdorojama ir brandinama mėsa“, – sakė Audrius. Restoranui tiekiama jautiena yra ne mažiau nei 35 dienų brandinimo ir yra visada šviežia.
Pasiteiravus, ką būtinai reikėtų išbandyti „Belfaste“, „Belfasto“ virtuvės meistras sakė, kad viskas čia skanu, bet jam ypač prie širdies airiškas mėsinis pyragas. „Tiksliau: jautienos ir „Guinness“ alaus pyragas. Jis labai populiarus Šiaurės Airijoje. Visi airiai labai mėgsta mėsos pyragus. Turi ir žuvies, ir vištienos pyragus“, – dalijosi patirtimi „Belfasto“ šefas.
Paklausta, kodėl patikėjo vienam šefui nuspręsti, koks turi būti meniu, Liudvika buvo atvira: „Andrius – labai geras šefas. Aš tikiu juo, jis savo srityje labai stiprus“. Šyptelėjusi pridūrė: „Abu iškart sutarėme, kad cepelinų „Belfaste“ nebus“.
Anot šefo Audriaus, darbo dienomis dienos pietums gal ir bus pasiūlyta lietuviškų patiekalų, bet su britišku prieskoniu.
Atidaryti šeimai skirtą restoraną buvo mintis su „cinkeliu“. Tai ne klasikinis restoranas, tai vieta šeimai – šeimos restoranas. „Kviečiame visus: ir šeimas, ir vienišius, kurie galbūt čia atras kitą pusę“, – juokavo abu.
„Sekdami airių pavyzdžiu, sekmadieniais pasiūlysime apsilankyti taip vadinamame sekmadienio „branče“ ( SundayBrunch), kuriame meniu apims ir pusryčių, ir dienos patiekalus. Išskirtinė jo detalė bus, kad siūlysime sekmadienio „roustą“ ( SundayRoast), kuris Anglijoje yra itin populiarus. Dauguma anglų šeimų sekmadieniais su visa šeima keliauja į vietos „pabą“ ar vidutinės klasės restoraną ir džiaugiasi „roastu“, – pasakojo A. Kukšta.

Vaikams siūlo vištienos ledinukus
Vaikams „Belfastas“ siūlo jautienos mėsainius su BBQ padažu, MacCheese – pastarasis patiekalas itin populiarus Jungtinėse Amerikos Valstijose, taip pat vištienos ledinukus.
„Pastarasis patiekalas paruoštas atlikus specialų viščiuko pjūvį: petukai be sparnelių, lengvai pamarinuotas ir gruzdintas. Galima lengvai paimti už kauliuko ir mėgautis. Žodis „ledinukai“ pavadinime – kaip pokštas“, – atskleidė „Belfasto“ šefas.
Palangoje jau nuo kovo pabaigos leidžiantis „WizzAir“ ir „RyanAir“ lėktuvams iš Londono, verslininkė tikisi restorane sulaukti ir anglakalbių lankytojų.
Jau šį savaitgalį „Belfastas“ visus palangiškius ir kurorto svečius vilios specialiai paruošomis stintomis.
„Paruošime paprastai, bet labai skaniai. Dar nenusprendžiau, ką vertėtų visiems pasiūlyti: stintų ravioli ar specialiai marinuotų stintų. Tikrai bus ir ekskliuzyvinių garnyrų. Ir stintas reikia mokėti pateikti kitaip“, – įsitikinęs A. Kukšta.
O Valentino dienai laukia „Belfasto“ meniu patiekalai. „Visi mūsų patiekalai yra kaip afrodiziakai“, – tvirtino jis.
Ateities planuose – tradicinės vynų degustacijos su žinomais somelje ar atskirų Europos šalių virtuvių degustacijos.
„Norime truputį sujaukti, žinoma, gerąja prasme, restoranų tvarką Palangoje. Kaip mums seksis, spręs mūsų lankytojai“, – sakė A. Kukšta ir L. Jokšė.
Naujienos „Facebook'e“: Belfastas, adresas: Vytauto g. 98, Palanga.


Jūsų komentaras:

CAPTCHA



Taip pat skaitykite

Šių metų lapkričio 8-17 dienomis Palangos senojoje gimnazijoje buvo vykdomas integruotas projektas „Kelionė po Šiaurės šalių salas“, skirtas Šiaurės šalių bibliotekų savaitei.Šiemet šios savaitės tema – Šiaurės salos, todėl ir projektą pavadinome „Kelionė po Šiaurės šalių salas“.


Kai kalbama apie jaunuomenės mokslo pasiekimus, didžiausias dėmesys krypsta į Palangos senąją gimnaziją. Metus jai vadovaujantis direktorius Leonas Šidlauskas tikina, jog kitaip ir būti negali. Gimnazija yra vienintelė Palangoje ir privalo būti dėmesio centre.„Man, kaip ir kiekvienam mokyklos vadovui yra svarbu, kad mokyklos idėjas, įžvalgas, pokyčius palaikytų mokiniai, jų...


Ar gali vasario pradžioje Palangoje atidarytas restoranas sėkmingai gyvuoti? Centre, priešais miesto Viešąją biblioteką, duris atvėręs šeimos restoranas „Belfastas“ klientų jau nestokoja: smalsu, skanu, patogu. Svarbiausia, čia dirbantis Londone mokslus baigęs šefas Audrius Kukšta pasiryžęs parodyti, kaip reikia gaminti, kad garsas apie...


Didžiausi Palangos konservatorių lūkesčiai ir niūriausios jų oponentų prognozės rinkimų į savivaldybės Tarybą naktį išsipildė su kaupu: kurortu meru, jau pirmajame ture, buvo išrinktas Tėvynės Sąjungos- Lietuvos Krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas, dabartinis miesto meras Šarūnas Vaitkus, o jo vadovaujami konservatoriai nušlavė kitas partijas...


Pačiame Palangos centre, Ganyklų gatvėje, jau iškilę ar dar besistiebiantys „Kauno būstų“ keturaukščiai jau neatpažįstamai pakeitė centrinės miesto dalies veidą – iš pilkšvo, niekuo neišsiskiriančio jis tapo europietišku „Malūno vilų“ kvartalu: ryškių potėpių, tvarkingu ir žadinančiu nuotaiką. Beveik dvejų...


Už sąvartyną miesto centre bauda skirta teisėtai

Livija GRAJAUSKIENĖ , 2013 07 01 | Rubrika: Miestas

„Teismo vertinimu, Egidijus Vičius neįvardino konkrečių bei objektyvių priežasčių, dėl kurių jis neturi galimybės sutvarkyti aplinką, kad sklypas nevirstų statybinių atliekų sąvartynu miesto centre“, – tokią išvadą padarė Palangos miesto apylinkės teismas, atmetęs UAB „Entoja“ direktoriaus E. Vičiaus skundą dėl jam skirtos 500 Lt baudos už turimo...


Palangoje lankėsi Šiaurės ir Baltijos šalių kariuomenių vadai

„Palangos tilto“, Palangos m. sav. inf., 2013 02 04 | Rubrika: Miestas

Ketvirtadienį, sausio 31 d., Palangoje lankėsi bei su miesto meru Šarūnu Vaitkumi susitiko Šiaurės ir Baltijos šalių kariuomenių vadai. Susitikime dalyvavo Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, Danijos kariuomenės vadas generolas Peteris Bartramas (Peter Bartram), Estijos kariuomenės vadas brigados generolas Riho Terrasas (Riho Terras), Latvijos...


Lipdamas savivaldybės laiptais, šnopuoja kaip šernas, pavalgęs pietus „Pas Feliksą“, gadina orą kaip šeškas, bet... apskritai – visai neblogas žmogus, nors tinkamas tik bokso kriaušei daužyti. Spėkite kas toks? Ogi Palangos vicemeras Saulius Simė. Kas dar nori „pavaryt“ ant kurorto vicemero?


„De Cuba“: skanu, bet brangu

Gurmanas Liežuvis, 2011 07 08 | Rubrika: Verslas pinigai

Kavinės „De Cuba“ kurorto svečiams pristatinėti nereikia. O tie, kurie niekada joje nesilankė, neabejotinai turėtų nors praeidami stabtelėti. Taip vilioja padaryti daugybė žydinčių gėlių ir Lietuvoje nematyti egzotiški augalai lauko terasoje ir patrauklus kavinės interjeras.


Namo kurorto centre bendrasavininkystė apkarto

Linas JEGELEVIČIUS, 2010 11 10 | Rubrika: Miestas

Namas, esantis pačiame kurorto centre, Piktuižio gatvėje 4, priklauso dviems savininkams – Vytautui Petrauskui ir, nusipirkus dalį namo, jo bendrasavininke tapusiai Valerijai Lekstutienei ir jos vyrui Viktorui Lekstučiui. Kaimynai „per sieną“ jau seniai vienas su kitu nesilabina, o matosi tik teisme.


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius