Ketvirtadienį viešbučio „Vanagupė“ konferencijų salėje Palangos VMVT organizavo seminarą viešojo maitinimo įmonių vadovams dėl nuo lapkričio pirmosios prasidėsiančio jų įmonių reitingavimo.

Ketvirtadienį viešbučio „Vanagupė“ konferencijų salėje Palangos VMVT organizavo seminarą viešojo maitinimo įmonių vadovams dėl nuo lapkričio pirmosios prasidėsiančio jų įmonių reitingavimo.

Nuo lapkričio prasidės viešojo maitinimo įstaigų reitingavimas

Livija GRAJAUSKIENĖ , 2013 10 28

Jau nuo lapkričio 1-osios Lietuvos – ir Palangos – viešojo maitinimo įstaigos bus pradėtos vertinti balais. Taip siekiama padėti vartotojams lengviau apsispręsti, į kurią kavinę, restoraną ar barą užsukti – kuo aukštesnis įvertinimas, tuo ten saugesnė aplinka, kokybiškesnis maistas. Apie šią naujovę kalbėta ketvirtadienį viešbutyje „Vanagupė“ vykusioje konferencijoje.

Startuoja nuo lapkričio
Apie įvedamą naujovę – viešojo maitinimo įmonių vertinimą – reitingavimą, – buvo pranešta dar metų pradžioje, tad maitinimo paslaugas teikiančių įmonių vadovai, jei buvo kokių nors trūkumų, turėjo pakankamai laiko pagerinti situaciją.
O spalio 24-ąją viešbučio „Vanagupė“ konferencijų salėje Palangos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) organizavo seminarą viešojo maitinimo įmonių vadovams dėl nuo lapkričio pirmosios prasidėsiančio jų įmonių reitingavimo.
Konferencijos metu Palangos VMVT viršininkas Arūnas Elijošius pažymėjo, atsižvelgiant į higienos reikalavimų įgyvendinimą, Lietuvoje nuo 2013 m. lapkričio 1 d. bus reitinguojamos viešojo maitinimo įmonės. Tai padės vartotojams įvertinti įmonių veiklą, ir, kaip tikimasi, viešojo maitinimo įmonės pradės atsakingiau žiūrėti į gaminamo maisto saugą ir kokybę, siekdamos saugoti vartotojų interesus, gindamos jų teises ir tai skatins sąžiningo verslo konkurenciją.
Vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Birutė Simutienė pristatė VMVT direktoriaus įsakymą „Dėl viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, kuris nustato viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimo ir jų pretenzijų dėl atitikties higienos reikalavimams vertinimo rezultatų pateikimo tvarką. Šis aprašas privaloma tvarka bus taikomas kavinių, užkandinių ir restoranų veikloms. Inspektorė paaiškino kada vertinama įmonė, kas vertinama įmonėje ir kaip vertinama įmonė, ir tai, kaip gaunamas bendras vertinimo balas. Paminėta, kad viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balas bus skelbiamas VMVT interneto svetainėje.

Būna nusiskundimų
Taip pat B. Simutienė pateikė trumpą viešojo maitinimo įmonių analizę, iš kurios matyti, kad Palangos kavinėse ir restoranuose patikrinimo metu dažniausiai nustatomi bendri higienos, savikontrolės, technologijų, personalo higienos, atsekamumo ir produktų saugos pažeidimai. Inspektorė paminėjo, kad šiais metais Palangoje gauti 32 vartotojų skundai dėl viešojo maitinimo įmonių veiklos. Iš jų 16 (50 proc.) buvo pagrįsti.
Dauguma vartotojų skundžiasi dėl atšalusių patiekalų, įtartinų jų skonių, kokybės, šviežumo, porcijų dydžių.
Taip pat B. Simutienė priminė VMVT direktoriaus 2013 m. kovo 8 d. įsakymą „Dėl maisto saugos ir higienos“, kuriame nurodoma viešojo maitinimo įmonėms – restoranams, kavinėms, užkandinėms, – organizuojant pobūvius, šventes ar kitus renginius, nepriimti iš paslaugos užsakovų pirkto ar namuose gaminto maisto, bei užtikrinti, kad maisto netvarkytų asmenys, sergantys ar esantys ligų, kurios gali būti perduodamos per maistą, nešiotojai.
Seminare dalyvavę 61 viešojo maitinimo įmonės vadovai, jų įgalioti atstovai noriai domėjosi naująja tvarka ir džiaugėsi tuo, kad visa reitingavimo informacija bus nuolat skelbiama viešai.

Naujovė – tik balai
Kaip „Palangos tiltui“ sakė Palangos VMVT viršininkas A. Elijošius, įmonėms naujojo reitingavimo nėra ko bijoti: šie patikrinimai nuo anksčiau vykdytųjų planuotų tikrinimų skirsis tik tuo, kad bus rašomi balai.
„Niekas specialiai į kavines ar kitas viešojo maitinimo įstaigas nevažinės ir negąsdins. Ir toliau vykdysime planuotus mūsų inspektorių atliekamus patikrinimus, jų reikalavimai nesikeičia, tik šiek tiek keisis vertinimas: yra parengti specialūs klausimynai, bus pateikti atsakymai, o pagal juos skaičiuojami balai“, – aiškino A. Elijošius.
Kaip ir iki šiol, bus tikrinamos tos viešojo maitinimo įstaigos, kurias tikrinti buvo suplanuota dar metų pradžioje.
A. Elijošius priminė, jog viešojo maitinimo įstaigos skirstomos į tris kategorijas. Padidintos rizikos grupei priklausančios įmonės tikrinamos dukart per metus, vidutinės rizikos – kartą per metus, o mažos rizikos – kartą per tris metus. Jeigu įmonės jau buvo tikrintos, specialiai dėl reitingavimo į jas grįžtama nebus – nebent patys, tarkime, mažos rizikos įmonių vadovai pageidautų, kad jų veikla būtų įvertinta balais ir paskelbta viešai.
 

Aukščiausias vertinimas – 100 taškų
Taip pat Palangos VMVT viršininkas informavo, jog šių metų pradžios duomenimis, Palangoje buvo 336 viešojo maitinimo įstaigos, iš jų 150 veikiančios visus metus, o 186 – tik vasaros sezoną.
Priminęs, jog patikrinimų ir reitingavimo tikslas – įvertinti, kaip maitinimo įstaigos paiso higienos reikalavimų bei leisti jų lankytojams tai sužinoti, A. Elijošius paminėjo, jog įvertinimas patiems geriausiems – 100 taškų.
Vertinimas vyksta pagal 37 klausimus, kurių kiekvienas vertas skirtingos taškų sumos. Bendra jų suma – 100 taškų. Patikrinimo metu radus nusižengimų higienos taisyklėms, bus atimamas tam tikras skaičius taškų.
Pagal surinktus taškus bus sudaromas maitinimo įmonių reitingas: 100-91 – labai gera būklė, 90-81 - gera, 80-71 – patenkinama. Jei įmonė surinks 70-61 ar mažiau nei 60 taškų, bus įvertinta kaip „bloga“, į kurią eiti nerekomenduojama.
Per 14 dienų po patikrinimo informacija bus įkelta į VMVT interneto svetainę, kur su ja galės visi susipažinti.
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Dilkienė prieš įvedant reitingavimą sakė, kad „vyko dialogas, diskutavome, tobulinome vertinimo sistemą, kad būtų realu viską įgyvendinti ir priimtina verslui, o ne našta“.
Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Klaipėdos skyriaus vadovas Donatas Botyrius tvirtino, kad šis reitingavimas turės teigiamos įtakos ir konkurencijai. 


Jūsų komentaras:

CAPTCHA



manyciau 2013-10-29 12:45 (IP: 78.61.104.50)
kad reitinguoja patys lankytojai, o cia - kas gali paneigti, kad ...Gyresi viena tikrintoja, kad tik is atlyginimo neisgyventu...

"Žuvis genda nuo galvos!.. 2013-10-29 08:12 (. / IP: 86.100.60.112)
p.A.Elijošiau? -Kada bus "reitingavimas" ar kas panašaus... tarp Prekybos centrų "Maxima" "IKI" "CENTO' , "ČIA MARKET" "RIMI"..- Baisu ! kas darosi...nebėr kur padoraus maisto nusipirkti!!! o vagiama, vagiama, vagiama...Visos nuolaidos - mulkinimas...kasoj pilna kaina apvagiami žmonės...-Paskutinė REKLAMA skelbiama:- visiems ketčupams , bei padažams -nuolaida!...O štai majonezas pasirodo ne padažas??? Aferistų bendra šaika....

Taip pat skaitykite

Bendruomeniniai šeimos namai lapkričio mėnesį kviečia į Tėvystės įgūdžių paskaitas tėvams


Lygiai savaitę -iki lapkričio 8 d. - Vyriausioji rinkimų komisija lauks gyventojų, politikų ir visuomeninių organizacijų pastabų dėl vėl perbraižomo rinkimų apygardų žemėlapio. Per pastaruosius ketverius metus tai jau bus trečias perbraižymas. To esą prireikė, nes demografinė situacija Lietuvoje ir vėl neatitinka teisingo demokratiško atstovavimo.


Klaipėdos apskrities mokesčių inspekcijos duomenimis, už šalyje turimus žemės sklypus mokestį turi sumokėti 6108 Palangos m. gyventojai (jiems apskaičiuota mokėti suma – 517,3 tūkst. eurų) ir 111 kurorto juridinių asmenų (jiems apskaičiuota mokėti suma – 49,3 tūkst. eurų). Iš viso šalyje yra daugiau nei 1 mln. žemės mokesčio mokėtojų. Dėl savivaldybių nustatytų...


VMVT Palangos VMVT su Palangos miesto viešbučių ir restoranų asociacija gegužės 23 d. viešbučio „Vanagupė“ konferencijų salėje organizavo Palangos viešojo maitinimo įmonių vadovams ir atsakingiems darbuotojams seminarą „Maisto saugos valdymas maisto tvarkymo subjektuose. Kontrolės procedūros, efektyvios trūkumų šalinimo priemonės, poveikio...


Žygimantas MITKUS, Jaunimo Europos komandos narys Nuo sausio 4 dienos Lietuvoje startuoja Jaunimo Europos komandos (JEK) narių įgyvendinamas projektas „Eurodebatai: viešojo kalbėjimo iššūkis”, kurio idėja – pakviesti vyresniųjų klasių mokinius išsakyti nuomonę Lietuvai aktualiais klausimais dėl imigracijos politikos ir skaitmeninės rinkos...


Antradienį į tradicinį „Palangos tilto“ kavarytį susirinkę Palangos krašto kavinių ir viešbučių savininkai, Savivaldybės administracijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai kartu su skaitytojais diskutavo temomis, aprėpiančiomis platų klausimų ratą: nuo vadinamojo viešųjų įstaigų „reitingavimo puodeliais“ iki to, ko...


Palanga, 1919-jų lapkričio triumfas ir netektis

Vitalius Bernardas LITVAITIS, 2013 11 11 | Rubrika: Miestas

Jauna Lietuvos valstybės savanorių kariuomenė  jau buvo išvadavusi Tėvynę nuo atvykėlių ir savųjų bolševikų, Šiaulių-Radviliškio fronto linijoje lapkričio 20-21 dienomis į šipulius sudaužiusi   avantiūristo P. Bermonto (Bermondt P.R.) ordą su visa jo „geležine divizija“, Kretingos garnizono kariai sutartinai veikdami su...


Jau nuo lapkričio 1-osios Lietuvos – ir Palangos – viešojo maitinimo įstaigos bus pradėtos vertinti balais. Taip siekiama padėti vartotojams lengviau apsispręsti, į kurią kavinę, restoraną ar barą užsukti – kuo aukštesnis įvertinimas, tuo ten saugesnė aplinka, kokybiškesnis maistas. Apie šią naujovę kalbėta ketvirtadienį viešbutyje...


Jau kuris laikas palangiškiai galėjo matyti bendrovės „Lintel“ darbininkus, triūsiančius įvairiose kurorto vietose bei montuojančius didelės raiškos vaizdo stebėjimo kameras. Nuo lapkričio pradžios, pagal Savivaldybės su bendrove TEO pasirašytą sutartį, bus įdiegta nauja vaizdo stebėjimo sistema.


Kiekvienas mūsų turime mėgstamą kavinę Palangoje. Prisipažinsiu, kad aš, jūsų Gurmanas Liežuvis, dažniausiai, ypač žiemą, užsuku į kavinę „1925”. Įsikūrusios J.Basanavičiaus gatvės pradžioje, išlaikiusios per beveik šimtą metų (įkurta buvo 1925 metais!!!), žiemą viliojančios židiniu, traškančiomis jame malkomis, geru maistu ir jaukiu „senelių...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius