Žiemą kavai – tabu, patartina valgyti daugiau karšto maisto

Žiemą kavai – tabu, patartina valgyti daugiau karšto maisto

Agnė LEKAVIČIENĖ, 2011 12 30

 

Nors oro sąlygos šiandien labiau primena rudenį ar net ankstyvą pavasarį, visgi dabar žiema. Kokius maisto produktus rinktis šaltuoju metų laiku, kad visuomet jaustumėmės žvalūs, energingi bei sveiki? Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistė Aiva Dabašinskienė, atsakinga už vaikų ir jaunimo bei bendruomenės sveikatos stiprinimą Palangos miesto ir Kretingos rajono savivaldybėse, perspėja palangiškius, kad šaltuoju metų laiku idealiausias maistas mūsų organizmui yra daržovių sriubos ir įvairūs troškiniai: „Sveika, tinkama mityba labai svarbi siekiant sustiprinti organizmo atsparumą įvairioms imuninėms ligoms žiemą. Maitintis reikia atsižvelgiant į mitybos piramidę bei jos principus“.


 

Svarbiausia – šiltas maistas

Kuomet oras nebelepina šiluma, sveikatos specialistė rekomenduoja valgyti kuo daugiau karšto, naminio maisto: „Natūralu, kad vasarą ir pavasarį maitinamės sveikiau, tačiau nėra priežasties pamiršti sveiką gyvenseną ir žiemą. Stenkitės valgyti kuo daugiau morkų, burokėlių, persimonų, granatų, spanguolių, įvairių oranžinių vaisių, kadangi jie dėl savo antibakterinių savybių puikiai tinka žiemą ir rudenį, kuomet siautėja įvairios peršalimo ligos, gripas. Jie taip pat greitina medžiagų apykaitą ir padeda tada, kai norime atsikratyti nepageidautinų kilogramų. Vitaminas C stiprina imuninę sistemą ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje“.

„Šaltuoju metų laiku patariame valgyti kuo daugiau rauginto pieno produktų, nes šių produktų sudėtyje esančios gyvosios bakterijos padeda stiprinti organizmo atsparumą. Tai itin svarbu žiemą. Ypač naudinga valgyti žuvį, daržoves, vaisius, raugintus kopūstus, brokolius, žiedinius kopūstus, pomidorus, paprikas, bulves, špinatus, petražoles, morkas, avokadus, bananus, persikus, abrikosus. Mūsų organizmui taip pat naudinga paukštiena, kiaušiniai, pieno gaminiai, riešutai bei grūdiniai produktai“, – pabrėžė moteris.

Tikriausiai daugelis parduotuvėje nė nežvilgtelime į šaldytas daržoves. Tačiau A. Dabašinskienė patikino, jog tinkamai užšaldytos daržovės ir vaisiai bei kiti produktai savo sudėtyje gerai išlaiko vitaminus, todėl šie produktai taip pat tinkami ir naudingi mūsų maisto racione.

„Taip pat labai svarbu žinoti kaip apdoroti ir naudoti daržoves, kad jos būtų naudingos, pavyzdžiui, morkos naudingesnės apkeptos, brokoliai – žali, svogūnai nuplikinti ir panašiai“, – teigė specialistė.


 

Saikingai vartokite kavą

Specialistė A. Dabašinskienė perspėjo kavos mėgėjus: „Tiek žiemos, tiek vasaros laikotarpiu kavos nereikėtų vartoti arba vartoti saikingai asmenims, turintiems problemų su kraujotakos ir širdies sistemos ligomis, bei nėščiosioms, kurioms kava gali sutrikdyti vaisiaus vystymąsi“.

Pasak pašnekovės, pasaulyje yra atlikta įvairių tyrimų dėl kavos vartojimo ir jo įtakos sveikatai, tačiau šių tyrimų rezultatai labai skirtingi.

„Vieni teigia, jog kava, vartojama saikingai, tai yra 1-2 kavos puodeliai per dieną, teigiamai veikia sveikatą. Tuo tarpu kiti teigia, jog kava, nors ir natūralus stimuliantas, turi neigiamos įtakos sveikatai. Taigi svarbiausia – saikas“, – pasakojo A.Dabašinskienė.

Pašnekovė taip pat teigia, kad žiemą vertėtų vengti alkoholio, nes jis plečia kraujagysles ir mažina kūno temperatūrą.

„Stiprieji gėrimai sukelia tik trumpalaikį šilumos pojūtį. Vėliau išgėręs žmogus šals dar labiau nei tas, kuris visai negėrė. Vietoj svaigiųjų gėrimų geriau pasirinkti sušildančius gėrimus: kakavą, arbatą ar tiesiog šiltą vandenį“, – patarimus žėrė A. Dabašinskienė.

A. Dabašinskienė patikino, kad lietuviai savo mitybos racionui skiria per mažai dėmesio. „Lietuvos gyventojų faktiškos mitybos tyrimų, atliktų Respublikinio mitybos centro nuo 2010 metų balandžio 1 dienos – Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro duomenimis, Lietuvos gyventojų mityba nėra sveika. Nustatyta, kad per maža dalis žmonių renkasi maistą sveikatos gerinimo (ligų profilaktikos) tikslu. Be to, Lietuvos gyventojai nepakankamai dažnai vartoja šviežių daržovių, vaisių ir grūdinių produktų, – vardijo pašnekovė, bei pateikė 2007 metais atliktus mitybos tyrimo rezultatus. – Paaiškėjo, kad Lietuvos gyventojų pagrindiniai maisto produktų pasirinkimo kriterijai yra skonis (33,6 proc.) ir kaina (32,6 proc.), o sveikatos gerinimo (ligų profilaktikos) tikslu renkasi maistą 18,9 proc. gyventojų“.


Jūsų komentaras:

CAPTCHA



Taip pat skaitykite

Visai Lietuvai kalbant apie Saulių Skvernelį užklupusią sunkią ligą – premjeras serga pirmos stadijos limfoma, vėžiu, Palangos politikai, vaizdžiai tariant, noriai kalba apie gyvybę Marse ir gėjų teises, tik ne apie savo sveikatą. „Palangos tilto“ šaltiniai kurorto sveikatos įstaigose teigė, kad miesto politiką jose išvysti galima išvysti nebent su sloga....


Nuo praėjusių metų vidurio mieste veikiantis Palangos miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (toliau – Sveikatos biuras) rūpinasi savivaldybės gyventojų sveikata, organizuoja ir vykdo įvairias sveikatinančias veiklas, siekdamas įgyvendinti šiuolaikinę visuomenės sveikatos misiją – gerinti gyventojų sveikatą bei mažinti sveikatos netolygumus.


Jau nebe pirmą savaitę sergamumas peršalimo ligomis Lietuvoje nemažina apsukų, o netrukus turėtų pakilti ir dar labiau – lapkritis šioms ligoms yra kone pats palankiausias mėnuo. Vaistininkai tikina, kad rudens mėnesiais įprasta sulaukti daugiau sergančiųjų, tačiau šiųmetis sergamumas lenkia tiek pernykštį, tiek visų pastarųjų metų rezultatus. Išvada...


Liepą veiklą kurorte pradėjo Palangos miesto visuomenės sveikatos biuras, besirūpinsiantis miesto gyventojų sveikata bei aktyvų laisvalaikį mėgstantiems kurorto gyventojams ir svečiams pasiūlysiantis įdomių nemokamų sveikatai naudingų veiklų.


Vakar Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Palangos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba organizavo pasitarimą su Palangos miesto savivaldybės administracijos švietimo skyriaus, ikimokyklinių įstaigų ir mokyklų atsakingais darbuotojais, savivaldybės vyr. gydytoja, visuomenės sveikatos priežiūros specialistais ir aptarė maisto tvarkymo reikalavimų vykdymo aktualijas...


Kada ir kiek reikia mokėti už sveikatos tyrimus?

Eglė PALUBINSKAITĖ, 2016 04 25 | Rubrika: Sveikata

Palangos gydymo įstaigų pacientai labai dažnai užduoda klausimus, už kokius tyrimus reikės mokėti ir kodėl? Asmenys, drausti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), turėtų gauti nemokamas medicinos paslaugas, apmokamas iš PSD fondo biudžeto. Bet taip kurorte yra ne visada.


Susidomėjimas sveika gyvensena ir mityba Lietuvoje vis labiau populiarėja. Tačiau ne visi turi galimybę viską užsiauginti ar pasigaminti patys ir tikriausiai ne vienas apsilankęs parduotuvėje užduoda sau klausimą „tai ką gi valgyti, kad būtų sveika ir skanu ne tik man, bet ir mano vaikui?“. Atsižvelgiant į tai, šiemet sveiko maisto šventė bus skiriama patiems...


Ko reikia organizmui pavasarį: vitaminai ir jų šaltiniai

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro inf., 2013 03 14 | Rubrika: Sveikata

Atėjus pavasariui, organizmas šaukte šaukia, jog vitaminų atsargos per žiemą išseko ir jas reikia papildyti. Tai parodo sausėjanti oda, lūžinėjantys plaukų galiukai, susilpnėjusi imuninė sistema, bei kiti požymiai, dėl kurių galime jausti diskomfortą.


Nors oro sąlygos šiandien labiau primena rudenį ar net ankstyvą pavasarį, visgi dabar žiema. Kokius maisto produktus rinktis šaltuoju metų laiku, kad visuomet jaustumėmės žvalūs, energingi bei sveiki? Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistė Aiva Dabašinskienė, atsakinga už vaikų ir jaunimo bei bendruomenės sveikatos stiprinimą Palangos miesto ir Kretingos...


Konkurencijos taryba, baigusi Ministro Pirmininko prašymu atliktą tyrimą dėl maisto produktų kainų pokyčių, šio tyrimo išvadas pateikia Vyriausybei ir visuomenei. Šiuo tyrimu siekta įvertinti, kas sąlygojo mažmeninių maisto produktų kainų pokyčius pastaruoju metu. Tyrimo išvadose išdėstytos nustatytos faktinės aplinkybės, pateikta mažmeninių maisto produktų kainų pokyčių ir šiuos pokyčius...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius