Pakelės užeiga netoli Palangos nustebino porcijų dydžiu: „Net mėgstančiam pavalgyti buvo per daug“

Palangos tiltas, 2022-09-07
Peržiūrėta
1503
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

Pakelės užeiga netoli Palangos nustebino porcijų dydžiu: „Net mėgstančiam pavalgyti buvo per daug“

Logiška, kad skaitytojų klausimai, kur skaniai ir nebrangiai pavalgyti pajūryje, suaktyvėja vasarą. Kadangi jau esu rekomendavęs ne vieną restoraną Palangoje, kuriame galima skaniai pavalgyti, nenustoju ieškoti perliukų ir aplink Palangą. 

Tad ši apžvalga bus skirta maitinimo įstaigai, įsikūrusiai vos už 5 kilometrų nuo Palangos, Vydmantuose, keistu pavadinimu „Delfai“.

Pavadinimas buvo mįslė tik kol neužėjome į restorano vidų, nes pats statinys su dvišlaičiu stogu Graikijos nė kiek nepriminė.  

Kad pavadinimas turi kažką bendro su šia šalimi, sufleravo interjeras. O jau restorano meniu graikiškų patiekalų beveik neužtikome, išskyrus graikišką sriubą bei graikiškas salotas.

Tad pasirinktas konceptas pasirodė keistas, bet ne pavadinimo aptarinėti čia važiavome, o maisto paskanauti, tad trumpai aptarkime meniu.

Kaip ir minėjau, meniu nieko bendra su Graikija neturi, jis labiau atstovas to tradicinio meniu, kuriuo vilioja daugelis pakelės užeigų ir restoranėlių. Kurie savo klientus džiugina bulviniais patiekalais, karbonadais ir dar net gruzdintomis bulvytėmis su dešrelėmis.

Tiesa šis meniu kiek „paturbintas“ – jame radome ir grilio patiekalų, ir net midijas, kurios puikavosi tarp kitų žuvies patiekalų. 

Tad jeigu esate pratę prie tradicinių patiekalų, galite čia užsukti nesibaimindami graikiško restorano pavadinimo. Nereiks spėlioti, kaip atrodo graikiški patiekalai, nes čia jų tiesiog nėra. Tad nenuostabu, jog mūsų užsakymas buvo gana lietuviškas. 

Visgi vieną iš dviejų graikiškų patiekalų į užsakymą įtraukėme – užsisakėme graikiškos sriubos.

Dažnai užsisakau silkės, jei jos randu maitinimo įstaigos meniu. Taip nutiko ir šį kartą. Silkė man asmeniškai – lengvas užkandis prieš sriubą ir pagrindinį patiekalą. Gaila, kad to nesupranta daugelis maitinimo įstaigų. Ir šį kartą silkės patiekalas buvo tokio dydžio, kad jei reiktų ruošti banketą dvidešimčiai žmonių, 2–3 tokių lėkščių užkandžio užtektų visai kompanijai.

Matydamas tokį didelį užkandį, aš visada pirma pagalvoju apie tuos, kurie komentaruose rėks, kur jam tiek telpa, o jau vėliau galvoju, kad palikus daugiau nei pusę patiekalo, padavėjai reiks teisintis, kad išties viskas buvo skanu, bet tiek daug netelpa net man, mėgstančiam pavalgyti. 

Žinodamas, kad manęs dar laukia ne tik sriuba, bet ir vištienos kepsnys, aš įjungiu stabdį. 

Po to mūsų stalą pasiekė sriubos. Yra tekę valgyti graikiškos šaltos sriubos, skanauti avinžirnių, bet net gerai pakrutinus atminties lobynus panašios į mums patiektą sriubą neradau tarp graikiškų receptų. 

Ir jei nesikabinėti prie sriubos pavadinimo, tai sriubą vertinu tik geriausiu balu. Tai savotiška vengriško guliašo suskystinta versija su žiupsneliu aitriųjų paprikų. Soti sriuba, po kurios daugelis greičiausiai jau ir kiltų nuo stalo.

Grybų sriuba buvo ne tik trinta – joje buvo gabaliukais smulkintų baravykų, o tai tik sustiprino grybų poskonį. 

Vienintelis, kam turėjome pretenziją – tai prancūziškas batonas. Seną batoną pašildžius mikrobangėje ar ant grotelių, antram gyvenimui prikelti neįmanoma. Vizualiai apgauti gal ir galima, bet ir tas minkštumas, atsiradęs pakaitinus batoną, gal kažką ir apgautų, tik ne mus. 

Nesiplėsiu dėl batono, bet tik pasakysiu: jei neturite šviežio, gal geriau jau papjaustykit paprastos juodos duonos, nes greit vėstantis ir kempine virstantis senas batonas skonio sriubai nesuteikia.

Tai, kad vos atėję pamatėme besirenkančią kompaniją kažkokios šventės švęsti, mane kiek išgąsdino. Ne ne, žmonių mes, Katinai, nebijome, tik iš asmeninės darbo maitinimo įstaigose patirties žinau, kad pirma maistas atiduodamas dievams, užsisakiusiems banketus, o tik tada – mirtingiesiems klientams. Ir tai rašau be jokios ironijos, net pateisindamas tokią praktiką, nes žmonės švenčia ne kasdien, tad ir požiūris į juos turi būti kitoks.

Mane išgąsdino tik tai, kad maisto gali tekti palūkėti kiek ilgiau. O tai, kad viskam brangstant kosminiu greičiu, žmonės dar gali šventes švęsti restoranuose, tik nudžiugino. Kaip nudžiugino ir seniai girdėtas „Ilgiausių metų, ilgiausių...“  

Matyt, jausdama, kad užsakytas pokylis nė kiek neparalyžiuos virtuvės darbo, padavėja apie galimą ilgesnį patiekalų gaminimo laiką neįspėjo. 

Nepasakysiu, kiek teko laukti pagrindinių patiekalų, bet po sriubų jie mūsų stalą pasiekė greitai. 

Nesame abejingi bulviniams patiekalams, tad vienas iš Katinų pasirinko bulvinius blynus su mėsa, kitas – kiaulienos šašlyką, o aš, paskanavęs savo patiekalo, supratau padaręs klaidą užsisakydamas vištienos kepsnį.

Bet pradėkime nuo geriausių emocijų ir leiskimės prie liūdnesnių. Bulviniai blynai su mėsa buvo vykę, ir dėl to, kad buvo dideli, vienas vėliau net atiteko man. 

Kiaulienos šašlykas buvo ne tik gražiai patiektas lėkštėje tarp gausybės garnyro, bet ir buvo minkštutis bei sultingas. 

Bet visą tą pagrindinių patiekalų fiestą sugadino man patiektas vištienos kepsnys. 

Ta plona vištienos filė juostelė iš pirmo žvilgsnio priminė drugelį, bet po pirmo kąsnio jis man labiau priminė Azijos kario Nindzės mėtomą mirtiną ginklą – žvaigždutę. Gal man metus vištiena ir neįsmigtų į sieną, bet kokiam heiteriui mėlynę užstatyti galėtų.

Sausą vištieną būtų kažkiek gelbėjęs padažas, bet juo reikėjo paukštieną užpilti vos iškepus, gal tada filė nuo drėgmės kiek būtų suminkštėjusi. 

Šalia sausos vištienos saldžiųjų bulvių traškučiai atrodė tik kaip papuošimo detalė, nes su sausa vištiena jie niekaip nesikomponavo. 

Reziumuoju. Dėl didelių ir gana neblogų bulvinių blynų, iš kurių vienas atiteko man, mano nuotaika nesugedo. 

Trise už pietus išleidome nepilnus 60 eurų. Ir jei būčiau valgęs vien silkę, sąskaita būtų buvusi dar mažesnė. 

Neužsiminiau apie aptarnavimą, o jis vertas 5/5. Mus aptarnavusi mergina išties su meile ir išmanymu dirbo savo darbą. Geras aptarnavimas, skanus maistas ir tik dvi klaidos – senas prancūziškas batonas ir perkepta vištiena – visa tai verta stipraus 4/5. 

Ir rašydamas tokį balą aš visų pirma atsižvelgiu į kainos ir kokybės santykį. Tad jei svečiuodamiesi Palangoje užsimanysite žemiško maisto, nereiks net automobilio – pakaks ir dviračių įveikti tuos kelis kilometrus tarp Palangos ir Vydmantų. 

„Riebus katinas“

Jūsų komentaras:

Taip pat skaitykite

Palanga dažnai pasirodo antraštėse, kalbant apie maisto kainas, tačiau šį kartą didžiausias šalies kurortas „Delfi“ skaitytoją nustebino šunims siūlomu restorano meniu. 


Birželio 1-oji visame pasaulyje minima kaip Tarptautinė vaikų gynimo diena. Šia proga Lietuvoje planuojama gausybė renginių, skirtų priminti visuomenei apie būtinybę saugoti ir gerbti vaikų teises. 


Savaitgalį jaunos kompanijos pramogos Palangoje baigėsi vos tik jos keliai susikirto su policija. Neblaivus jaunas vairuotojas nusprendė, kad pareigūnams paklusti neverta ir rizikavo tiek savo, tiek keleivių gyvybėmis.


Kadangi jau esu rekomendavęs ne vieną restoraną Palangoje, kuriame galima skaniai pavalgyti, nenustoju ieškoti perliukų ir aplink Palangą. 


Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ sekmadienį, rugpjūčio 15 d., prieš 15 val., pranešė apie gaisrą transformatorių pastotėje netoli Palangos.


Prie Palangos krantų pagauta itin reta giliavandenė keturūsė vėgėlė nustebino net mokslininkus.


Ingrida Vailaitienė, Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė, sako, kad, paskelbus karantiną ir užsakovams masiškai atšaukiant viešbučių rezervacijas, buvo labai niūri nuotaika. Tačiau gegužė, laisvėjant karantinui, jau teikia vilties, kad, regis, ir "sugriautą" vasaros sezoną galima išgelbėti. Ir ne tik - taip pat uždirbti.


Lietuvai priklausančioje Baltijos jūros teritorijoje galima įrengti apie 3,35 gigavato (GW) vėjo turbinų, o geriausios vietos vėjo parkų vystymui – 30 km nuo kranto ties Šventąja, netoli sienos su Latvija, rodo Energetikos ministerijos užsakymu atlikta mokslininkų studija.  


Šiandien popiet Liepojos plente, netoli Šventosios, įvyko didelė avarija. Žuvo kretingiškis.


Moliūgas nustebino dydžiu

Rasa GEDVILAITĖ, 2009 09 08 | Rubrika: Miestas

Tik prasidėjęs ruduo jau gausiai apkrovė žmonių stalus prinokintomis gėrybėmis. Vis dar džiaugdamiesi gražiomis dienomis, daržų mylėtojai ir toliau puoselėja savo daržoves ir gėles, laukdami neįtikėtinų rezultatų. Būtent tokių jau pasiekė palangiškė Danutė Bandukova, užauginusi didžiulį moliūgą. Kruopščiai saugodama nuo aplinkinių savo „augintinį“, ji jau laukia, kada galės pati paragauti...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius