A. Meškys: „Kiekvienam verslui svarbu suteikti dvasią“

Linas JEGELEVIČIUS, 2013-12-19
Peržiūrėta
2254
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

„Gamantos” savininkas A. Meškys.
„Gamantos” savininkas A. Meškys.

 „Gamantos“ Naujųjų metų programoje – ir pasivažinėjimas karietomis

Kai gražų šiltą žiemos rytą susitikome pokalbiui miesto centre įsikūrusioje „Gamantoje“, jos savininkas Alvydas Meškys pasidžiaugė, kad ką tik iš restorano ir kavinės išlydėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai puikiai įvertino „Gamantos“ virtuvės ir kavinės bei restorano būklę, inventorių bei laikymąsi higienos reikalavimus.
„Simboliška puodukų skaičiaus sistema paremta sistema – Europos Sąjungos siekis, kad viešojo maitinimo sektoriaus teikiamos maitinimo paslaugos būtų ypatingai kokybiškos, o žmogus, užsisakęs pietus, žinotų viską, kokie jie – apie produktų sudėtį, kaloringumą. Reikalavimai – gan griežti, bet jie reikalingi“, – sakė A. Meškys.


Puiki papildoma reklama
Sąžiningam viešojo maitinimo verslui penkių puodelių įvertinimas – ir puiki papildoma reklama, paskatinimas ir didesnis vartotojų pasitikėjimas. O įnoringam svečiui renkantis, kur sutikti Palangoje Naujuosius – ir gairė margame kurorto viešbučių ir restoranų žemėlapyje, kokį viešbutį ir restoraną rinktis, kad Naujųjų sutikimas neapkartintų šventiškų lūkesčių.
Jau 20 metų pačiame miesto centre besidarbuojančiai „Gamantai“ gerų lankytojų įvertinimų nestinga, bet didėjant Palangoje viešojo maitinimo paslaugas teikiančių įmonių konkurencijai ir griežtėjant Europos Sąjungos reikalavimams, gerų įvertinimų ir pagyrų – kaip tie suteikti penki puodeliai – nebus daug.
„Ko gero, man nebus etiška kalbėti apie kolegas, bet ne man vienam abejonių kelia tik vasarai duris atveriančių kavinių veikla. Neabejotinai, jos neturi nei laiko gerai paruošti virtuvę, nei motyvacijos tam“, – pastebėjo „Gamanta“ šeimininkas.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, inspektoriai, tikrindami viešojo maitinimo įstaigas, įvairių pažeidimų nustato beveik kas antroje įmonėje.

„Gamanta“ tapo parodų vieta
Verslą kartu puoselėjantis su savo žmona Rita ir Vilniuje gyvenančiu sūnumi, ponas Alvydas – žinomas ir dėl savo meilės menams.
Meškiai remia kurorto menininkus, o „Gamanta“ yra tapusi nuolatine jų darbų ekspozicijos sale.
A. Meškys – mecenatystės pavyzdys mieste, kur pinigai neretai užgožia dvasinius dalykus.
Meškių šeima – taip pat ir pavyzdys, kaip kolegialiai, pasitarus su artimiausiais verslo partneriais – šeimos nariais – plėtoti verslą. Kad „Gamantoje“ visi sprendimai daromi būtent taip, įsitikinau ir aš: atsiprašęs ponas Alvydas keliskart pasitarti skambino žmonai, po to – sūnui.
O dukra Elvija talkina marketingo ir pardavimo klausimais.
„Pas mus taip jau yra priimta“, – nusišypsojo anglų kalbos specialistas. Būtent Filologijos fakultete jis ir susipažino prieš daugelį metų su savo būsima žmona, taip pat baigusia anglų kalbos studijas.

Kava – anksti ryte
Kaip ir kitus miesto restoranus bei viešbučius, „Gamantą“ veikia sezoniškumas, bet ją gelbsti tai, kad ji įsikūrusi miesto centre – kavos čia galima įsigyti skubant į darbą nuo pusės aštuonių, o pietums į ją suguža skanų „Gamantos“ maistą bei greitą bei paslaugų aptarnavimą vertinantys palangiškiai ir miesto svečiai.
„Kiekvieną rytą sulaukiame pulkelio kavos mylėtojų, kurie pas mus užsuka puodeliui kavos. Ją galima ir išsinešti“, – sakė A. Meškys.
Verslininkas vasarą darbą suteikia apie 30 palangiškių ir gretimų rajonų gyventojams, o žiemą „Gamantoje“, kurios viešbutyje yra 32 kambariai, darbuojasi pusė tiek darbuotojų.
Verslininkas sako, kad jau seniai suvokęs, kad sėkmingai plėtojant verslą, būtina teikti kelias ar net keliolika paslaugų vietoje – „Gamanta“ teikia ne tik apgyvendinimo, maitinimo paslaugas, bet taip pat kviečia pasinaudoti joje įsikūrusio grožio centro paslaugomis, o nuolat skubančius palangiškius, – o vasarą ypač kurorto svečius – pasinaudoti ir šešias dienas per savaitę čia veikiančios skalbyklos paslaugomis.
„Tiesą pasakius, vasarą skalbyklos darbuotojams tenka per galvą verstis, žiemą, žinoma, veikia sezoniškumas, bet džiugu, kad turime ir nuolatinių klientų palangiškių“, – pastebėjo verslininkas.

Svarbu atrasti nišą
„Savo nišos atradimas – labai svarbu. Galime pasidžiaugti, kad mūsų lankytojai renkasi mus dėl puikios vietos pačiame miesto centre, nemokamo parkavimo – aikštelėje telpa net 30 automobilių. Juk sutikite, patogu mašiną pasistatyti po pat langais ir ją matyti pietaujant, – sakė palangiškis. – Ir, žinoma, daugeliui mūsų teikiamų paslaugų įvairovė – nuo kavos išsinešimui ryte iki banketo ar furšeto organizavimo – taip pat atrodo privalumas“.
Pusė svečių viešbutyje, anot verslininko, užsieniečiai – iš Skandinavijos, Rusijos, Baltarusijos, kurie „Gamantą“ trumpam savaitgaliui ar ilgesnėms atostogoms renkasi jau ne vienerius metus.
„Vasarą sulaukiame ir šveicarų, ir amerikiečių. Mūsų paslaugomis naudojasi ir didelės bendrovės: pavyzdžiui, „Vesta“ ir „Vičiūnai“, kurios mūsų viešbutyje apgyvendina savo darbuotojus. Ypač daug įmonių naudojasi mūsų viešbučiu, kurių darbuotojams tenka dažnai naudotis ir Palangos oro uosto paslaugomis“, – sakė A. Meškys.

Pasitinkant Naujuosius – pasivažinėti karietomis
Kiekvienas restoranas ir viešbutis suka galvą, ką išskirtinio pasiūlyti svečiams Kalėdoms ir Naujųjų sutiktuvėms, bet „Gamanta“ jau kelis metus, ko gero, siūlo pačią originaliausią atrakciją pasitinkant Naujuosius – pasivažinėti karietomis.
„Pasitarę su šeimos nariais, jau senokai esame nusprendę, kad Naujųjų sutiktuvių „vinis“ neturi būti vaišių gausa ant stalo, ar kas vyksta prie jo. Mes pasirinkome būdą, kuris yra ir prasmingas, ir originalus, ir iš svečių reikalauja tam tikro nusiteikimo ir pasiruošimo – prieš pat Naujuosius po kurortą pasivažinėti žirgų traukiamomis karietomis. Jei nėra sniego, jomis, jei sniego gausu – karietomis“, – pasakojo A. Meškys.
Anot verslininko, plaukiant Naujųjų metų užsakymams, šiais metais, ko gero, teks pasamdyti šešias karietas.
„Patikėkite, išlydėti senuosius metus, kaukšint žirgų kanopoms, aplankant miesto simbolius bei apmąstant, kokie buvo praeinantys metai ir ko laukti iš Naujųjų – „Gamantoje“ Naujuosius metus jau sutikusieji neleis pameluoti, yra neužmirštamas įspūdis“, – sakė pašnekovas.
2014-ųjų sutiktuvių „Gamantoje“ paketą verslininkas šiais metais siūlo įsigyti už 290 litų.
„Į sumą įeina ir gėrimai, ir šventiniai pietūs, ir pasivažinėjimas karietomis, muzikinė programa“, – sakė A. Meškys.

„Gamanta“ dvelkia
istorija ir menais

Žinomas miesto verslininkas tikina, kad kiekvienam verslui svarbu suteikti „dvasią“, o „Gamantoje“ dvasingumu – ir istorija – dvelkia, regis, kiekviena erdvė: tik ką pradėti eksponuoti menininkės Danguolės Repšienės darbai, natūralaus medžio baro komoda, stalai, laikrodis ir kitos interjero detalės, kai kurios jų įsigytos antikvariate, spinduliuoja praėjusio šimtmečio, ar net ankstesnių metų, pradžia.
„Ko gero, toks mūsų pomėgis menams, istorijai ir grožiui – mūsų giminėje užkoduotas, – kukliai prisipažįsta A. Meškys. – Žinoma, laba daug nulėmė ir mūsų pažintis su amžiną atilsį dailininku Raimundu Sližiumi, su kuriuo labai gražiai daug metų bendravome. Mums turėti versle kažkokią atsvarą dvasinėje plotmėje – tiesiog būtinybė“.
Prieš metus „Gamanta“ į miniatiūrų parodą priviliojo rekordinį skaičių autorių – net 32, kurie čia eksponavo 66 darbus.
Šį rudenį joje jau įvyko Latvijos ir Palangos krašto dailininkų bendras pleneras.
„Mūsų salė – nedidelė, bet jos erdvę nuolat išnaudojame. Salėje telpa iki 35 darbų. Parodų organizavimas mums – jokia komercija. Pinigai už parduotus kūrinius tenka patiems tapytojams-menininkams“, – pastebėjo verslininkas, aktyviai dirbantis su „Mosto“ dailininkais.
Naujaisiais metais bene didžiausioje tarptautinėje parodoje bus eksponuojami 20 menininkų, atvyksiančių iš Latvijos ir Kaliningrado bei Lietuvos, tapybos, raižybos ir grafikos darbai.
„Manau, kad menininkų darbai pakeičia mūsų patalpų aurą. Tą pastebi ir mūsų lankytojai“, – sakė A. Meškys.

Palanga žengia teisingu keliu, bet reikia gydyklų
Verslininkas tikisi, kad kiti metai viešbučių ir restoranų verslui Palangoje bus lengvesni. Bet, ko gero, didesnio atokvėpio A. Meškys, kaip ir kiti šiame versle, gali tikėtis tik 2015-aisiais, kai viešbučių paslaugoms bus pradėtas taikyti lengvatinis pridėtinės vertės mokestis – 9 procentai.
„Nė viename kitame sektoriuje PVM mokestis nėra toks nepastovus, kaip viešbučių versle, – pastebi pašnekovas. – O gaila: juk mūsų paslaugų didelė dalis tenka eksportui – netenkame galimybės kelti atlyginimus, atsinaujinti“.
Jis pastebi labai ryškius pasikeitimus Palangoje pastaraisiais metais. „Puiku, kad mes atstatėme Kurhauzą, statysime Palangos Koncertų salę, baigiame kempingo statybas Nemirsetoje. Bet Palangai žūtbūt reikia visus metus veikiančių gydyklų. Kad jos viliotų ne tik lietuvius, bet ir regiono gyventojus, visus, – sakė verslininkas. – Tikiu, kad Palanga žengia teisingu keliu, todėl tikiu, kad ir tokių gydyklų Palangoje netrukus atsiras“.

Jūsų komentaras:

manyciau 2014-01-02 10:46 (IP: 78.61.104.50)
kad Meskys - tai vienas is geriausiu verslininku Palangoje. Nuo jo taip ir dvelkia nuosirdumu,zmogisku gerumu .Visokeriopos Jums sekmes !!!

Ne juokinga... 2013-12-30 10:53 (. / IP: 86.100.63.40)
iš kur atsivežate maisto produktų tokių aukštos kokybės? - jei P/Centruose, ypač Maximoje- vaisiai ir daržovės - apgailėtini..apvytę, bulvės pažaliavę, pomidorai išpuvusiais šonuose dėmėmis, agurkai (celofanuose) vidus pageltęs, minkštas...pievagrybiai - ne pievagrybiai, o kreivabūdės(apačia juoda),citrinos per naktį apipelyjo...Kiaul.karbonadas- kepant dvokia kuiliena..Pasmirdusia žuvim, aplamai, dvokia visa parduotuvė...ir t.t.

xxxx 2013-12-28 07:37 (IP: 78.61.241.233)
horoskopu karaliene

janis 2013-12-20 12:35 (IP: 82.135.197.57)
tikrai, baras turi savo aura, maista gausi greita ir kokybiska,

Taip pat skaitykite

Sausio 18 dieną Lietuva neteko šlagerių karalienės Vitalijos Katunskytės. Ji buvo neatsiejama nuo Palangos, būtent šiame kurorte jos visą kelią stebėjo „Jūros užeigos“ – vienos pirmųjų kavinių, kurioje dainavo Vitalija –, savininkas Aidas Jurkštas.


Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai atliko analizę viešojo maitinimo sektoriuje.


Palangos miesto savivaldybė prisideda prie Europos judumo savaitės renginių. Rugsėjo 22 d. organizuojamas renginys –„Diena be automobilio“, kurio metu bus nemokamai teikiamos viešojo transporto paslaugos miesto gyventojams ir svečiams Palangos miesto savivaldybės teritorijoje.


Palangos miesto gatvėse pradėjo patruliuoti naujas policijos automobilis „Hyundai Ioniq“. Elektra varomo automobilio salone įmontuota eismo stebėjimo sistema, galinti kontroliuoti leistiną transporto priemonių greitį, fiksuoti ir užregistruoti pavojingus ir neatsakingus vairavimo atvejus. Įranga gali skenuoti automobilių valstybinius numerius bei juos susieti su sistema...


VMVT Palangos VMVT su Palangos miesto viešbučių ir restoranų asociacija gegužės 23 d. viešbučio „Vanagupė“ konferencijų salėje organizavo Palangos viešojo maitinimo įmonių vadovams ir atsakingiems darbuotojams seminarą „Maisto saugos valdymas maisto tvarkymo subjektuose. Kontrolės procedūros, efektyvios trūkumų šalinimo priemonės, poveikio...


Viename prabangiausių Palangos viešbučių „Vanagupė“ restorane praėjusią savaitę svečiams prisistatė naujasis virtuvės šefas Saulius Šikšnys. Naujasis šefas atvyko iš Kauno. „Viskas įvyko labai netikėtai – atsidūriau Palangoje. Bet labai tuo džiaugiuosi, tik dar reikia prie visko priprasti“, – sakė jis.


Antradienį į tradicinį „Palangos tilto“ kavarytį susirinkę Palangos krašto kavinių ir viešbučių savininkai, Savivaldybės administracijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai kartu su skaitytojais diskutavo temomis, aprėpiančiomis platų klausimų ratą: nuo vadinamojo viešųjų įstaigų „reitingavimo puodeliais“ iki to, ko...


Kai gražų šiltą žiemos rytą susitikome pokalbiui miesto centre įsikūrusioje „Gamantoje“, jos savininkas Alvydas Meškys pasidžiaugė, kad ką tik iš restorano ir kavinės išlydėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai puikiai įvertino „Gamantos“ virtuvės ir kavinės bei restorano būklę, inventorių bei laikymąsi higienos...


Jau nuo lapkričio 1-osios Lietuvos – ir Palangos – viešojo maitinimo įstaigos bus pradėtos vertinti balais. Taip siekiama padėti vartotojams lengviau apsispręsti, į kurią kavinę, restoraną ar barą užsukti – kuo aukštesnis įvertinimas, tuo ten saugesnė aplinka, kokybiškesnis maistas. Apie šią naujovę kalbėta ketvirtadienį viešbutyje...


Vasaros sezono metu vidaus kavinės tampa nebeįdomios kurorto svečiams, visus traukia gaivus oras ir pietavimas lauko kavinėse. „Tokiai karštai vasarai, kaip praėjusiais metais, vidaus kavinės praktiškai neegzistavo, galiu pasakyti, kad kažkur 95 procentai kavinės pelno sudaro lauko kavinės pinigai“,- pasakojo „Baras 21“ savininkas Audronius Macius.


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius