Kad šventės būtų saugios ir džiugios

Kad šventės būtų saugios ir džiugios

2015 12 21

Artėja gražiausios metų šventės – Kūčios ir Kalėdos. Vieni švenčia namuose ar svečiuose, kiti renkasi viešojo maitinimo įstaigas. Kiekviena šeimininkė stengiasi nustebinti prie stalo sukviestus namiškius ir svečius. Vienos vaišes ruošia pačios, kitos perka prekybos centruose.
Maistu dažniausiai apsinuodijama ar net kyla ūmių žarnyno ligų protrūkių po gausių, namuose gamintų vaišių. Kad ant kiekvieno vartotojo stalo puikuotųsi ne tik skanus, bet ir saugus maistas, Palangos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kaip rinktis, laikyti ir ruošti maistą šventiniam stalui.
Rinkdamiesi maisto produktus, perskaitykite ženklinimo etiketę, įsitikinkite, kad tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs ir produkto sudėtis atitinka jūsų poreikius. Nepirkite maisto produktų iš nelegalių prekeivių, prekiaujančių kiemuose, ant šaligatvių.
Prieš dedant žalią mėsą, paukštieną ar žuvį į pirkinių krepšį, šiuos produktus reikėtų supakuoti į dvigubas pakuotes, kad jie neužterštų tų maisto produktų, kurie bus vartojami be papildomo terminio apdorojimo. Nereikėtų rinktis produktų pažeistomis pakuotėmis.
Nepamirškite higienos ir maisto ruošimo taisyklių. Virtuvėje laikykitės švaros, dažniau plaukite rankas. Įrankius, lenteles ir stalų paviršius, ant kurių buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena, kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Mėsą ir daržoves reikėtų pjaustyti ant skirtingų lentelių. Prieš vartojimą kruopščiai nuplaukite vaisius ir daržoves, jei reikia, nulupkite – taip sumažinsite užsikrėtimo patogeninėmis žarnyno bakterijomis riziką.
Svarbu tinkamos maisto produktų laikymo sąlygos. Paruoštą maistą laikykite šaldytuve taip, kad jis nesiliestų su žaliais produktais. Per maistą plintančios bakterijos kambario temperatūroje gali labai sparčiai daugintis, o žemesnėje nei 5 laipsnių ir aukštesnėje nei 60 laipsnių temperatūrose bakterijų augimas sulėtėja. Virto, kepto, troškinto maisto nerekomenduojama palikti kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 valandoms. Tortus su kremais, kitus greitai gendančius saldumynus būtina laikyti šaldytuve. Gaminti patiekalų reikėtų tiek, kiek šeimos nariai gali suvalgyti, ir nevartoti to paties maisto kelias dienas.
Pati svarbiausia per maistą plintančių ligų prevencijos priemonė – rankų plovimas. Kruopščiai ir dažnai plaudami rankas po tekančiu vandeniu su muilu sumažinsite per maistą plintančių ligų perdavimo riziką. Rankas būtina plauti prieš pradedant ruošti maistą, maisto ruošimo metu bei pasinaudojus tualetu.
Kad viešojo maitinimo įmonėse maistas būtų ruošiamas saugiai, tikrina Valstybinės maisto ir veterinarijos inspektoriai. Pastaruosius trejus metus mažiau randame produktų su pasibaigusiu tinkamumo laiku, tačiau beveik pusės patikrinimų metu nustatomi įvairūs pažeidimai. Kad nuolat reikia priminti apie higienos reikalavimus tvarkant maistą, parodė ir VMVT organizuotos akcijos „STOP bakterijoms!“ rezultatai. Akcijos, vykusios lapkričio mėnesį, metu įvairių miestų ir rajonų restoranuose, kavinėse, užkandinėse buvo tikrinama darbuotojų asmens higiena, imami mėginiai nuo darbuotojų rankų, vertinta, ar švarūs drabužiai, pakanka priemonių rankoms plauti, personalas pasitikrinęs sveikatą ir t. t. Įvertinta 187 viešojo maitinimo įmonių darbuotojų rankų mikrobiologinė tarša. 24 įmonių darbuotojų rankų plovinių mėginiuose aptikta žarninių lazdelių (E. coli) ir auksinio stafilokoko (St. aureus) bakterijų. Iš viso nustatyti 40 darbuotojų nepatenkinami mėginių atsakymai, tai sudarė 21 proc. visų patikrintų darbuotojų. Palangoje buvo paimti ploviniai nuo 9 darbuotojų rankų, viename mėginyje rasta E. coli bakterijų. Viešojo maitinimo įmonių darbuotojams nurodyta sugriežtinti savikontrolės bendrosios ir personalo higienos reikalavimų laikymosi kontrolę.
Palangos VMVT gruodžio 9 d. organizavo pasitarimą su asmens sveikatos priežiūros maisto tvarkymo skyrių atsakingais darbuotojais tema „Maisto tvarkymo aktualijos ir darbuotojų asmens higienos įgūdžių tobulinimas“. Atsakingiems už maisto ruošimą darbuotojams buvo pristatytos naujovės maisto tvarkymo srityje ir dar kartą priminta, kad maistą tvarkyti gali tik sveiki ir besilaikantys asmens higienos asmenys.
Linkime visiems Palangos gyventojams ir svečiams: ruoškime maistą atsakingai ir saugiai, kad atėjusios šventės būtų gražios ir jaukios!

Birutė SIMUTIENĖ
Palangos VMVT vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė


Jūsų komentaras:

CAPTCHA



Taip pat skaitykite

Artėja gražiausios metų šventės – Kūčios ir Kalėdos. Vieni švenčia namuose ar svečiuose, kiti renkasi viešojo maitinimo įstaigas. Kiekviena šeimininkė stengiasi nustebinti prie stalo sukviestus namiškius ir svečius. Vienos vaišes ruošia pačios, kitos perka prekybos centruose.


Šeimoms draugiškoje Palangoje, gerinant miesto infrastruktūrą, kasmet atsižvelgiama ne tik į suaugusių miestiečių bei svečių, bet ir į vaikų poreikius. Vienas įgyvendinamų mažiesiems skirtų projektų – modernių žaidimų aikštelių įrengimas daugiabučių namų kiemuose.


Gegužės 7 dieną visuotinio Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos narių susirinkimo metu buvo išrinkta nauja valdyba. Buvo išrinktas ir naujas asociacijos vadovas. Ateinančius dvejus metus Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidento pareigas eis Darius Miklovas. Jis mielai sutiko atsakyti į „Palangos tilto“ klausimus.


Palangos miesto Tarybos narys Gediminas Valinevičius kurorte pasigenda daugiau žalių plotų. „Ne pavienių medžių, o atskirų žalių rekreacinių zonų, kuriose būtų galima ir knygas skaityti, ir kamuolį pagainioti“, – sakė Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Palangos skyriui atstovaujantis politikas.


Tokį atsakymą išgirdome iš UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktoriaus Konstantino Skieraus, kuomet paklausėme, kodėl prie miesto turgavietės esančioje autobusų stotelėje nėra suoliuko. 


Artėjant Palangos atidarymo šventei visi restoranai, barai bei viešbučiai ruošiasi, gražinasi aplinką, tobulina valgiaraštį. „Palangos tiltas“ pasiteiravo kai kurių Palangos verslininkų, kokių naujovių gali tikėtis atvykę svečiai bei vietiniai gyventojai, ko jie tikisi iš Palangos atidarymo šventės.


Palangos mieste rengiamos didžiosios šventės padeda kurortui „neužgesti“ ne sezono metu ir palaikyti vasaros sezono šurmulį. Taip pat ir šį savaitgalį vykusi šventė „Palangos stalas 2010“ pritraukė daug žmonių, kurie „suko galvas“, kaip pasistatyti automobilį, kaip nepatekti į didelę spūstį. Toks žmonių antplūdis naudingas ne tik smulkiesiems verslininkams, bet ir miesto savivaldybei. „Mes...


Kantrybės keliu link auksinės šventės

Rasa GEDVILAITĖ, 2010 05 26 | Rubrika: Miestas

Praėjusį šeštadienį ypatinga šventė nudžiugino palangiškių šeimą. Karilė ir Povilas Grikšai pakvietė pačius artimiausius žmones atšvęsti savosios šventės – Auksinių vestuvių metinių. Drauge nugyvenę penkiasdešimtmetį jie spindi didžiule meile ne tik vienas kitam, bet ir gyvenimui. Šią progą paminėti jie nusprendė Palangos bažnyčioje, kurioje prie 50 metų sumainė aukso žiedus bei...


Įvardintos sezono atidarymo šventės klaidos

Dalia JURGAITYTĖ, 2009 05 23 | Rubrika: Miestas

Vakar Palangos miesto savivaldybės meras Vytautas Stalmokas pakvietė Savivaldybės bei kitų atsakingų institucijų vadovus aptarti praėjusios sezono atidarymo šventės renginius.


Sezono atidarymo šventės startui pasirengta

Dalia JURGAITYTĖ, 2009 05 13 | Rubrika: Miestas

Vakar Palangos miesto savivaldybės meras Vytautas Stalmokas inicijavo visų kurorto specialiųjų tarnybų, atsakingų už šventės „Palanga 2009“ renginius organizatorių bei savivaldybės skyrių vadovų pasitarimą, kuriame aptarti klausimai, susiję su vasaros sezono atidarymu. Pasak mero, norint, kad šventė vyktų sklandžiai ir būtų užtikrintas svečių, poilsiautojų bei dalyvių saugumas...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius