Kodėl svarbu keisti aliejų rūšis?

Kodėl svarbu keisti aliejų rūšis?

2014 05 16

Atlikta apklausa parodė, kad moterys nežino, jog skirtingi maistiniai aliejai turi skirtingas paskirtis. Komentuodama rezultatus, gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje vis dar mažai apie tai kalbama, o aliejaus pasirinkimą formuoja įpročiai ar mada, kas ne visada yra teisinga.

Improvizuotos apklausos metu gyventojos atsakinėjo į klausimus apie aliejų kepimui. Gauti rezultatai atskleidė,  kad 46 proc. respondenčių kepimui naudoja alyvuogių aliejų, 42 proc. – saulėgrąžų ir tik mažiau nei penktadalis – rapsų aliejų.

„Reikia nepamiršti, kad aliejų yra visokių rūšių ir įvairaus apdorojimo. Pavyzdžiui, nerafinuotas, šalto spaudimo alyvuogių aliejus yra labai naudingas ir puikiai tinka gardinti salotoms ar jau pagamintiems patiekalams, tačiau kepimui nėra tinkamas, nes aukštoje temperatūroje pradeda degti, dėl ko susidaro sveikatai itin žalingos medžiagos“, –  akcentuoja specialistė.

Saulėgrąžų aliejų žmonės daugiausia renkasi iš įpročio (daugiau nei 50 proc.), 25 proc. nurodė, kad šis aliejus yra tinkamas kepti. Tuo metu daugiau kaip pusė moterų, kurios kepimui naudoja alyvuogių aliejų, nurodė, kad šis pasirinkimas yra sveikiausias ir kokybiškiausias. Rapsų aliejų moterys renkasi, nes jis yra tinkamas kepti ir sveikas, taip pat neturi jokio papildomo skonio, lyginant su saulėgrąžų aliejumi.

„Šie rezultatai puikiai iliustruoja, kad kai trūksta informacijos, mūsų valgymo kultūrą stipriai formuoja įpročiai, kuriuos išsinešame iš šeimos. Todėl visavertės mitybos principai turėtų būti dar aktualesni tėveliams. Įrodyta, kad valgymo įpročiai, suformuoti vaikystėje, lydės jus ir suaugus“, – dėmesį atkreipia gydytoja dietologė L. Viniarskaitė.

78 proc. respondenčių nurodė žinančios, kad yra tinkamas ir netinkamas aliejus kepimui. 25 proc. teigė, kad netinkamas kepimui yra alyvuogių aliejus, o 17 proc. netinkamą aliejų identifikuoja skaitydami etiketes. Tarp netinkamų aliejų kepimui buvo paminėti saulėgrąžų, rapsų, sezamų, graikinių riešutų bei rafinuoti aliejai, kas yra netiesa.

Rafinuotas rapsų aliejus, kaip ir kokosų ar palmių aliejus, yra vienas iš labiausiai rekomenduojamų kepimui.

Alyvuogių aliejus yra vertinamas dėl jo sudėtyje esančių mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios nedidina cholesterolio koncentracijos kraujyje, todėl jos vertingos išeminės širdies ligos profilaktikai. Daugelis nežino, kad rapsų aliejus jų turi beveik tiek pat, kiek alyvuogių aliejus, tuo metu, kai saulėgrąžų aliejus jų turi net 3 kartus mažiau. Rapsų aliejui taip pat būdingas optimalus santykis polinesočiųjų omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių (3:1), kuris naudingas širdžiai. Viduržemio jūros regionas turtingas žuvų ir jūros gėrybių įvairove. Lietuvoje visgi rečiau renkamasi šią produktų grupę, todėl omega-3 šaltinių reikia ieškoti kitur. Rapsų aliejus jų turi net 10 kartų daugiau nei alyvuogių. Taip pat turi mažiausiai sočiųjų riebalų, kurių kiekį reikėtų riboti.

Gydytojos dietologės Linos Viniarskaitės teigimu, apklausos rezultatai parodo, jog kalbėjimas apie maisto kultūrą ir atskirus jos aspektus yra svarbus ir reikalingas, nes žmonės iki šiol nežino, kad rafinuotas rapsų aliejus, kaip ir kokosų ar palmių aliejus, yra vienas iš labiausiai rekomenduojamų kepimui. Sezamų aliejų naudoti irgi galima kaip ir graikinių riešutų aliejų, tik pastarasis greitai oksiduojasi, aukštoje temperatūroje praranda skonį ir maistinę vertę.

„Savo pacientams visada rekomenduoju keisti vartojamų riebalų rūšis ir vartoti pagal jų paskirtį. Pasirinkimas tikrai gausus ir visi turi naudingų sveikatai medžiagų. Kuo įvairesnis pasirinkimas – tuo daugiau reikiamų medžiagų mūsų organizmas gaus. Kaip ir visame mūsų racione, taip ir renkantis aliejų galioja vienas pagrindinių sveiko maitinimosi principų – įvairumas“, – patirtimi dalijasi specialistė.

„Susidomėjimas sveiku gyvenimo būdu ir sveikos mitybos principais atveria naujus kelius informacijai, tačiau labai svarbu tarp gausybės informacijos atsirinkti teisingą ir gaunamas žinias panaudoti tinkamai. Svarbu suprasti, kad nėra nesveikų produktų – yra netinkama mityba“, – sako L.Viniarskaitė.


Jūsų komentaras:

CAPTCHA



Taip pat skaitykite

Darbo įvertinimas visada suteikia motyvacijos, – įsitikinęs daugelis, tarp jų ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Palangos miesto policijos komisariato Reagavimo skyriaus vyriausiasis patrulis Saulius Macius, apdovanotas pirmojo laipsnio pasižymėjimo ženklu „Už nuopelnus“. Su pašnekovu kalbėjomės apie policijos pareigūnų darbą, su juo gaunamas...


Dabar vyrauja tendencija liaupsinti liesą mėsą ir dar pageidautina, kad ji nebūtų raudonos spalvos. Taigi – geriausias pasirinkimas: paukštiena. Ir ne bet kuri paukščio dalis, o būtent filė! Vargu, ar kas nors rekomenduoja valgyti vištų sparnelius ir kojas, ką jau kalbėti apie patarimus vartoti inkstus, kepenis ar širdį! Tačiau iš tikrųjų pastarieji yra...


Projektui „Aš myliu Lietuvą“ didžiausio šalies kurorto meras Šarūnas Vaitkus papasakojo apie tai, kodėl jo gimtoji Palanga yra gražiausias miestas ir kodėl jam svarbus Vytautas Landsbergis.


Pasiūlęs atsisakyti centrinio Lietuvos darbo biržos aparato, kuriame dirba beveik 100 darbuotojų, o daugumą paslaugų perkelti į internetinę erdvę Lietuvos darbo biržos (LDB) Klaipėdos teritorinės darbo biržos direktorius Mindaugas Skritulskas pakliuvo į LDB direktorės Ligitos Valalytės nemalonę – jos įsakymu buvo pradėtas tyrimas dėl M. Skritulsko galimo tarnybinio nusižengimo. Tyrimas...


Atlikta apklausa parodė, kad moterys nežino, jog skirtingi maistiniai aliejai turi skirtingas paskirtis. Komentuodama rezultatus, gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje vis dar mažai apie tai kalbama, o aliejaus pasirinkimą formuoja įpročiai ar mada, kas ne visada yra teisinga.


Kai gražų šiltą žiemos rytą susitikome pokalbiui miesto centre įsikūrusioje „Gamantoje“, jos savininkas Alvydas Meškys pasidžiaugė, kad ką tik iš restorano ir kavinės išlydėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai puikiai įvertino „Gamantos“ virtuvės ir kavinės bei restorano būklę, inventorių bei laikymąsi higienos...


Kodėl žiemą taip svarbu gauti vitamino D?

„Palangos tilto” informacija, 2013 02 21 | Rubrika: Sveikata

Medikai nuolat primena, koks svarbus mūsų organizmui yra vitaminas D, kurio galima gauti tinkamai maitinantis ir būnant gryname ore. Vitaminas D – tai grupė riebaluose tirpių sekosteroidų. Juos daugiausiai sudaro dvi fiziologiškai aktyvios formos: vitaminas D2, vadinamas ergokalciferoliu, ir vitaminas D3 – cholekalciferolis. Vitaminas D susidaro žmogaus odoje veikiant...


„Mokant dailės mažuosius atsakomybės lyg ir mažiau, nei dirbant su vyresniais – juk jų nereikia egzaminui ruošti. Bet juk labai svarbu – ir sunku – padaryti taip, kad jis gerai jaustųsi piešdamas, kad gerai jaustųsi kurdamas ir neprarastų noro tai daryti“, – įsitikinusi Šventosios pagrindinės mokyklos dailės ir technologijų vyresnioji...


Savivaldybės meras Š. Vaitkus, administracijos direktorė A. Kilijonienė ir skyrių vedėjai praleido ne vieną vakarą kurpdami galimą darbotvarkę liepos 12-ąją Palangoje įvyksiančiam Vyriausybės išvažiuojamajam posėdžiui kurorto klausimams spręsti. Miesto valdžia patvirtino 16 klausimų, kuriuos norėtų svarstyti kartu su šalies ministrų kabinetu. Tiesa, jų gali sumažėti, jei premjeras ir...


Valdžia paaiškino, kodėl perkama vaistinė

Dalia JURGAITYTĖ, 2009 12 05 | Rubrika: Miestas

Palangos miesto savivaldybės taryba, atsižvelgusi į Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Kristinos Vintilaitės teikimą dėl 33 kv. m patalpų ir kiemo statinių, priklausančių UAB „Palangos vaistinė“, pirkimo, papildė ankstesniame posėdyje priimtą sprendimą, nurodydama Vyriausybės nutarimą, kuriuo reglamentuojamas nekilnojamojo turto įsigijimas.


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius