„Laukinių vakarų salūne“ – laukinė aptarnavimo ir maisto patirtis

Gurmanas Liežuvis, 2011-06-27
Peržiūrėta
2209
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

„Laukinių vakarų salūne“ – laukinė aptarnavimo ir maisto patirtis

Kavinių ir restoranų kurorte pridygo tiek, kad prieš kelis mėnesius net neįtartum, kad lauko plynėje paskubomis suręsta kavinė galėtų vilioti kurorto lankytojus.

Kokį maistą siūlo Palangos kavinės ir restoranai? Tokį, kurį nurijus iš palaimos norisi paglostyti pilvą ar tokį, kuris verčia jį piktai iš nepasitenkinimo gurgti?

Koks aptarnavimas kurorto maitinimo įstaigose  - paslaugus, kokybiškas ir profesionalus ar nerūpestingas, tingus ir prastas?

Kokios kainos kurorto kavinėse –skirtos „vidutiniam“ lietuviui su vidutine lietuviška alga ar rusų turtuoliui?

„Palangos tilto“ maisto ir aptarnavimo žinovas Gurmanas Liežuvis visą vasarą lankysis kurorto kavinėse ir savo įspūdžiais dalinsis su visais „Palangos tilto“ skaitytojais. Kad miesto svečiams būtų lengviau orientuotis kas skanu, o kas ne, kur aptarnavimas glosto širdį, o kur šiaušia plaukus, pateiksime ir Gurmano Liežuvio kavinių ir restoranų reitingus.

 

Visą personalą pasamdė tą pačią dieną?

Pirmiausia aplankyta vieta – J. Basanavičiaus gatvėje įsikūręs „Laukinių vakarų salūnas“.

Kas vaikštinėjo pagrindine kurorto promenada, žino, kad praeiti pro jį gana sunku tiesiogine žodžių prasme. Naktį prie jo dažnai driekiasi eilės jaunų pramogautojų, norinčių patekti į naktinį klubą. Dieną ši pramogų vieta virsta į kavinę, bet, regis, salūno administracija ir dieną taiko naktinio klubo veiklos principus; stabtelėjus prie klubo-kavinės, prie manęs prišoka kažkoks žaliūkas vaikinukas ir primygtinai siūlo įsigyti bilietus į koncertą klube vakare.

Žinoma, galima tai daryti „grakščiai“ ir kultūringai, bet vaikinuko greitakalbe išberta tirada man atrodo gerokai netašyta.

„O papietauti galima?“ – klausiu jo.

„A, pietų? Žinoma“, - jis šiek tiek stačiokiškai mosteli į vidų. „Ten jus pasodins...“, - priduria.

Dairausi aplinkui – lauko kavinėje užimti maždaug ketvirtadalis staliukų, nors jau pats pietų įkarštis. Dauguma klientų – jauni vyrukai su alaus pilvukais. Šviesiaplaukis vaikinas juodais marškiniais ir kelnėmis su aplanku rankose (įtariu, kad jis yra administratorius, kuris ir turi mane „sodinti“) tursena pirmyn ir atgal, mindžikuoja vietoje, bet manęs nepastebi, nors stoviu per kelis metrus. Kovoju su įspūdžiu, kad tai viena pirmųjų jo darbo dienų „Laukinių vakarų salūne“.

„Papietauti galima?“ – netekęs kantrybės prieinu prie jo.

Tarytum nustebęs vaikinas netrukus šviečia šypsena ir plačiai moja: „Žinoma, sėskite, kur patinka..“

Kai nusisuku nuo jo ir einu link staliuko lauko terasoje, mane pasiveja administratoriaus balsas: „Jūs valgysite dienos pietus ar kita?“

Sakau, kad dienos pietus. Jis karštligiškai krato galvą: „Dienos pietų eikite į vidų“.

 

Zujantys padavėjai ir nedaug pietautojų

Pirmas įspūdis viduje – jaunų, į moksleivišką amžių pretenduojančių padavėjų yra daugiau nei klientų. Dauguma vaikinų ir merginų, kuriuos mintyse įvardinu padavėjais, vilki įvairias prijuostes, kurių dauguma pažymėta vienos alaus daryklos firminiu ženklu.

Atsisėdu arčiau baro. Nors nesu didelis bambeklis, bet mane erzina garsi muzika. „Kaip naktiniame klube“, - dingteli mintis. Iškart pasitaisau: „Salūnas gi – naktinis klubas pirmiausia“.

Pirmyn ir atgal zujantys padavėjai vaikinukai ir merginos, švelniai tariant, atrodo tarsi pranešus apie laivo grimzdimą – pasimetę, kai kurie-suirzę, dar kiti slaptomis rankogaliu nubraukia ištryškusį prakaito lašą nuo kaktos.

Nors, kaip minėjau, mažai lankytojų, aptarnaujančio personalo nerišli ir nelabai pagrįsta skuba (gal armija klientų pietavo šokių salėje?) perša mintį, kad absoliuti dauguma padavėjų tokiais tapo pirmąkart gyvenime.

Akimis „gaudau“ padavėją, kol vienas jų, aukštas lieknas rudaplaukis, tarsi pastūmėtas, neria prie stalo. Užsakau žemaičių blynus su sriuba. Tokie dienos pietūs kainuoja 7 litus.

Tiesa, dienos pietų pasirinkimas „Laukinių vakarų salūne“ – didelis, 15 patiekalų, kurių kaina gan patraukli – nuo šešių litų už cepelinų porciją iki devynių litų už troškinius.

Ko gero, alus salūne pigiausias visoje J. Basanavičiaus gatvėje – tik 4 litai už litrą. Tikra alaus girdykla!

Kavinė-baras-naktinis klubas skelbia siūlą dienos pietus nuo 11 iki 19 valandos.

Žvalgausi į interjero detales, stalą. Man čia tamsoka, matyt, dėl to neįžvelgiu įdomesnių interjero detalių. Nors klubo interneto svetainė skelbia: „Užsukusius svečius stebina unikalus interjeras: Žemaitijos etnokultūros detalės puikiai dera su moderniomis smulkmenomis ir amerikietišku „salūno“ įvaizdžiu.

 

Sriubą padėjo abejomis rankomis

Ant stalo nėra stalo įrankių ar servetėlės. „Negaliu daug tikėtis mokėdamas septynis litus už pietus“, - sau primenu. Tiesa, baras ryškiai apšviestas. Prie jo spiečiasi būrelis jauniklių padavėjų. Barmenas kažką suirzęs dėsto ir skeryčioja vaikinukui padavėjui. Tas kaltai klausosi. Vyrėlesnė mergina (įtariu vadybininkė) prieina prie barmeno ir padavėjų ir, trumpai pasiklausiusi jų „karšto“ pokalbio kažką piktokai prislopintu balsu sako. Padavėjai atrodo dar labiau prasikaltę.

Pagaliau matau mano padavėją. Jis neša sriubos dubenėlį ne ant padėklo, o rankoje. Eina lėtai, tarsi laikydamas ant delno paukščiuką, kuris, staigiau pajudėjus, gali nukristi.

Dubenėlį padeda abejomis rankomis. Kai jis pagaliau pasiekia stalo paviršių, padavėjas keistai išsilenkia. Lažinuosi, kad jis tik kremta padavėjo mokslus. Bet vaikinas atrodo geranoriškas ir mandagus. O tai, matyt, dažnai svarbiau nei patirtis.

Sriuboje matau kelis laisvai plaukiojančius brokolių griežinėlius. Daugiau – nieko. „Birzgalas“ – šauna pirma mintis. Net prie jo negaunu duonos. Gal turėjau jos užsakyti?

Pasėmęs kelis šaukštus „birzgalo“, stumiu dubenėlį į šoną. Neskanu. Laukdamas žemaičių blynų toliau spoksau į aptarnaujantį personalą. Kadangi esu pats tris metus dirbęs a la carte restorane, penkių žvaigždučių restoranuose kruiziniuose laivuose, naujokus padavėjus suprantu ir...atjaučiu.

Bet kažin ar „Laukinių vakarų salūnas“ neatbaido klientų, kuriems nors kiek svarbus aptarnavimo lygis?

 

(Ne)žemaičių blynai ir saujos centų ant stalo

Pagaliau sulaukiu ir žemaičių blynų su spirgučiais ir grietine. Tiesą pasakius, padažo (keista, jis buvo pilkšvos spalvos) supilta tiek daug, kad mano blynai „paskendę“. Bandau juos „atkąsti“. Liežuvis „nejaučia“ bulvės, tik kažkokią lipnią masę. Niekaip neteigčiau, kad jos sudedamosios dalys – bulvės, spirgučiai ir mėsa.

Ryju prisiversdamas. Žinoma, manęs niekas neklausia, ar man skanu. Prisimenu, kaip padavėjas kruizinių laivų restoranuose, tai buvo privalu padaryti. Laimei, „čiulba“ mano mobilus telefonas. Palieku prie apypilnės lėkštės kepuraitę ir tarpdury atsiliepiu į skambutį. Grįžus po pusės minutės prie stalo laukia netikėtumas.

Kažkoks padavėjas, ant jo išvertęs kalną baltų ir kitokių centų, juos uoliai skaičiuoja – ne imdamas nuo stalo, o pirštu traukdamas iki stalo krašto.

Sėdu toliau kramsnoti (ne)žemaičių blynų. Padavėjas, regis, manęs nė nepastebi, tik kai kažkas jį niukteli, puola žerti monetas. Daro tai karštligiškai. Aš pajuokauju ir raginu baigti skaičiuoti. Jis atsiprašinėja ir nueina. Aš pastumiu lėkštę tolyn. Padavėjas, netaręs nė žodžio, paslaugiai ją paima. Aš padedu septynis litus ir pusę lito arbatpinigių.

Dingteli mintis, kad pietauti į „Laukinį vakarų salūną“ daugiau niekad neisiu. Viskas pernelyg pasirodė čia iš „laukinės“ pusės. Žinoma, kitiems tai patinka. Ne man.

Jūsų komentaras:

Taip pat skaitykite

Palangos kurorto muziejus (Birutės al. 34A)  kviečia lankytojus į vakarinę edukaciją, kurioje sužinosite paslaptingos viešnios istoriją ir patirsite neišdildomus įspūdžius. 


„Maisto bankas“ gegužės pradžioje visoje šalyje – ir Palangos „Maxima“ bei „Lidl“ parduotuvėse – rinko paramą maistu nepasiturintiems gyventojams padėti. Tačiau ne vienas atkreipė dėmesį, kad minėtose kurorto parduotuvėse aukotą maistą į vežimėlius krovė palangiškiams nepažįstami žmonės. „Deja, mums buvo pasakyta: „Jūs...


,Akcija „Darom“ gali vykti nors ir kiekvieną dieną“, – sako į Rąžės upės ir aplinkos valymo iniciatyvą susibūrę trijų garsiausių Palangos restoranų: ,,Onorė“, ,,Oldman“ ir ,,Basanavičiaus kiemelis“ savininkai. Vos tik apie šią iniciatyvą užsiminė palangiškių Rimavičių šeima – nedelsiant prie jos prisijungė ir bendraminčiai. O...


Kovo pabaigoje turėję naują savo lyderį išsirinkti – ar perrinkti naujai dvejų metų kadencijai dabartinę savo pirmininkę Svetlaną Grigorian, kurorto socialdemokratai nusprendė tai padaryti „gyvai“ visuotiniame skyriaus susirinkime balandį. S. Grigorian sakė „Palangos tiltui“, kad toks buvo LSDP Palangos skyriaus tarybos sprendimas.


Verslininkas Gediminas Gečas – jis valdo populiarias kurorto kavines „A-petit“ ir „Šilelis, Mokesčių inspekcijai nurodė, kad banke pernai turėjo 10 000 eurų, buto, kuriame gyvena, vertė yra vos 39 tūkstančiai eurų, kitų statinių – sodo namelių, garažų, inžinerinių statinių – vertė yra 32 600 eurų, valdomų žemės sklypų vertė yra 76 000 eurų, yra...


Epidemiologinei situacijai Lietuvoje vis blogėjant, nuo rugpjūčio 1–osios dienos šalyje vėl privalomos apsauginės veido kaukės uždarose viešose vietose. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) nuolat atnaujina koronavirusu užsikrėtusių asmenų maršrutus. Delfi pateikia naujausius maršrutus – užsikrėtę asmenys pramogavo koncertuose, atostogavo...


VMVT Palangos VMVT su Palangos miesto viešbučių ir restoranų asociacija gegužės 23 d. viešbučio „Vanagupė“ konferencijų salėje organizavo Palangos viešojo maitinimo įmonių vadovams ir atsakingiems darbuotojams seminarą „Maisto saugos valdymas maisto tvarkymo subjektuose. Kontrolės procedūros, efektyvios trūkumų šalinimo priemonės, poveikio...


„Palangos tiltas“ tęsia rašinių ciklą apie miesto verslininkų vasaros sezoną. Kalbinti restoranų bei kavinių savininkai džiaugėsi klientais, kurie negailėjo pinigų prabangiems patiekalams bei gėrimams. Daugiausiai restoranuose pietavo bei vakarieniavo poilsiautojai iš Rusijos.


Kavinių ir restoranų kurorte pridygo tiek, kad prieš kelis mėnesius net neįtartum, kad lauko plynėje paskubomis suręsta kavinė galėtų vilioti kurorto lankytojus. Kokį maistą siūlo Palangos kavinės ir restoranai? Tokį, kurį nurijus iš palaimos norisi paglostyti pilvą ar tokį, kuris verčia jį piktai iš nepasitenkinimo gurgti? Koks aptarnavimas kurorto maitinimo...


Savaitgalį praūžė Palangos kurorto sezono atidarymo šventė „Myliu Palangą!“, kurios kurorto verslininkai labai laukia – miesto svečiai paprastai plačiai atveria savo pinigines. Kokia miesto kavinėms, restoranams ir viešbučiams buvo ši šventė? Ar buvo susilaukta daug svečių? Ar turistai nepabūgo lietaus šventės metu?


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius