Išgujus iš mokyklų saldumynus – jų į artimiausias parduotuves

Ugnė RAUDYTĖ, 2010 09 08

E - maisto priedai:  konservantai, antioksidantai, emulsikliai, paviršių apdorojimo, drėgnumą išlaikančios medžiagos, stabilizatoriai, dažikliai, purikliai, tirštikiai, rišikliai, kvapą ir skonį gerinančios medžiagos, užpildai bei saldikliai iki šių metų dažnai buvo mokyklų valgiaraščių dalis.     Sąrašas maisto priedų -  labai ilgas, apie 300 pavadinimų.

 

Nuo šių metų rugsėjo buvo sugriežtintas mokyklų valgiaraštis ir pagaliau iš jų buvo išbraukta raidė „E“, žyminti priedus. „Praėjusiais metais buvo tik rekomenduojama nepardavinėti mokyklose saldumynų, o šiais metais yra nurodyta, kad saldumynų teikti mokyklose išvis negalima“, - kalbėjo Palangos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji gydytoja higienistė, maisto produktų inspektorė Dana Domarkienė. Bet ar reiškia, kad nuo šiol vaikai maitinsis sveikai?

 

Įsigaliojo nauja mokinių maitinimo tvarka

Įsigaliojus naujai mokinių maitinimo organizavimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarkai, jau nuo šio rugsėjo mokiniams nebebus galima teikti šių maisto produktų grupių: bulvių traškučių, kitų riebaluose virtų gaminių, saldainių, šokolado ir jo gaminių, konditerijos ir kitų gaminių su šokoladu ar kremu, maisto produktų su tam tikrais maisto priedais (sintetiniais dažikliais, konservantais, saldikliais, aromato ir skonio stiprikliais ir t.t.), gazuotų bei energinių gėrimų, sulčių koncentratų, kavamedžio pupelių kavos, rūkytos žuvies, maisto, kuris gaminamas iš genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) arba į kurio sudėtį įeina GMO ir kitų sveikatai nepalankių produktų, turinčių daug sočiųjų riebalų, cukraus ar druskos, kenksmingų cheminių ar nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų.

Mokinių maitinimui parengti valgiaraščiai turi būti suderinti su teritorine visuomenės sveikatos priežiūros įstaiga. Jie turi tikrinti, ar tiekiamų maisto produktų kaloringumas, maisto medžiagų kiekis yra tinkamas. Maitinimo apraše bus nurodyta viskas, kas yra draudžiama ir kas yra leistina tiekti valgyklose, todėl pagal šias taisykles yra nustatomas mokyklų bei darželių valgiaraštis. Mokyklose matomoje vietoje turės būti iškabinti valgiaraščiai dvidešimt dienų laikotarpiui bei sveiką mitybą skatinanti informacija. Sudarant valgiaraščius turi būti atsižvelgiama, kad pusryčiai sudarytų 25 proc. paros energijos, pietūs – 30–40 proc., priešpiečiai arba pavakariai –15 proc.

„Labai patogu, jog internete buvo skelbiamas rekomenduojamas valgiaraštis vaikams. Mes pagal jį sudarėme visą valgiaraštį ir taip mums nesukelia papildomų problemų. Manau, kad ir mūsų, virėjų, darbas yra palengvinamas, kuomet konkrečiai žinome, ką galima ir ko negalima tiekti valgyklose“, - pasakojo „Baltijos“ pagrindinės mokyklos virėja Loreta Baltmiškienė.

 

Vienas iš patiekalų – tausojantis virškinimo sistemą

Įsakyme nurodoma, jog kasdien mokyklose per ilgąsias 20-30 min. pertraukas turi būti organizuojami pietūs. Mokiniams turi būti sudarytos sąlygos valgyti šiltą maistą. Pietums turi būti tiekiamas šiltas patiekalas, sudarytas iš daug baltymų turinčių produktų (mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, pieno produktai) ir daug angliavandenių turinčių produktų (bulvės, makaronai, kruopos ir pan.), taip pat daržovės, vaisiai arba jų salotos, duona (rekomenduojama, ruginė) ir gėrimas (rekomenduojama sultys). Vienas iš karštų pietų patiekalų turi būti tausojantis virškinimo sistemą, t. y. pagamintas garuose, troškintas ar virtas vandenyje.

„Tas pats pietų karštas patiekalas neturi būti teikiamas dažniau nei kartą per dvi savaites. Pietų kaloringumas, priklausomai nuo mokinių amžiaus, turi būti 600–850 kcal. Ant stalų neturi būti druskos. Mokiniams mokykloje turi būti sudarytos higieniškos sąlygos atsigerti vandens“, - pasakojo Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Palangos skyriaus vyriausioji specialistė Jolita Vaznonytė.

 

Saldumynų mokykloje neliko

Visgi atkreiptinas dėmesys, kad šiuo tvarkos aprašu nedraudžiama mokyklose įrengti maitinimo automatų. Tačiau juose nebus galima prekiauti šiuo metu populiariais, tačiau įtrauktais į Netiekiamų į mokyklas maisto produktų sąrašą gaminiais – bulvių traškučiais, saldumynais, gazuotais ar energiniais gėrimais ir pan.

„Mūsų mokykloje dar praėjusiais metais buvo prekiaujama saldumynais, šiais metais, žinoma, jų nebeliko. Vietoje jų mūsų mokykloje vaikai gali nusipirkti javainių su jogurto įdaru. Taip pat mokyklose nebeliko ir kavos. Taigi, mokytojai taip pat bus priversti sveikai maitintis“, - pasakojo Palangos senosios gimnazijos direktorius Algirdas Karačionka.

Pasak D. Domarkienės, jei bus nesilaikoma šių normų, jie turės teisę ne tik įspėti mokyklas ar darželius, bet ir bausti juos šimto ar net daugiau litų bauda.

 

Vaikai eina traškučių ir saldumynų į parduotuves

Tačiau ar išbraukti iš sąrašo saldumynai padės vaikams maitintis sveikiau?

„Manau, kad valgiaraščio sugriežtinimas yra geras dalykas. Tačiau pastebėjau, jog per pertraukas vaikai eina į šalia esančias parduotuves ir perkasi saldumynus bei bulvių traškučius. O šito mes jau nesureguliuosime“, - kalbėjo A. Karačionka.

Galbūt toks sugriežtinimas šalia esančių parduotuvių pardavėjus skatins tik trinti rankas ir džiaugtis padidėjusiu pelnu?

„Vaikų mitybos elgesį gali formuoti ir daugiausiai įtakoti tik tėvai. Vieni vaikai džiaugiasi, jog mokyklose bus tiekiamas tik sveikas maistas, o kiti vaikai yra įpratę valgyti produktus, kuriuose gausu „E“, todėl jų įpročių mes tikrai nepakeisime. Tačiau saldumynų mes jau buvome atsisakę dar praėjusiais metais, o bulvių traškučiais mokykloje nėra prekiaujama jau penketą metų“, - pasakojo „Baltijos“ pagrindinės mokyklos virėja L. Baltmiškienė.

Moteris sakė, kad iš mokyklos valgiaraščių taip pat buvo išbraukta sriuba: „ Tvarkos apraše rašoma, jog sriuboje suverda visi vitaminai, todėl sriuba tampa bevertė. Buvo sakoma, kad šitas valgiaraštis dar bus koreguojamas, todėl pažiūrėsime, kaip vaikai atsilieps apie pasikeitimus valgiaraštyje. Manau, kad vaikai turi būti pratinami prie sveiko maisto, todėl ši tvarka bus naudinga“.

 

Kartą per savaitę - patikrinimas

Palangoje bent vieną kartą per savaitę mokyklas bei darželius aplankys darbuotojas iš Visuomenės sveikatos centro ir patikrins, ar mokyklos valgiaraščiai yra sudaryti pagal visas reikalaujamas normas.

„Mes priimame vaikų, tėvų bei mokytojų skundus dėl netinkamo maisto ar  jo pateikimo. Visada galima kreiptis į maisto ir veterinarijos tarnybą. Tačiau tokių skundų iš mokyklų beveik nesulaukiame, dažniau jų pasitaiko darželiuose. Visuomet operatyviai reaguojame į visus nusiskundimus ir iškart juos patikriname“, - tvirtino D. Domarkienė.

Savivaldybės gydytojos, vyriausiosios specialistės Linos Riaubaitės nuomone, tokia pataisa yra labai gera, kreipianti dėmesį į vaikų sveikatą.

 „Daug vaikų serga įvairiomis ligomis. Manau, kad šis sugriežtinimas ne tik skatins vaikus sveikai maitintis, bet ir turėtų sumažinti vaikų sergamumą. Puiku ir tai, jog Palangos mokyklose maistas yra gaminamas vietoje, o ne atvežamas iš kitur, kaip yra kituose miestuose“, - sakė L. Riaubaitė.

 

Valgiaraščiai – dvidešimčiai dienų

Valgiaraščiai turės būti sudaryti dvidešimčiai dienų, atsižvelgiant į mokykloje besimokančių mokinių amžių (skiriamos dvi amžiaus grupės (6–10 metų ir 11 bei vyresnio amžiaus mokiniai). „Nesant galimybės sudaryti valgiaraščių abiem amžiaus grupėms,  bus galima sudaryti vieną valgiaraštį pagal vyresnio amžiaus mokinių maistinių medžiagų fiziologinius poreikius“,- kalbėjo J. Vaznonytė.

Valgiaraščiuose, pagal nustatytą tvarką, turi būti nurodoma: prie kiekvieno patiekalo turi būti nurodyta energinė vertė  ir kiekis, nurodytų patiekalų receptūros ir gamybos technologiniuose aprašymuose turi būti nurodyti naudojami maisto produktai, jų bruto ir neto kiekiai, gamybos būdas.

Mokiniams maitinti rekomenduojami šie maisto produktai: daržovės, bulvės, vaisiai, uogos ir jų patiekalai, sultys, grūdiniai ir ankštiniai produktai, pienas ir pieno produktai, liesa mėsa ir jos produktai, žuvis ir jos produktai, kiti produktai. Maisto produktus rekomenduojama tiekti iš ekologinės gamybos ūkių ar išskirtinės kokybės produktų gamintojų.

„Stengiamės vykdyti šiuos nurodymus, deja, natūralių sulčių negalėsime pateikti. Nors parduotuvėse rašoma, kad parduodamos sultys yra natūralios, tačiau nemanau, kad taip yra“, -  teigė L. Baltmiškienė.


Jūsų komentaras:

CAPTCHA



Taip pat skaitykite

VMVT Palangos VMVT su Palangos miesto viešbučių ir restoranų asociacija gegužės 23 d. viešbučio „Vanagupė“ konferencijų salėje organizavo Palangos viešojo maitinimo įmonių vadovams ir atsakingiems darbuotojams seminarą „Maisto saugos valdymas maisto tvarkymo subjektuose. Kontrolės procedūros, efektyvios trūkumų šalinimo priemonės, poveikio...


Vakar Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Palangos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba organizavo pasitarimą su Palangos miesto savivaldybės administracijos švietimo skyriaus, ikimokyklinių įstaigų ir mokyklų atsakingais darbuotojais, savivaldybės vyr. gydytoja, visuomenės sveikatos priežiūros specialistais ir aptarė maisto tvarkymo reikalavimų vykdymo aktualijas...


Palangos lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“ – ekologinės krypties ikimokyklinio ugdymo įstaiga, siekianti vaiko ekologinio supratingumo, gamtosaugos patirties plėtojimo, tyrinėjimų atradimų vykdymo. Pedagogo patirtis ir kasdieniai vaikų stebėjimai leidžia teigti, kad šiuolaikinių vaikų santykis su gamta dar yra problemiškas: žinios apie ją yra skurdžios...


Susidomėjimas sveika gyvensena ir mityba Lietuvoje vis labiau populiarėja. Tačiau ne visi turi galimybę viską užsiauginti ar pasigaminti patys ir tikriausiai ne vienas apsilankęs parduotuvėje užduoda sau klausimą „tai ką gi valgyti, kad būtų sveika ir skanu ne tik man, bet ir mano vaikui?“. Atsižvelgiant į tai, šiemet sveiko maisto šventė bus skiriama patiems...


Konkurencija tarp mokyklų – išpūstas dalykas?

Livija GRAJAUSKIENĖ , 2012 10 18 | Rubrika: Jūros vaikai

Ne paslaptis, kad tarp mokyklų – ypač didesniuose miestuose – vyksta savotiška konkurencija: jau nuo seno yra susiklosčiusi nuomonė, kad vienoje geriau parengiami „tiksliukai“, kitoje – humanitarai, trečia apskritai laikoma „stipresne“. Tam tikros alyvos į ugnį šliūkšteli ir devinti metai žurnalo „Veidas“ skelbiami...


Storės mokyklų direktorių piniginės

Agnė LEKAVIČIENĖ, 2012 01 23 | Rubrika: Miestas

Artimiausiame posėdyje, kuris įvyks sausio 26 dieną, Taryba rengiasi tvirtinti švietimo įstaigų direktorių priedų prie tarnybinių atlyginimų nustatymą 2012 metams. 20 procentų priedas bus skiriamas Sanatorinės mokyklos direktoriui, 15 procentų dydžio priedus gaus Senosios gimnazijos, Švietimo pagalbos tarnybos direktoriai, 10 procentų didės lopšelių-darželių...


Kavinių ir restoranų kurorte pridygo tiek, kad prieš kelis mėnesius net neįtartum, kad lauko plynėje paskubomis suręsta kavinė galėtų vilioti kurorto lankytojus. Kokį maistą siūlo Palangos kavinės ir restoranai? Tokį, kurį nurijus iš palaimos norisi paglostyti pilvą ar tokį, kuris verčia jį piktai iš nepasitenkinimo gurgti? Koks aptarnavimas kurorto maitinimo...


Forume išrinktas Palangos miesto mokyklų savivaldų informavimo centro pirmininkas

Palangos Senosios gimnazijos Parlamento narys Antanas Mikalauskas, 2011 04 04 | Rubrika: Miestas

Lietuvos moksleivių sąjunga (LMS) yra paruošusi projektą mokinių savivaldų stiprinimui.  Mokyklų savivaldos informavimo centras (toliau-MSIC) - tai miesto mokinių savivaldų susibūrimas, kuris turi atsirasti kiekviename mieste, visoje Lietuvoje. MSIC tikslas - vienyti mokyklų savivaldas, stiprinti jų struktūrą, didinti mokinių dalyvavimą ir aktyvumą savivaldų veikla. Toks mokyklų...


Konkurencijos taryba, baigusi Ministro Pirmininko prašymu atliktą tyrimą dėl maisto produktų kainų pokyčių, šio tyrimo išvadas pateikia Vyriausybei ir visuomenei. Šiuo tyrimu siekta įvertinti, kas sąlygojo mažmeninių maisto produktų kainų pokyčius pastaruoju metu. Tyrimo išvadose išdėstytos nustatytos faktinės aplinkybės, pateikta mažmeninių maisto produktų kainų pokyčių ir šiuos pokyčius...


E - maisto priedai:  konservantai, antioksidantai, emulsikliai, paviršių apdorojimo, drėgnumą išlaikančios medžiagos, stabilizatoriai, dažikliai, purikliai, tirštikiai, rišikliai, kvapą ir skonį gerinančios medžiagos, užpildai bei saldikliai iki šių metų dažnai buvo mokyklų valgiaraščių dalis.     Sąrašas maisto priedų -  labai ilgas, apie 300 pavadinimų.


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius