Sveikai maitinsitės – būsite sveikesni

Sveikai maitinsitės – būsite sveikesni

Parengta pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informaciją, 2013 11 21

Europos sveikos mitybos diena kasmet lapkričio 8-ąją minima nuo 2007-ųjų. Šiemet,  Sveikatingumo metais, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras šia proga dar kartą ragina visus atkreipti dėmesį į ypatingą tinkamo maitinimosi svarbą sveikatai, suprasti sveikos mitybos pagrindus, pagrindinių maistinių medžiagų reikšmę, išmokti pasirinkti tinkamus maisto produktus, kad tiek suaugusieji, tiek vaikai kuo sveikiau maitintųsi.

Ligų priežastis –
netinkama mityba

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad lėtinių neinfekcinių ligų, tokių kaip kraujotakos sistemos ligos, arterinė hipertenzija, insultai, onkologinės ligos, viena iš pagrindinių išsivystymo priežasčių yra netinkama mityba. Deja, pastaraisiais dešimtmečiais Europos šalyse atliktų gyvensenos bei mitybos tyrimų duomenimis, didžioji dalis žmonių maitinasi netinkamai bei yra fiziškai pasyvūs.
Lietuvos gyventojai taip pat nesimaitina tinkamai ir sveikai: vartojama per daug riebių ir saldžių produktų, per mažai vartojama daržovių, vaisių bei grūdinių produktų. Suaugę Lietuvos gyventojai mažiau, negu rekomenduojama per parą, gauna su maistu kai kurių vitaminų (B1, B12, niacino, folatų) bei mineralinių medžiagų (kalcio, jodo, cinko, vario).

Netinkamai maitinasi ir vaikai
Ypač neramina tai, kad ir vaikų mityba nėra tinkama bei sveikatinanti. Tai patvirtino Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro ir labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ 2013 m. atliktas 6-7 klasių mokinių mitybos įpročių ir fizinio aktyvumo įgūdžių tyrimas, kuriame apklausta per 1500 moksleivių iš 52-jų Sveikatiados projekte dalyvaujančių Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų.
Atlikto tyrimo duomenimis, tik 64 proc. mokinių atsakė, kad pusryčius valgo kiekvieną dieną ir tik mažiau nei pusė mokinių sakė, kad valgo mokykloje karštus pietus. 77,1 proc. mokinių kasdien ir kelis kartus per dieną valgo vaisius ir tik 68,5 proc. − daržoves. Nors tik 5,7 proc. mokinių sakė, kad reikia kiekvieną dieną valgyti saldumynus, tačiau juos kasdien valgo kas antras mokinys (57 proc.).

Trūksta žinių ir įgūdžių

Tyrimo duomenys parodė, kad tik du trečdaliai 6-7 klasių mokinių mano, kad reikia kasdien valgyti daržovių, o apie būtinybę kasdien valgyti grūdinius produktus (duoną, grūdų košes ir pan.) žino 63 proc. mokinių ir tik maždaug kas antras mokinys pasakė, kad kasdien reikia valgyti vaisių ir mėsos (paukštienos).
Tik 61,3 proc. mokinių mano, jog jie gerai ir pakankamai maitinasi, kad augtų sveiki ir būtų gerai fiziškai išsivystę. Kas dešimtas nurodė, kad maitinasi nepakankamai, o beveik trečdalis nežino, ar tinkamai ir gerai maitinasi.
Įprastai vaikai apie sveiką mitybą turėtų sužinoti iš savo tėvų ir iš mokytojų mokyklose, tačiau tyrimo rezultatai parodė, kad šią informaciją iš tėvų bei mokytojų sužino tik kas antras mokinys. Taip pat beveik kas antras mokinys pasakė, kad norėtų daugiau sužinoti apie sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą.
Daugelį įpročių įgyjame vaikystėje, todėl tikėtina, kad vaikystėje suvokę sveikos mitybos svarbą, išmokę tinkamai maitintis, ir suaugę išliksime sveikos gyvensenos šalininkais.

Pagrindinės
rekomendacijos

Norint, kad tiek suaugusiųjų, tiek vaikų mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti, būtina laikytis pagrindinių sveikos mitybos rekomendacijų:
• valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvūninės kilmės maistą;
• kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų;
• kelis kartus per dieną valgyti įvairių, dažniau šviežių daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną);
• išlaikyti normalų kūno svorį (kūno masės indeksas 18,5-25);
• mažinti riebalų vartojimą; gyvūninius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais;
• riebią mėsą ir mėsos produktus keisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa;
• vartoti liesą pieną, liesus pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį);
• rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus; rečiau vartoti saldžius gėrimus, saldumynus;
• valgyti nesūrų maistą; bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi būti didesnis kaip vienas arbatinis šaukštelis (5 g); vartoti joduotąją druską;
• riboti alkoholio vartojimą;
• skatinti išimtinį žindymą iki 6 mėn. ir žindymą iki 2 m. ir ilgiau, užtikrinant tinkamą ir saugų papildomą kūdikių ir mažų vaikų maitinimą;
• valgyti reguliariai;
• gerti pakankamai skysčių, ypač vandens;
• taip pat rekomenduojama kasdien aktyviai judėti.
Labai svarbu, kad būtų laikomasi ne vienos ar kelių rekomendacijų, bet būtų atsižvelgiama į jas visas.


Jūsų komentaras:

CAPTCHA



Taip pat skaitykite

Šiandien Palanga didžiuojasi, kad šilumos kainą miestelėnams per kelis metus sumažino 25 procentais, karšto vandens kainą vos per metus su trupučiu – 15 procentų. Mieste šalto vandens kaina nesikeičia jau nuo 2009 metų, nors darbo užmokesčio, kuro kaštai gerokai išaugo. Šalto vandens kaina šiemet kurorte net sumažėjo 5 procentais....


Paskutiniais metais vėl pastebimas vis didesnis domėjimasis sveika gyvensena, žmonės tampa sąmoningesni, ieško informacijos, mokosi, šviečiasi, imasi sveikatingumo praktikų. Galima sakyti, sveika gyvensena dalyje visuomenės tampa gera mada. Nevyriausybinių organizacijų iniciatyva Seimas 2013 metus buvo paskelbęs Sveikatingumo metais. Nevyriausybiniame sektoriuje kilusi nauja...


„Palangos tiltas“ tęsia straipsnių ciklą apie renovuojamus Palangos daugiabučius. Šį kartą buvo pakalbinti Žvejų, Druskininkų bei Ganyklų gatvės renovuojamųjų namų gyventojai. Bronius Pipiras: „Sudefektuotas“ visas namas“ Žvejų gatvėje gyvenančio ir už teisybę kovojančio palangiškio Broniaus Pipiro teigimu, name palikta aibė brokų ir...


Sveikai maitinsitės – būsite sveikesni

Parengta pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informaciją, 2013 11 21 | Rubrika: Sveikata

Europos sveikos mitybos diena kasmet lapkričio 8-ąją minima nuo 2007-ųjų. Šiemet,  Sveikatingumo metais, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras šia proga dar kartą ragina visus atkreipti dėmesį į ypatingą tinkamo maitinimosi svarbą sveikatai, suprasti sveikos mitybos pagrindus, pagrindinių maistinių medžiagų reikšmę, išmokti pasirinkti tinkamus...


Gerai psichinei sveikatai – aštuonios valandos darbo ir tiek pat miego

„Palangos tilto“, „Delfi“ inf., 2013 10 10 | Rubrika: Sveikata

Nerimas, padažnėjęs širdies plakimas, įtampa raumenyse, nuovargis – pirmieji nuolatiniame strese gyvenančio žmogaus sveikatos sutrikimo požymiai. Kas yra psichinė sveikata ir kodėl būtina ja rūpintis?


Gineso rekordas padės atkreipti dėmesį į hepatitą

Artūras Povilaitis, LITPA valdybos pirmininkas, 2013 07 29 | Rubrika: Miestas

Vilniaus Katedros aikštėje, minint Pasaulinę hepatito dieną, buvo fiksuojamas „Guinness“ Pasaulinis rekordas. Šios akcijos organizatoriai – Pasaulinis hepatito aljansas ir Užkrečiamųjų ligų pacientų asociacija džiaugiasi, jog Vilniuje pavyko užfiksuoti rekordą.


Be maisto žmogus išgyventų savaites, be vandens – keletą dienų, tačiau be oro galėtume išbūti tik keletą minučių. Kvėpavimo sutrikimai, kamuojantys tiek vaikus, tiek suaugusius, turi įtakos tiek fizinei, tiek psichinei savijautai. Ir jeigu vaikai dažniausiai kenčia dėl padidėjusių adenoidų, kuriuos galima nesunkiai pašalinti, suaugusiesiems yra sunkiau. Kvėpavimo...


Lietuvos kredito unijoms pastaruoju metu dėmesio nestinga. Sparčiai joms augant, Lietuvos bankas priėmė kredito unijų priežiūros ir veiklos sugriežtinimo priemones. Tačiau į jas Palangos kredito unijos (PKU) valdybos pirmininkas Vytenis Tomkus linkęs žiūrėti optimistiškai: „Galima ir pasidžiaugti, kad eilę metų besikaupusios problemos pagaliau buvo pradėtos spręsti, kredito unija...


Šalyje nuskambėjus žiniai, jog Kauno miesto ir rajono vaikų mokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikų maitinimui skiriamas nepakankamas dėmesys, nusprendėme pasidomėti mažiausiųjų maitinimo padėtimi mūsų miesto darželiuose. „Visi ugdymo įstaigų pateikti valgiaraščiai yra suderinti ir patvirtinti“, – laikraščiui sakė  Klaipėdos visuomenės...


Lapkričio 8-ąją minėsime Europos sveikos mitybos dieną, kurios tikslas skatinti žmones sveikai maitintis bei atidžiau stebėti savo racioną. Netaisyklinga mityba ir žalingi įpročiai yra pagrindiniai rizikos faktoriai, sąlygojantys aukštą mūsų šalies gyventojų sergamumą ir mirtingumą. Sveikatos specialistai sutinka, kad sveikos mitybos įgūdžių turi būti mokoma jau...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius