Žmonės iškeitė restoranus į prekybos centrus?

Ugnė RAUDYTĖ, 2010 09 29

Nors dauguma kavinių, restoranų ar barų šiais metais „numušė“ kainas, kad tik sulauktų daugiau klientų, tačiau nemaža dalis poilsiaujančiųjų Palangoje valgė namuose. „Žmonės nueina į „Maximą“, nusiperka maisto produktų ir gamina maistą namuose. Ypač lietuviai pamėgo prekybos centrus šią vasarą, kavinės ir restoranai liko antroje vietoje“, - pasakojo armėnų restorano „Alka“ Palangoje savininkas Voskan Aivazian.

 

Pasak vyro, šis sezonas buvo gana neblogas dėl žmonių skaičiaus, tačiau tikrai ne pelno atžvilgiu. „Daugelis žmonių ateidavo tik per pietus ir užsisakinėjo kompleksinius pietus, kurie šiais metais „Alkoje“ kainavo dešimt litų ir devyniasdešimt centų. Tai buvo pats paklausiausias patiekalas ir daugiau nieko žmonėms nereikėdavo“, - pasakojo V.Aivazian.

Diana Aivazian pasakojo, jog pastoviems klientams yra taikomos nuolaidos. „Jeigu žmonės ateina pietauti į mūsų restoraną jau antrus metus, tuomet kompleksiniai pietūs jiems parduodami už aštuonis litus, taip jie sutaupo vieną litą ir devyniasdešimt centų“,- kalbėjo D. Aivazian

Armėnas juokais gyrėsi: „Jei duosime skaniai pavalgyti, tai ir išlaikysime klientų skaičių ir paklausą. Tačiau, kaip ir kiekvienais metais, mūsų mylimi klientai iš Rusijos atneša didžiausią pelną restoranui. Jų viešbutyje kasmet apsilanko vis daugiau ir svečiai ateina valgyti į mūsų restoraną“.

Kadangi daugelis poilsiautojų yra rusakalbiai, restorano savininkas minėjo, kad samdomi padavėjai bei darbuotojai armėniškame restorane privalo gerai kalbėti rusų kalba, kad galėtų susikalbėti su svečiais. „Žinoma, reikalinga ir anglų kalba, nes klientų sulaukiame ne tik rusakalbių, bet ir kalbančiųjų angliškai. Todėl kalbų mokėjimas yra privalumas ne tik klientams, bet ir patiems darbuotojams. Juk jeigu darbuotojas puikiai mokės jų kalbą, klientas liks patenkintas ir, žinoma, arbatpinigių paliks daugiau“, -  šypsojosi V.Aivazian.

Tačiau armėniško restorano „Alka“ savininkas gailėjosi, jog restoraną tiesiog užmiršo lietuviai. „Jie apsipirkinėja prekybos centruose ir savęs restoranuose beveik nebelepina. Gal teko ir kitiems poilsiautojams pastebėti, jog pačiame vasaros įkarštyje prekybos centrai buvo tiesiog „iššluoti“ ir lyg senais laikais, kai buvo neįmanoma visko įsigyti, žmonėms tekdavo laukti kito pusdienio ar net dienos, kol atveš trūkstamų prekių į prekybos centrą. Jau senokai nebuvau matęs tokio dalyko“, - pasakojo V.Aivazian.

Nors armėnas tikslių skaičių nepateikė, tačiau sakė, jog praėjusieji metai finansiniu atžvilgiu buvo kur kas geresni. „Nemažai daliai patiekalų buvo sumažintos kainos, o mokesčiai, kaip visi žinome, didėjo, todėl ir pelnas buvo mažesnis. Nors šiais metais sulaukėme klientų tikrai daugiau ir dažniau, tačiau visi rinkosi pigesnius patiekalus ar kompleksinius pietus. Todėl restoranui sunku užsidirbti didelį pelną iš šių patiekalų. Manau, kad finansine prasme praėjusieji metai buvo geresni. Be to, ir lietuvių praėjusį sezoną sulaukėme daugiau, šį sezoną restoraną labiau mėgo užsieniečiai“, - kalbėjo V.Aivazian.

D.Aivazian taip pat dirba „Alkos“ restorane virėja. „Jeigu mes samdytumėm kitą virėją, tai būtų dar sunkiau finansine prasme. Dabar virtuvėje dirbame kartu su vyru, vasaros metu padeda ir mūsų dukra. Jau dvejus metus su vyru neturėjome atostogų, esame atsidavę tik darbui“,- pasakojo D. Aivazian.

Restorano savininkai sakė, jog žiemą šis restoranas išgyvena tik banketų dėka. „Žiemos metu turime nemažai banketų, kurie ir atneša mums pelną. Be banketų, manau, restoranas žiemą neišsilaikytų“,- svarstė D. Aivazian


Jūsų komentaras:

CAPTCHA



Taip pat skaitykite

Kai kurių parlamentarų siūlymai atšaukti arba atidėti draudimus dėl prekybos alkoholiu yra nepamatuoti, sako „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. „Siūlymai atidėti, panaikinti, yra nepamatuoti. Vakar buvo toks argumentas, sakoma, nuskendo Baltijos jūroje tik du žmonės, jie buvo blaivūs. Bet žinome, jog skendo tai apie 150 žmonių ir dauguma jų buvo...


Sporto klube bendraudama su čia dirbančia senjore ponia Danute išgirdau žodžius, kurie ilgam įstrigo mano atmintyje. Kalbėdama apie dabartinį žmonių susvetimėjimą, negandas, kurios tarsi lavina nesustodamos ritasi per pasaulį, išmintingoji senolė įvardino jų atsiradimo priežastį: „Žmonės užmiršo savo Angelą Sargą. Angelai nebeturi darbo“.


Tradicinis „Palangos tilto“ kavarytis šią savaitę kaip niekada atitiko savo pavadinimą, nes buvo kalbama būtent apie... kavą. Tiksliau kalbant, kad jos puodeliu nemokamai galėtų pasivaišinti neįgalintis jos kavinėje nusipirkti miesto senjoras ar bet kuris kitas miestelėnas, gyvenantis su susiveržtu diržu. Ar gali miesto kavinės parodyti, kad jos yra socialiai...


Su kokiu įkarščiu kurorto šešiamečiai-aštuonmečiai, stebimi kai kurių tėvų, praėjusį trečiadienį gainiojo futbolo kamuolį, reikėtų pamatyti savo akimis. O prieš treniruotę, lyg sekant geriausias Ispanijos ar Anglijos futbolo tradicijas, mažieji skubėjo fotografuotis su savo treneriu Marseliu Balasanovu. „Na, Mesi, ateik čia, dabar tavo, Ronaldo...


„Palangos tiltas“ tęsia rašinių ciklą apie miesto verslininkų vasaros sezoną. Kalbinti restoranų bei kavinių savininkai džiaugėsi klientais, kurie negailėjo pinigų prabangiems patiekalams bei gėrimams. Daugiausiai restoranuose pietavo bei vakarieniavo poilsiautojai iš Rusijos.


Vasaros sezono metu vidaus kavinės tampa nebeįdomios kurorto svečiams, visus traukia gaivus oras ir pietavimas lauko kavinėse. „Tokiai karštai vasarai, kaip praėjusiais metais, vidaus kavinės praktiškai neegzistavo, galiu pasakyti, kad kažkur 95 procentai kavinės pelno sudaro lauko kavinės pinigai“,- pasakojo „Baras 21“ savininkas Audronius Macius.


Konkurencijos taryba, baigusi Ministro Pirmininko prašymu atliktą tyrimą dėl maisto produktų kainų pokyčių, šio tyrimo išvadas pateikia Vyriausybei ir visuomenei. Šiuo tyrimu siekta įvertinti, kas sąlygojo mažmeninių maisto produktų kainų pokyčius pastaruoju metu. Tyrimo išvadose išdėstytos nustatytos faktinės aplinkybės, pateikta mažmeninių maisto produktų kainų pokyčių ir šiuos pokyčius...


Nors dauguma kavinių, restoranų ar barų šiais metais „numušė“ kainas, kad tik sulauktų daugiau klientų, tačiau nemaža dalis poilsiaujančiųjų Palangoje valgė namuose. „Žmonės nueina į „Maximą“, nusiperka maisto produktų ir gamina maistą namuose. Ypač lietuviai pamėgo prekybos centrus šią vasarą, kavinės ir restoranai liko antroje vietoje“, - pasakojo armėnų restorano „Alka“ Palangoje...


Palangoje beveik visų kavinių bei barų sezonas pasibaigė, nes sulig paskutine vasaros diena išvyko ir dauguma kurorto poilsiautojų.  Kurorto verslininkai sutaria, kad šį sezoną Palanga akivaizdžiai susilaukė kur kas daugiau svečių, ypač užsieniečių, bet absoliuti dauguma jų šykščiai vėrė pinigines kurorto kavinėse ir restoranuose. Plieskiant neįprastai kaitrai, pritilo kalbos apie...


Saviškiui prekybos vieta – be konkurso

Dalia JURGAITYTĖ, 2009 06 14 | Rubrika: Miestas

Ketvirtadienį posėdžiavusi Palangos miesto savivaldybės Taryba, papildžiusi prekybos paslaugų schemą, ne konkurso tvarka numatė J.Basanavičiaus gatvėje, prie kavinės „1925“, kuri priklauso UAB „Senolių užeiga“ savininkui Vitoldui Veisui, teikti viešojo maitinimo paslaugas. Buvo siūlomas rinkliavos už leidimo išdavimą 3 tūkst. litų mokestis, tačiau jis sumažintas iki tūkstančio litų metams.


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius