Aliejų rūšys ir jų panaudojimas: išsamus gidas skoniui bei sveikatai

Palangos tiltas, 2025-12-10
Peržiūrėta
407
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

Aliejų rūšys ir jų panaudojimas: išsamus gidas skoniui bei sveikatai

Aliejus – vienas iš tų ingredientų, kuriuo pradedame ir baigiame daugybę patiekalų. Nors jo pasirinkimas atrodo paprastas, skirtingos kilmės ir gamybos būdai daro didelę įtaką tiek skoniui, tiek maistinei vertei. Kad virtuvėje būtų lengviau orientuotis, verta suprasti, kuo skiriasi populiarios aliejaus rūšys ir kaip jas protingai naudoti kasdienėje mityboje.

Kokybiškų aliejų nauda organizmui

Augaliniai aliejai yra svarbi subalansuotos mitybos dalis. Jie padeda organizmui pasisavinti riebaluose tirpius A, D, E ir K vitaminus, kurie prisideda prie įvairių organizmo funkcijų. Be to, aliejuose esančios omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys padeda palaikyti normalią smegenų, širdies ir nervų sistemos veiklą. Į racioną įtraukiant skirtingų rūšių aliejus, galima ne tik praturtinti mitybą, bet ir paįvairinti kasdienius patiekalus.

Aliejų įvairovė skirtingose virtuvėse

Skirtingos pasaulio šalys turi savas tradicijas ir mėgstamiausius aliejus. Viduržemio jūros regiono virtuvėje dominuoja alyvuogių aliejus, Azijos patiekalams būdingas sezamų aliejaus aromatas, o Centrinės Europos virtuvėje itin vertinamas moliūgų sėklų aliejus. Ši įvairovė leidžia kurti unikalius skonius, o parduotuvėse dažnai pasitaikančios akcijos suteikia progą išbandyti rūšis, kurių galbūt dar nebandėte.

Populiariausios aliejaus rūšys ir jų panaudojimas

Moliūgų sėklų aliejus

Moliūgų sėklų aliejus pasižymi ryškiu riešutų poskoniu bei sodria spalva. Jis puikiai tinka salotoms, sriuboms, grūdų patiekalams ar net desertams pagardinti. Kaitinti  šio aliejaus nerekomenduojama, nes aukšta temperatūra naikina naudingąsias medžiagas.

Štirijos moliūgų sėklų aliejus

Štirijos regione gaminamas aliejus išsiskiria intensyviu aromatu, tiršta tekstūra ir išskirtiniu riešutų skoniu. Tai natūralus produktas, turintis antioksidacinių savybių ir palaikantis virškinimo sistemą. Juo galima gardinti tiek šaltus, tiek šiltus patiekalus, tačiau kepimui jis netinka.

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – vienas iš universaliausių pasirinkimų virtuvėje. Nerafinuotas šalto spaudimo alyvuogių aliejus pasižymi stipriu aromatu ir gali suteikti patiekalams aitrumo, kartumo ar švelnaus vaisiškumo. Jis puikiai tinka salotoms, padažams, marinavimui ar duonos užkandžiams. Rafinuotas alyvuogių aliejus labiau tinka kepimui, nes pasižymi didesniu atsparumu karščiui.

Graikinių riešutų aliejus

Vienas iš aromatingiausių aliejų, puikiai derantis prie desertų, vaisių salotų, daržovių ir kitų šaltų patiekalų. Šis aliejus nėra atsparus karščiui, todėl turėtų būti naudojamas tik termiškai neapdorotiems patiekalams.

Sėmenų aliejus

Sėmenų aliejus pasižymi itin vertingomis maistinėmis savybėmis, tačiau yra gana jautrus aplinkos sąlygoms. Jį būtina laikyti tamsioje, vėsioje vietoje ir sunaudoti per trumpą laiką. Tai puikus pasirinkimas gardinti raugintus kopūstus, šviežias salotas, košes ar daržovių patiekalus.

Kanapių aliejus

Iš kanapių sėklų spaudžiamas aliejus turi švelnų, natūralų skonį ir dera su daržovių patiekalais, salotomis bei kruopomis. Kaip ir sėmenų aliejus, jis itin jautrus temperatūrai, todėl turėtų būti naudojamas tik šaltai.

Sezamų aliejus

Sezamų aliejus yra vienas pagrindinių Pietryčių Azijos virtuvės ingredientų. Jis turi stiprų, išskirtinį aromatą, todėl puikiai tinka wok patiekalams, padažams ar ryžių patiekalams gardinti. Vienos sezamų aliejaus rūšys gali būti kaitinamos, tačiau dalis jų skirta tik šaltam naudojimui – tai visada verta patikrinti ant pakuotės.

Aliejus – daug daugiau nei paprastas riebalų šaltinis. Tai produktas, kuris gali iš esmės pakeisti patiekalo skonį ir suteikti organizmui vertingų maistinių medžiagų. Maisto prekių parduotuvėse, pvz., „Iki“, galite rasti įvairiausių aliejaus rūšių – nuo kasdienių iki išskirtinių, tinkamų tiek kasdieniams patiekalams, tiek gurmaniškiems atradimams.

Jūsų komentaras:

Taip pat skaitykite

Aliejus – vienas iš tų ingredientų, kuriuo pradedame ir baigiame daugybę patiekalų. Nors jo pasirinkimas atrodo paprastas, skirtingos kilmės ir gamybos būdai daro didelę įtaką tiek skoniui, tiek maistinei vertei.


Vasara – lietinga, tačiau kupina koncertų ir festivalių. Dalijamės renginių, kuriuose galite apsilankyti šį penktadienį ir savaitgalį Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Palangoje ir Nidoje, anonsais. 


Ką pamatyti ir kur sudalyvauti pirmąjį vasaros savaitgalį? Dalijamės koncertų, spektaklių ir festivalių, vyksiančių Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Palangoje, anonsais.


Jau ketvirtadienį prasidėsiančios Kretingos miesto šventės ir Šv. Antano atlaidų metu miesto erdvėse nuskambės gausybė koncertų, kurie džiugins mėgstančiuosius tiek klasikinę, tiek populiariąją ar sakralinę muziką, tiek dainuojamąją poeziją.


Kokybiškas  plaukų aliejus yra išties svarbi šios kūno vietos priežiūros dalis. Tinkamai parinkta priemonė pamaitins plaukus, paskatins jų augimą bei suteiks papildomo žvilgesio. 


Palangos medikams, įtemptai ir pasiaukojančiai dirbusiems visų mūsų labui karantino metu bei įnešusiems svarų indėlį suvaldant COVID-19 (koronaviruso infekcijos) plitimą, trečiadienį Klaipėdos universitete vykusio iškilmingo renginio metu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga įteikė apdovanojimus “Už reikšmingą indėlį Lietuvos žmonių sveikatai“.


Daugiabučių namų gyventojai, kurių laiptinės nėra periodiškai valomos šlapiuoju būdu, turėtų sunerimti. Atlikę mikrobiologinius ir parazitologinius tyrimus specialistai nešvariose Klaipėdos daugiabučių namų laiptinėse aptiko žmogaus sveikatai itin pavojingų užkratų – parazitų ir bakterijų. Neabejojama, kad situacija yra panaši ir kitų miestų daugiabučių...


Atlikta apklausa parodė, kad moterys nežino, jog skirtingi maistiniai aliejai turi skirtingas paskirtis. Komentuodama rezultatus, gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje vis dar mažai apie tai kalbama, o aliejaus pasirinkimą formuoja įpročiai ar mada, kas ne visada yra teisinga.


Palanga tampa užuovėja nuo įvairių „gyvenimo vėjų ir audrų“ garsiems palangiškiams, pasirinkusiems gyvenamąja vieta kitą aplinką ar dažnai keliaujantiems, tačiau niekuomet nepamirštantiems savo namais vadinamo kurorto. Nepaneigdami, jog Palangoje ne viskas idealu, psichiatrė, rašytoja Palmira Rudalevičienė ir estrados dainininkas Stasys Povilaitis patikino, jog visgi ramybę, kurioje...


Kurorto visuomenės sveikatai – pinigų mažiau

Dalia JURGAITYTĖ, 2010 04 06 | Rubrika: Miestas

Baigiantis pirmajam metų ketvirčiui, valdžia patvirtino šiųmetę visuomenės sveikatos rėmimo specialiąją programą, kuriai įgyvendinti skirta 168,3 tūkst. litų. Pernai kurorto visuomenės sveikatai remti lėšų skirta net šešiolika tūkstančių litų daugiau. Pasak Palangos miesto savivaldybės gydytojos Linos Riaubaitės, sumažėjus miesto biudžetui, sumenko ir lėšos įvairioms sveikatos programoms...


Renginių kalendorius