Saikas – svarbu, bet vieną kartą per metus persivalgyti – ne nuodėmė

Agnė LEKAVIČIENĖ, 2011-12-23
Peržiūrėta
1851
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

Saikas – svarbu, bet vieną kartą per metus persivalgyti – ne nuodėmė

Šventinės savaitės atneša ne tik gausybę teigiamų emocijų, dovanų, bet ir suvokimą, kad teks paragauti visų šventinių patiekalų. Galbūt ir persivalgyti. Palangos poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ dietistė Jovita Myzakienė ragina mėgautis Šv. Kalėdų švente ir paskanauti visų šventinės vakarienės patiekalų: „Svarbiausia, kad šeimininkės stengtųsi gaminti kuo natūralesnį maistą, naudotų lietuviškas prieskonines žoleles ir prieskonius“.

 

Geriausias „naminis“ maistas

Nuo seno lietuviams valgis reiškė daugiau nei malonumą. Jis buvo gerbiamas, o valgymo laikas priklausė nuo darbų. Tačiau intensyvus gyvenimo ritmas kaip reikiant pakoregavo ir mūsų mitybos įpročius. „Kaip ir visame pasaulyje, taip ir Lietuvoje daugėja antsvorio problemų turinčių  žmonių. Svorio augimui turi įtakos netinkama ir nereguliari mityba. Dažnai renkamės greitai paruošiamą, kaloringą maistą. Išsiplėtė ir saldumynų pasaulis. Mamos maisto ruošai nebeskiria tiek daug laiko, kaip anksčiau. Atminkit, jog šaldyti žuvies piršteliai, koldūnai, dešrelės ar varškės sūrelis – niekuomet neatstos namuose pagaminto maisto. Rinkitės lietuviško grūdo košes, natūralaus raugo juodą duoną. Galime pasidžiaugti bent jau tuo, kad mūsų šalyje išaugo susidomėjimas fiziniu aktyvumu. Žmonės su malonumu mina dviračio pedalus, renkasi ilgus pasivaikščiojimus pajūriu, išbando ir naujoves – šiaurietišką ėjimą lazdomis“, – patirtimi dalijosi dietistė.

Dar viena svorio augimo priežastis – užklupusi žiema bei su ja prasidėjęs sėslesnis gyvenimo būdas. „Žiemos metu kuo dažniau maistą gaminkite orkaitėje. Gardinkite jį lietuviškais prieskoniais: kmynais, pipirais, kalendra. Stenkitės vartoti lietuviškus produktus ir žinoma, gaminkite namuose. Beje, turime pastebėti, jog šiuolaikiniai vyrai gamina dažniau ir sveikiau nei merginos“, – šypsojosi pašnekovė.

 

Užkandžiaukime visą dieną

Mitybos specialistė J. Myzakienė rekomenduoja valgyti dažnai bei termiškai apdorotą maistą, geriausia – virtą: „Mes persivalgome todėl, jog valgome retai. Visą dieną gyvename pusbadžiu, o  po darbų grįžę namo puolame prie šaldytuvo. Patarčiau visiems dirbantiesiems nesigėdyti iš namų atsinešti sumuštinį ar mišrainės, kuri namuose atrodo nebeskani. Pamatysite, su kokiu malonumu ją suvalgysite darbe. Nauda organizmui bus neabejotina: namo grįžę nepulsite valgyti visko iš eilės, o dieną jausitės darbingesni. Ilgiau nepavalgius mažėja cukraus kiekis kraujyje – todėl juntamas alkis. Taigi, valgant retai ir gausiai, cukraus kiekis smarkiai padidėja, sutrinka kasos, kuri išskiria insuliną, veikla. Taip rizikuojama susirgti diabetu. Persivalgymas taip pat grasina įvairiomis ligomis. Aš jas vadinu „civilizacijos ligomis“. Persivalgius sunku judėti, žmogus tunka, sąnariuose kaupiasi druskos. Taip pat nepamirškite vartoti kuo daugiau skysčių“.

Pasak dietologės, pusryčiauti ar ne – priklauso nuo paties žmogaus gyvenimo būdo. „Jeigu žmogus yra „pelėda“, jis linkęs pusryčių atsisakyti. Ilgiau pamiegoti mėgstančiam žmogui ankstyvi pusryčiai gali sugadinti dieną: jis jausis apsunkęs, nejudrus. „Vyturiams“ – atvirkščiai. Jų organizmas rytą jau nori valgyti, tad jiems pusryčiai ir naudingi, ir reikalingi“, – paaiškino pašnekovė.

 

Kartą metuose persivalgyti galima

Dar viena svarbi lietuvių tradicija – prie stalo susėsti visai šeimai drauge. Dietistė J. Myzakienė pataria vaišes patiekti estetiškai bei pasitelkti kūrybingumą: „Šventinių pietų ar vakarienės sėkmė priklauso ir nuo mokėjimo gražiai padengti stalą. Papuoškite jį žalumynais, kompozicijomis. Pasisemti idėjų galite iš kulinarinių knygų, leidinių. Neprisidėkite per daug maisto į lėkštę. Visko paragaukite po truputį, valgykite neskubėdami, pasimėgaukite maistu. Lietuviams visuomet buvo svarbu, kad valgis būtų naudingas ir teikiantis gerą savijautą“.

„Šventiniai patiekalai taip pat turi būti paruošti tinkamai: neperkepti, nepervirti. Dažna šeimininkė patiekalus mėgsta pagardinti pomidorų padažu. Jo reikėtų vengti, kaip ir prieskonių mišinių, kuriuose yra gliutamato. Šį maisto priedą turi daugelis prieskonių: kario milteliai, maltos saldžiosios paprikos ir kiti. Jeigu Kūčių stalui ruošiate silkę, stenkitės ją supjaustyti kuo plonesniais gabalėliais, išrinkite atšakas. Svečiams bus patogu ją valgyti ir lėkštėje ji atrodys patraukliau.   Stenkitės „neapkrauti“ silkės įvairiais garnyrais. Pasitelkite paprastumą. Kepdami kalėdinę vištą, antį ar žąsį elkitės taip pat – vartokite natūralius prieskonius, mėsos neperkepkite“, – patarimus dalino J. Myzakienė. 

Po švenčių specialistė patarė prisiminti keptą obuolį, daržovių patiekalus: „Pasidarykite iškrovos dieną, kad išsivalytų organizmas. Nebadaukite, tiesiog prisilaikykite nuo kaloringesnio maisto“. 

Dietistei pritarė ir centro direktoriaus pavaduotojas reabilitacijai, endokrinologas Antanas Šatas: „Pirmiausia, maistas turi būti paruoštas su meile. Jo suderinamumas – jau atskira tema. Per šventes rekomenduoju mėgautis šeimynine atmosfera, patiekalais ir valgyti juos su džiaugsmu. Kitas klausimas – o kodėl nors kartą metuose nepersivalgius? Jeigu esi sveikas, nesergi jokiomis virškinamojo trakto ligomis – valgyk. Gyvenime svarbiausia saikas: maitinantis, vartojant medikamentus, alkoholį – tai yra individualu kiekvienam žmogui. Būkite sveiki ir laimingi“. 

Jūsų komentaras:

Taip pat skaitykite

30 metų Klaipėdos jūrininkų ligoninės Palangos departamente išdirbusiai gydytojai Laimutei Ežerinskienei, kuri yra ir šios įstaigos vadovė, vasara reiškia ne tik atostogas, bet ir daugiau rūpesčių. „Kiekviena vasara mums – ypatinga, nes pacientų srautai pas mus padidėja tris ar net keturis kartus“, – žurnalui „Lietuvos pajūris“ sakė L.Ežerinskienė.


Restorano „Onorė“ šefas Bernardas Anužis pasiraitojo rankoves kartu su įžymybėmis Agne Jagelavičiūte, Simona Naine, Urte Mikelevičiūte bei Saugirdu Vaitulioniu ir gimė nauji 2019 metų vasaros populiaraus restorano meniu autoriniai patiekalai. „Tai – šios vasaros mūsų projektas. Paprašėme žymių žmonių sukurti patiekalus, jų pačių...


Prieš pusmetį Palangos centre įsikūrusiame viešbutyje „Amberton Green Apartments“ atidarytą išskirtinės virtuvės restoraną „Onoré“ jau atrado nuolatiniai klientai. Restoranas sėkmingai paneigia mitus, kad Palangoje nėra aukšto lygio maitinimo įstaigų, ar kad, jeigu nori įsitvirtinti Palangoje, virtuvė turi orientuotis tik į...


Laukiant Žirgo metų jau tvyro šventinės nuotaikos

Viktorija ŠIMKUTĖ, 2013 12 16 | Rubrika: Miestas

Palanga pradėjo didįjį švenčių maratoną. Ne tik Kalėdų eglė, bet ir Palangos miesto gatvės nusidažė tviskančiomis spalvomis – visus užburia šventinė Kalėdų nuotaika.


Šventinės savaitės atneša ne tik gausybę teigiamų emocijų, dovanų, bet ir suvokimą, kad teks paragauti visų šventinių patiekalų. Galbūt ir persivalgyti. Palangos poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ dietistė Jovita Myzakienė ragina mėgautis Šv. Kalėdų švente ir paskanauti visų šventinės vakarienės patiekalų:...


Lopšelyje-darželyje „Nykštukas“ vakar surengtoje metodinėje dienoje netrūko teigiamų emocijų. Salėje susirinkusios visų miesto darželių „mamos“ – auklėtojos  gausiomis ovacijos palydėjo kiekvieną mažųjų pasirodymą. O mažieji nykštukai pasirengę buvo ypač stropiai: dainavo apie rudeniniais lapais nuspalvintą valsą, miške...


Nenumaldomai artėjantis Europos vyrų krepšinio čempionatas, be abejonės, į Lietuvą pritrauks tūstančius krepšinio aistruolių iš įvairiausių Europos šalių. Čempionatas - puiki proga ne tik svetimšaliams susipažinti su Lietuva, o užsienyje gyvenantiems lietuviams apsilankyti tėvynėje, bet ir galimybė Lietuvos verslininkams pasipildyti pinigines....


Pirmą  kartą Palangoje vykstantys „Palangos jaunimo apdovanojimai“ sutraukė būrius smalsuolių.  Iš visų 72 dalyvių iš  8 įvairiausių sričių tokių kaip : „Kolektyvinės veiklos sritis“ arba „Dailės meno veiklos sritis“ ir daugybės kitų. Iš visų dalyvių, finale liks tik po vieną geriausią savo srities atstovą. Vienas iš šiame konkurse dalyvaujančių  kandidatų – Antanas...


Pagal Europos Sąjungos Sanglaudos skatinimo veiksmų programą jau yra įvykdytas ES projektas „Poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ pastatų energetikos sistemų ir išorinių atitvarų rekonstrukcija“, kurio tikslas - didinti Poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ energijos vartojimo efektyvumą, gerinti personalo darbo ir klientų poilsio sąlygas.


Gintaro muziejuje pagerbti šventinės puošybos nugalėtojai

„Palangos tilto“ informacija, 2009 01 06 | Rubrika: Miestas

Paskutiniąją metų dieną Gintaro muziejuje pagerbti šventinės puošybos konkurso nugalėtojai. Pirmųjų vietų laimėtojai  apdovanoti Palangos miesto savivaldybės įsteigtomis dovanomis, kiti dalyvavusieji – padėkos raštais.


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius