Į „Devintą dangų“ – arčiau žvaigždžių ir pasislėpti nuo J. Basanavičiaus gatvės šurmulio

Linas Jegelevičius, 2015-07-31
Peržiūrėta
1281
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

"Devintam danguj" padavėja
"Devintam danguj" padavėja

Kažin ar J. Basanavičiaus promenadoje yra daugiau kavinių ar restoranų su tiek jaukių, atokiau nuo prašalaičių akių ir net kitų kavinės lankytojų bei su puikia gatvės panorama terasų ir mielų užkaborių kaip kavinėje „Devintam danguj“ (J. Basanavičiaus g. 14)? Jų čia, leidžiančių pasislėpti nuo įkyrių akių kuriai įsimylėjėlių porai ar tiesiog kiekvienam „išnykti“ pačiame pagrindinės miesto arterijos šurmuly, daug. Tiek daug, kad jų atradimas man, skaičiuojančiam Palangoje šeštus metus, netikėtas, bet labai malonus.

 

Sezonui atnaujino meniu ir interjerą

„Prieš sezoną kavinę gerokai atnaujinome, ne tik interjerą, bet ir meniu. Tikiu, kad būtent dėl jo, o tada ir dėl jūsų pastebėtų jaukių kampelių lankytojai užsuka į mūsų kavinę“, – šypsojosi rodydama į žydinčių gėlių katakombas antrajame ir trečiajame aukštuose UAB „Skortis“ direktorė Asta Timukienė, kuriai tenka rūpintis ne tik kavine-restoranu „Devintam danguj“, bet ir to paties pavadinimu baru bei greito maisto baru.

Per daugiau kaip dešimt metų kartu su vyru Artūru praleistų versle, žavi moteris, kuriai vasarą, anot jos, pasikeičiant su vyru, tenka dirbti „maratoną“, galėtų parašyti knygą jei ne apie Palangą, tai apie restorano valdymą, besikeičiančius klientūros poreikius ir užgaidas. „Versle – ir maitinimo – privalai turėti gerą nuojautą, numatyti, restoranininkų kalba, „kas eis sezoną, o kas ne“. Pavyzdžiui, mes „Devintam danguje“, reaguodami į atšalusius Lietuvos ir Rusijos santykius, prieš sezoną iš meniu išėmėme ne vieną brangų patiekalą, pavyzdžiui, karališkų krevečių, lašišų, omarą, kuriuos dažniausiai ankstesniais metais užsakydavo rusai. Šiemet jų – gerokai mažiau, – sakė A. Timukienė. – Apie šį sezoną labiau apibendrintai bus galima kalbėti tik rudenį, bet orai šią vasarą – vieni blogiausių kol kas, kiek mano atmintis siekia“.

 

XXL firminiai bulviniai blynai „Devintam danguj

Atnaujintame meniu – ypač didelis dėmesys buvo skirtas naujiems užkandžiams, pradėti siūlyti dienos patiekalai. „Atnaujinome daugiau kaip pusę meniu. Vos ne visus užkandžius, bet palikome, pavyzdžiui, užkeptus koldūnus – juos klientai pas mus labai mėgsta. Liko ir kitas mūsų firminis patiekalas – užkandėlė „Devintam danguj“, kurį klientai mėgsta su alumi. Ji – soti. Meniu keičiame kiekvieną dieną. Naujajame meniu palikome ir klientų mėgstamas salotas. Siūlome dienos meniu, nes ir dieną, ne tik vakare norime privilioti klientų. Cepelinus labiau įtraukiame į savaitgalio meniu“, – sakė A. Timukienė.

Kalbant apie pagrindinius patiekalus, „Devintam danguj“ naujajame meniu išsaugojo lankytojų pamėgtą kiaulienos sprandinę keptą grilyje su „Bešamel“ padažu, pagardintu adžika. Patiekalas patiekiamas su keptomis daržovėmis, bulvių skiltelėmis ir kmynais. Patiekalo kaina, J. Basanavičiaus gatvės „masteliu“, nėra aukšta – 7,50 euro.

Meniu liko ir kiaulienos šoninė kepta grilyje su svogūnais ir patiekiama su krienų-majonezo padažu. Ji „Devintam danguj“ kainuoja vos 6 eurus.

Restorano bulviniai blynai „Devintam danguj“ – taip pat išskirtiniai – XXL dydžio užkepti su storu, firminiu daržovių, grietinės, krabų ir „N“ ingredientų (dėl suprantamos priežasties, restoranas laiko paslaptyje firminio patiekalo receptūrą – aut.) padažu. Už juos tektų pakloti 5,50 euro.

„Moterys išsigąsta pamačiusios mūsų firminius bulvinius blynus, o vyrai juos, skirtingai nei silpnoji lytis, iki paskutinio kąsnio sukerta“, – šypsojosi A. Timukienė.

Iš desertų, fondiu su vaisiais ir šokoladu – tvirčiausias pozicijas išsikovojęs skanėstas. Meniu jis jau yra 12 metų, tiek, kiek kviečia palangiškius ir miesto svečius „Devintam danguj“.

Restorano virtuvėje kepamas obuolių ir šokoladinis pyragas.

 

„Svarbu jausti lankytoją ir jo pageidavimus“

Kaip atrinkti, ką palikti meniu, o ko atsisakyti? „Klientų norai ir pageidavimai – geriausia kelrodė restoranui, – sakė direktorė. – Svarbu jausti klientą ir jo pageidavimus.“

Skaitant Pageidavimų knygoje paliktus įrašus sunku nuslėpti šypsnį – giriami ne tik atskiri patiekalai, interjeras, bet ir negailima komplimentų atskiriems (-oms) padavėjams (-oms), barmenams. „Puikūs patiekalai, graži aplinka, labai malonus, dėmesingas padavėjas. Linkiu taip ir toliau“, – tik vienas iš daugelio įvairiomis kalbomis lankytojų paliktų įrašų.

„Neįmanoma kiekvienam patikti ir įtikti, bet pastabas, ypač viešuose forumuose išgyvenu skaudžiai“, – neslėpė moteris.

Keičiant meniu, patiekalų svoris liko tas pats. „Mūsų porcijos – pakankamai didelės. Maža paslaptis: kai kurios kavinės ir restoranai kurorte, keičiantis litams į eurus, jį mažino ir patiekalus brangino. Pas mus kainos įvedus eurą nekito. Net sumažinome kai kurių patiekalų kainas“, – sakė Asta.

Už dauguma užkandžių – ir minėtą užkandėlę „Devintam danguj“ – sumokėsite po tris eurus, dienos sriuba – du eurai, šaltibarščiai – puse euro daugiau, už meksikietišką sriubą teks suploti tris eurus.

 

Restoranas ypač populiarus vakare

 

Akyla akimi pasižvalgius po pagrindinę kurorto promenadą, galima aptikti nemažai įdomybių: kai, pavyzdžiui, vos ne gretimai esančiose kavinėse-restoranuose tokių pačių ar labai panašių patiekalų kainos gerokai skiriasi. „Sakote skiriasi jose maisto kokybė? Servisas? Dar kas nors? Nesutiksiu nieku gyvu, – purto galvą patyrusi verslininkė. – Gal kam nors šie žodžiai jau nusibodę, bet patikinu, kad „Devintam danguj“ patiekalų porcijos, kokybės ir kainos santykis – vienas geriausių J. Basanavičiaus gatvėje.“

Dar vienas „Devintam danguj“ išskirtinumas – restorano populiarumas vakare. Nors tuomet, žinoma, daugumoje restoranų terasų ir jų viduje knibžda išalkusių ar pramogų ieškančių poilsiautojų būriai, bet jų „Devintam danguj“ – dažnai dar daugiau. „Nors nesiūlome vakarais muzikinės programos, mūsų svečiai sako, kad atmosfera „Devintam danguj“ – magnetiška. Smagu tai girdėti“, – sakė A. Timukienė.

Kai daugiau nei prieš dvylika metų, statant barą, ji su vyru bei artimiausiais bičiuliais suko galvą, kaip jį pavadinti, draugų pasiūlytas pavadinimas bevedžiojant šuniuką – „Devintam danguj“ – trenkė kaip žaibas. „Geresnio niekas nebūtų sugalvojęs!“ – juokiasi Asta.

Anot jos, pavadinimas atspindi visą baro-restorano koncepciją: daugybė jaukių, akiai nepastebimų vietelių, užkaborių trijuose „Devintam danguj“ aukštuose, didelis meniu, dėmesys patiekalų kokybei ir aptarnavimui. „Būtent daugelį žmonių, įsitikinome šnektelėję su savo klientais, tai ir vilioja čia. Smagu girdėti, kai svečiai sako, kad netikėję, jog galėtų „pasislėpti“ pačioje J. Basanavičiaus gatvės šerdyje. Kas tas užslėptas terasas atranda, paprastai grįžta. Turime būrelį šalies žvaigždžių, kurios mielai ateina pas mus“, – sakė A. Timukienė.

 

Į visus klausimus atsakymų neturi

 

Įsitikinau: iš įvairių restorano kampelių gali smalsiai stebėti kitus ir, žinoma, apačioje šurmuliuojančią promenadą, o pats su savo antrąja puse likti jiems nematomas.

„Žiemą lankytojai ypač mėgsta trečiąjį aukštą. Kodėl – taip pat nežinau“, – juokėsi restorano savininkė.

Po Stintų šventės dviem mėnesiams atsinaujinimui duris uždaręs restoranas pasitiko ir su atnaujintu baru. „Po atsinaujinimo ypač didelį dėmesį skiriame patiekalų sveikam paruošimui – keptuvę naudojame tik lietuviškam karbonadui kepti. Visi virtuvės įrengimai – nauji ir apynaujai“, – sakė A. Timukienė.

Jau 12 metų su „Kalnapiliu“ dirbantis „Skortis“ šiam sezonui pasiūlė vyšnių alų – „Kalnapilio“ kreką. „Tai – moterų dievinamas alus. Tuo jau įsitikinome „Devintam danguj“, – sakė pašnekovė.

... vienus lankytojus keičia kiti – vėl sukasi virtuvėje virėjos, skuba padavėjos, o kvapai vilioja kitus praeivius iš šurmulingos J. Basanavičiaus gatvės. Jei ne visi lankytojai, tai dauguma, palieka restoraną pakylėti – juk būta „Devintam danguj“.

Rima Staponkienė, „Devintam danguj“ virėja:

– Klausiate, kuo ypatinga „Devintam danguj“ virtuvė? O gi tuo, kad čia viskas šviežia. Patiekalai paprasti, bet skanūs, didelės porcijos. Be meilės ir geros nuotaikos tokių nepagaminsi. Pagaminsiu ką nors su bloga nuotaika, būtinai ir restoranas pajus. Nebijau pasakyti, kad čia ir dirbti yra malonu, ir gera pietauti, linksmintis. Dar svarbu, kad „Devintam danguj“ virtuvės įranga – nauja ar apynaujė.

Ramūnas Dainius, barmenas:

– Kodėl esu, klausiate, „Devintam danguj“? O gi todėl , kad čia – devintas dangus. Rimtai! Esu iš Šiaulių, barmenu dirbu jau 20 metų, žinau, ką sakau. Esu stovėjęs už baro nekart ir kituose baruose Palangoje. Bandžiau duoną krimsti ir užsienyje. Dauguma barų – vienodi J. Basanavičiaus gatvėje, bet „Devintam danguj“ publika – išskirtinai draugiška, maistas čia – tikrai skanus. Džiaugiuosi, kad mano klientams patinka mano firminis sluoksniuotas kokteilis. Receptūros nesakysiu – barmeno paslaptis (juokiasi).

Inesa Stanevičienė, restorano „Devintam danguj“ vadybininkė:

– Orai – ne per geriausi. Anksčiau dirbau kitose kavinėse. „Devintam danguj“ išskirčiau patiekalus – jie dideli ir skanūs. Skoningas interjeras visuose trijuose aukštuose, ypač iš antrojo į trečiąjį, iš kurio kaip ant delno atsiveria J. Basanavičiaus gatvė.

Marius ir Rimantas Radavičiai, lankytojai:

– Mums „Devintam danguj“ – prestižinė kavinė, kai tik atvažiuojame iš Plungės į Palangą, einame čia, nes čia skanus maistas. Skanias picas gamina. Užsisakėme su broliu kiaulienos nugarinės kepsnį su užkeptais svogūnais ir sūriu. Daržovės – šviežios. Skanu, šakės!

Valentina, Lena ir Saša:

– Atvažiavome iš Baltarusijos, Minsko. Bevaikščiodamos promenada susiviliojome šiuo restoranu. Pirmąkart jame lankėmės vakar ir mums labai patiko, todėl šiandien čia sugrįžome. Labai skanus maistas. Su draugėmis užsisakėme tilapiją su itališku pagardu, jūros keptą lydeką ir dar vieną žuvį (šypsosi.) Tai – mūsų pirmas vizitas Palangoje. Tik, ech, kur ta saulė

 

 

Jūsų komentaras:

Zn 2020-08-30 15:08 ([email protected] / IP: 172.69.190.57)
Padugnių konotra. Išnaudoja darbuotojus, šantazuoja, sukčiai. Higienos standartai - atitinkamai (dugnas ir dumblas). Nesinaudokite, padekite Artūrui ir Astai bankrutuoti

Taip pat skaitykite

Įsibėgėjant Gintaro gatvės rekonstrukcijos darbams, nuo lapkričio 10 d., antradienio, bus uždaryta gatvės atkarpa nuo J. Janonio g. iki Vytauto g. (apimant J. Janonio g. ir Gintaro g. sankryžą). Šioje atkarpoje bus pradedami dangų ardymo ir žemės darbai.  


ių metų rugsėjo 3 d. pradedami Gintaro gatvės statybos darbai. Juos numatoma pradėti ruože nuo Smilčių gatvės iki Vytauto gatvės. Vykdant darbus iš dalies bus ribojamas eismas, o tiesiant vandentiekio, lietaus nuotekų tinklus, rengiant gatvės pagrindus – patekimas į gatvę bus draudžiamas.


Netrukus prasidės Bangų g. šaligatvio ir gatvės rekonstrukcija. Darbai čia užvirs jau kitą savaitę – pirmiausia bus sutvarkyta šaligatvio danga vienoje Bangų g. pusėje. Pėstiesiems skirtos dalies atkarpoje nuo Klaipėdos pl. iki Vytauto g. senoji danga bus pakeista naujomis trinkelėmis, įrengtas dviračių takas.


Kažin ar J. Basanavičiaus promenadoje yra daugiau kavinių ar restoranų su tiek jaukių, atokiau nuo prašalaičių akių ir net kitų kavinės lankytojų bei su puikia gatvės panorama terasų ir mielų užkaborių kaip kavinėje „Devintam danguj“ (J. Basanavičiaus g. 14)? Jų čia, leidžiančių pasislėpti nuo įkyrių akių kuriai įsimylėjėlių porai ar tiesiog kiekvienam...


Iš tolo atvykstančius į Palangą pasitinka aukščiausias mūsų miesto akcentas: tobulo grožio neogotikinės Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios bokštas. 1897-1909 metais statytoji bažnyčia pernai baigta atnaujinti iš išorės. Tačiau, kaip sako jos klebonas Marius Venskus, antrąjį šimtmetį skaičiuojančiai bažnyčiai reikia dar nemažai, kad...


Iš tolo atvykstančius į Palangą pasitinka aukščiausias mūsų miesto akcentas: tobulo grožio neogotikinės Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios bokštas. 1897-1909 metais statytoji bažnyčia pernai baigta atnaujinti iš išorės. Tačiau, kaip sako jos klebonas Marius Venskus, antrąjį šimtmetį skaičiuojančiai bažnyčiai reikia dar nemažai, kad...


Iš tolo atvykstančius į Palangą pasitinka aukščiausias miesto akcentas: tobulo grožio negotikinės Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios bokštas. 1897-1909 metais statytoji bažnyčia pernai baigta atnaujinti iš išorės. Tačiau, kaip sako jos klebonas Marius Venskus, antrąjį šimtmetį skaičiuojančiai bažnyčiai reikia dar nemažai, kad ji būtų...


Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje ieškota vietos dvasios

„Palangos tilto“, Palangos m. sav. inf., 2012 09 17 | Rubrika: Miestas

Rugsėjo 14 d. Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje vyko Europos paveldo dienų renginys tema „Genius loci. Vietos dvasia“. Ja siekiama atkreipti dėmesį į tai, kas sukuria savitą tiek atskiro paminklo, tiek rajono, tiek viso miestelio ar miesto „aurą“ – išskirtinę vietos dvasią.


Palangoje tvarkomos miesto gatvės ir daugiabučių kiemai  1

„Palangos tilto“, Palangos m. sav. inf., 2012 05 22 | Rubrika: Miestas

Palangoje miesto tvarkymo darbai nesustoja – darbininkai intensyviai triūsia Žvejų g. atkarpoje nuo Ganyklų g. iki Vytauto g. Dar šią vasarą rekonstruojamoje dalyje bus pakeisti gatvės ir šaligatvių pagrindai, jų dangų konstrukcijos, įrengti lietaus nuotekų surinkimo šuliniai, gatvės apšvietimo tinklai. „Kad gyventojai patirtų kuo mažiau...


Palangos miesto savivaldybė kreipėsi į Lietuvos kelių direkciją prie susisiekimo ministerijos su prašymu skirti 600 tūkst. Lt. Šventosios miestelio Kalgraužių gatvės rekonstrukcijai. „Oficialaus raštiško patvirtinimo dėl finansavimo dar negavome, tačiau neoficialiai – pinigai bus skirti. Raštiško patvirtinimo turėtumėme sulaukti šį...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius