Vitaminai pavasarį: gerti ar negerti?

Parengta pagal balsas.lt, 2013-04-04
Peržiūrėta
2081
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

Vitaminai pavasarį: gerti ar negerti?

Kodėl pavasarį stinga vitaminų? Nes kaip tik pavasariop išsenka dauguma rudenį ir vasarą kauptų daržovių ir vaisių atsargų. O tos, kurios dar lieka rūsiuose ir sandėliukuose, būna praradusios didesnę dalį organizmui svarbių medžiagų. Vis dėlto neverta nusiminti. Visų pirma todėl, kad įvairių vitaminų esama ne tik sodo gėrybėse, bet ir kituose maisto produktuose.

Pavasario vitaminai
Labiausiai organizmui reikalingi vitaminai: C, D, A, B1, B2 ir E.
Vitamino C pavasarį reikia labiau nei bet kada, nes jis padeda apsisaugoti nuo tokiu metu organizmą itin dažnai atakuojančių virusų ir infekcijų. Jo gausu šviežiuose vaisiuose ir daržovėse, tačiau termiškai apdorojant maistą šis vitaminas suyra. Geriausias natūralaus vitamino C šaltinis žiemą ir pavasarį – šaldytos uogos ir rauginti kopūstai.
Vitamino D nedideliais kiekiais randama galvijų kepenyse, paukščių kepenėlėse, moliuskuose, riebiose žuvyse, ikruose. Tačiau didžiausią dalį šio vitamino organizmas pasigamina pats, veikiamas saulės šviesos.
Vitaminas A randamas daugelyje daržovių, daugiausia jo yra kukurūzuose, burokuose, morkose, moliūguose, esama dilgėlėse. Šis vitaminas nesuyra daržoves verdant, taigi ir barščiai, ir moliūgų sriuba leidžia efektyviai papildyti jo atsargas.
Vitaminas B1 palaiko nervų sistemos veiklą, teigiamai veikia medžiagų apykaitą. Šio vitamino mažais kiekais pasigamina ir pats organizmas, tačiau jo nepakanka. Todėl labai svarbu į valgiaraštį nuolat įtraukti ryžių, avižų, grikių, riešutų, kiaulienos ir jautienos.
 

Ko ieškoti virtuvėje?
Vis dėlto tai – dar ne visi vitaminų šaltiniai pavasarį.
Šaldytos uogos ir daržovės. Užšaldant sodo ir daržo gėrybes išsaugoma 90–95 procentai vitaminų, taigi beveik visi. Svarbiausia – atšildyti produktus prieš pat vartojant. Pageidautina termiškai neapdoroti arba pakaitinti tik minimaliai. Ledo kristalai suardo ląstelių apvalkalą ir jos, patekusios į organizmą, įsisavinamos lengvai ir greitai.
Žalumynai ant palangės. Ant palangės visai nesunku patiems užsiauginti svogūnų, laiškinių česnakų, krapų, petražolių, bazilikų, mėtų. O tokie žalumynai – vienas paprasčiausių būdų papildyti organizmą vitaminų. Be to, šviežutėliuose žalumynuose yra biologiškai aktyvių medžiagų, kurios suteiks jums energijos ir žvalumo.


 

Jūsų komentaras:

Taip pat skaitykite

Vasarą gerti daugiau vandens būtina dėl vienos esminės priežasties: termometro stulpeliui šoktelėjus aukštyn greičiau sušylame, gausiau prakaituojame, todėl netenkame skysčių. Jų stingant jaučiamės pavargę, būname suirzę, gali pradėti svaigti galva, netenkame svarbių mineralų – vadinamųjų elektrolitų.


Europarlamentaras Viktor Uspaskich delfi.lt paskelbė komentarą „Valdžia vis gąsdina Korona? Visi į Palangą!“, kuriame daug dėmesio skiriama Palangai. Jo dalį perspausdiname.


Startavo „Maisto banko“ projektas, kviečiantis žmones peržiūrėti savo maisto atsargų spinteles. Maisto surinkimo dėžės jau įrengtos ir iki birželio 18 dienos geradarių Palangos gyventojų laukia Palangos savivaldybės Socialinių paslaugų skyriuje (Vytauto g. 112) .Birželio 10 d. šios iniciatyvos autobusiukas lankysis Palangoje. Nuo 15 iki 16:30 val. maistu pasidalinti galinčių...


Atsitraukiant šaltiems orams ir pamažu atkeliaujantpavasariui, palangiškiaiskuba įvertinti žiemospaliktuspadariniussodybose ir vasarnamiuose. Tačiau rūpinantis užmiesčio turtu, reikėtų nepamiršti skirti dėmesio ir butui ar gyvenamajam namui. Kokių darbų svarbu nepraleisti namuose ir sodyboje? Patarimais dalijasi Vida Norkūnienė, „Compensa Vienna Insurance...


Nors pavasaris turėtų džiuginti jėgų antplūdžiu, dažnas ima skųstis pablogėjusia savijauta. Daugelį kamuoja nuovargis, mieguistumas, lūžinėjantys nagai ir plaukų galiukai, papilkėjusi veido oda, neaiškios kilmės skausmas, prastėjanti atmintis ir galybė kitų sveikam organizmui nebūdingų simptomų. Pasak medikų, viena dažniausių šių negalavimų priežastis – vitaminų ir...


„Dabar jau galime pradėti rengti techninį projektą, ir, jeigu viskas vyks be trukdžių ir kliūčių, realu, kad viešbučio ir SPA komplekso statybos Jūratės baseino vietoje galėtų prasidėti 2015 metų pavasarį“, – po praėjusį ketvirtadienį vykusio Palangos miesto savivaldybės tarybos posėdžio sakė UAB „Pinus Proprius“, kuriai leidimas statyti minėtą...


Vitaminai pavasarį: gerti ar negerti?

Parengta pagal balsas.lt, 2013 04 04 | Rubrika: Sveikata

Kodėl pavasarį stinga vitaminų? Nes kaip tik pavasariop išsenka dauguma rudenį ir vasarą kauptų daržovių ir vaisių atsargų. O tos, kurios dar lieka rūsiuose ir sandėliukuose, būna praradusios didesnę dalį organizmui svarbių medžiagų. Vis dėlto neverta nusiminti. Visų pirma todėl, kad įvairių vitaminų esama ne tik sodo gėrybėse, bet ir kituose maisto produktuose.


Ko reikia organizmui pavasarį: vitaminai ir jų šaltiniai

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro inf., 2013 03 14 | Rubrika: Sveikata

Atėjus pavasariui, organizmas šaukte šaukia, jog vitaminų atsargos per žiemą išseko ir jas reikia papildyti. Tai parodo sausėjanti oda, lūžinėjantys plaukų galiukai, susilpnėjusi imuninė sistema, bei kiti požymiai, dėl kurių galime jausti diskomfortą.


Kaip pavasarį save atgaivinti?

Parengta pagal lrytas.lt, 2013 03 14 | Rubrika: Sveikata

Nuovargis, paūmėjusios lėtinės ligos, bloga nuotaika - visa tai rodo, kad jums trūksta vitaminų. Dėl to susilpnėja gynybinės organizmo funkcijos. Neužglaisčius vitaminų ir mineralų stygiaus, gali pablogėti regėjimas, pradėti kraujuoti dantenos ir sustreikuoti širdis. Kokių priemonių imtis?


Vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo mokyklose bei darželiuose programa, remiama Europos Sąjungos ir valstybės, Lietuvoje pradėta įgyvendinti 2009 mokslo metais. Į ją įsijungė praktiškai visos Palangos ugdymo įstaigos. Kaip šią programą vertina įstaigų vadovai bei medikai?


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius