Garbinami rusų turistai pildė kavinių bei restoranų savininkų kišenes

„Palangos tiltas“ tęsia rašinių ciklą apie miesto verslininkų vasaros sezoną. Kalbinti restoranų bei kavinių savininkai džiaugėsi klientais, kurie negailėjo pinigų prabangiems patiekalams bei gėrimams. Daugiausiai restoranuose pietavo bei vakarieniavo poilsiautojai iš Rusijos.
Restoranų lankytojai – turtingi rusai
Restoranų mūsų mieste netrūksta. Lietuviškos, europietiškos, itališkos, japonų virtuvės kvapai viliote vilioja užsukti bei paskanauti įvairiausių patiekalų. Viešbutyje „Medūza“ įsikūręs keturių žvaigždučių itališkos virtuvės restoranas, šią vasarą daugiausiai aptarnavo turistus iš Rusijos. Restorano direktorė Živilė Antropikienė džiaugėsi pelninga vasara. „Šis vasaros sezonas mūsų restoranui buvo išties geras, netgi geresnis nei pernykštis. Įvykdėme visus vasaros planus. Rusų turistai restorane ir pietaudavo, ir vakarieniaudavo. Kadangi restoranas orientuotas į itališką virtuvę, tad ją klientai ir rinkosi“, - laikraščiui akcentavo Ž. Antropikienė.
Viešbučio restoranas, įsikūręs gražioje, su vaizdu į pušyną vietoje, talpina iki 60 žmonių. Restorano virėjai turi patirtį rengiant verslo pietus, furšetus, banketus, priėmimo vaišes, kokteilių vakarėlius. Firminis restorano ‚Medūza“ patiekalas: otas su pistacijomis ir špinatų užkepu, kurį mielai degustavo lankytojai.
Rusų tauta garsėja ne tik išlavintu skoniu maistui, bet ir pomėgiu atsipalaiduoti su alkoholinio gėrimo taure. „Rusai neragavo lietuviškų gėrimų, rinkosi kur kas prabangesnius gėrimus: brendį, viskį, prabangius vynus – štai į ką turistai iškeitė lietuvišką alų“, - sakė direktorė Ž. Antropikienė, bei patvirtino, jog „Medūzos“ restoranas tradicinio lietuviško patiekalo – cepelinų, neverda.
Paklausta, kiek pinigų vidutiniškai išleisdavo restorano klientai, Ž. Antropikienės teigimu, tai priklausydavo nuo to, kiek prie staliuko susėsdavo žmonių: „Negaliu įvardyti konkrečios sumos, tačiau jeigu prie staliuko sėdėdavo 3-4 žmonės, sąskaitos suma tikrai viršydavo 100 litų“.
Rinkosi prabangius patiekalus
Restoranas „Chateau Amber“ („Gintarinė Pilis“), įsikūręs Naglio alėjoje, išsiskiria savo prabangia aplinka, tad ir klientų sulaukė ypač pasiturinčių. Prabangaus restorano, įsikūrusio ant paties Baltijos jūros kranto, direktorius Egidijus Kasiulevičius „Palangos tiltui“ sakė, jog restorane nuolat pusryčiaudavo, pietaudavo ar vakarieniaudavo poilsiautojai iš Rusijos. „Sezonas neblogas, atkentėjom“, - juokėsi direktorius.
Pagrindinė „Chateau Amber“ salė, tai erdvus „Xdecor“ paviljonas pačiose kopose, kuriame telpa iki 100 svečių. Restorano virtuvės meistrai patenkins išrankiausio gurmano skonį, tačiau nuvils lietuviškos virtuvės mėgėjus, kadangi cepelinų čia nėra. „Rusų turistai užsisakydavo kone brangiausius restorano patiekalus – įvairius žuvies patiekalus, jūros gėrybes. Virtuvėje gaminami patiekalai tik iš aukščiausios kokybės maisto produktų pagal klasikinės europietiškos virtuvės tradicijas“, - laikraščiui pabrėžė restorano direktorius E. Kasiulevičius, kuris džiaugėsi restorano lankytojų gausa.
„Po gurmaniškų pietų ar vakarienės klientai mėgavosi prabangaus alkoholinio gėrimo taure. Dažniausiai tai būdavo rinktiniai prancūziški vynai, ar visame pasaulyje pripažinti stiprieji gėrimai: viskis, brendis. Lietuvišką alų užsisakydavo retas klientas“, - sakė E. Kasiulevičius.
Kadangi restoranas prabangus, vidutinė pagrindinio patiekalo kaina siekia 30 litų. „Pietums ar vakarienei 4-5 asmenų kompanija nepagailėdavo ir 700 litų“, - laikraščiui atskleidė direktorius E. Kasiulevičius.
Lyja – skaniai pavalgyti!
Viešbutis ir restoranas „Pušų paunksnėje“ išgarsėjo savo savininkais: Arvydu ir Ingrida Saboniais.
60 vietų restoranas kviečia pasimėgauti europietiškos virtuvės patiekalais. 2007 metais restoranas laimėjo antrą vietą sūrio patiekalų čempionate. Restorano vadovė Ramunė Paulikienė džiaugėsi klientų gausa. „Nors vasara saulėtais bei šiltais orais nelepino, tačiau restorane nuolat būdavo žmonių. Matyt todėl, jog nesurado įdomesnės veiklos“, - laikraščiui juokavo restorano vadovė R. Paulikienė.
Vidutinė pagrindinio patiekalo kaina „Pušų paunksnėje“ siekia 35 litus, tačiau nemažos patiekalų kainos klientų neatbaidė. „Restorano lankytojų kontingentas buvo įvairus: lietuviai, rusai, baltarusiai, ukrainiečiai. Cepelinų mūsų restorane nerasite, tačiau kviečiame paragauti kepsnių ant žarijų, kuriais dažniausiai ir mėgavosi mūsų klientai“, - sakė R. Paulikienė.
„Šios vasaros planus įvykdėme. Vasarotojų vakarienė restorane kainuodavo 100, 200 ar 400 litų“, - pelninga vasara džiaugėsi vadovė R. Paulikienė.
Viešbučio „Palangos žuvėdra“ restoranas įsikūręs Meilės alėjoje, siūlo pasilepinti taip pat europietiškos virtuvės meniu. Nors viešbutis liepos-rugpjūčio mėnesiais buvo užpildytas šimtu procentų, Meilės alėjos rekonstrukcijos darbai trukdė kitiems poilsiautojams patekti į restoraną. „Viešbučio svečiai nuolat lankydavosi mūsų restorane, tačiau praeiviams patekti į jį trukdė alėjos rekonstrukcijos darbai“, - laikraščiui sakė direktorius Kristupas Šliogeris. „Cepelinus mūsų restoranas tikrai gamina, tačiau klientai mieliau rinkdavosi šiek tiek prabangesnius patiekalus: lašišą, didkepsnius“, - džiaugėsi K. Šliogeris.
„Palangos žuvėdra“ daugiausiai maitino poilsiautojus iš Rusijos, kurie mielai rinkosi lietuvišką alų „Švyturys“. „Šią vasarą restorane siūlėme paragauti tamsaus belgiško alaus „Grimbergen“. Džiaugiamės, jog jis populiarumu prilygo lietuviškam alui. Iš restorano lankytojų skaičiaus bei jų paliekamų pinigų restorane galime spręsti, jog ekonomika atsigauna“, - džiaugėsi K. Šliogeris.
„Šiuo metu į restoraną užsuka pavieniai poilsiautojai, pagyvenę žmonės, kuriems Palanga yra mieliausia rugsėjo mėnesį“, - „Palangos tiltui“ sakė direktorius K. Šliogeris.
Kavinėse mėgavosi lietuvišku alumi
J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusių kavinių savininkai taip pat džiaugėsi praėjusiu vasaros sezonu, nors klientai už vakarienę sumokėdavo kur kas kuklesnes sumas, nei restoranų lankytojai. Kavinės „Monika“ savininkas Feliksas Pakutinskas „Palangos tiltui“ sakė, jog ši vasara buvo pelningesnė nei pernykštė. „Nebloga vasara buvo, klientų turėjome nemažai. Daugiausiai sulaukdavome lietuvių bei rusų, kurie mielai rinkosi lietuviškus patiekalus: cepelinus, įvairius kepsnius, salotas. Taip pat užsukdavo paskanauti mūsų kavinėje kepamų picų“, - laikraščiui kalbėjo F. Pakutinskas.
Alų tautiečiai mėgsta, tuo įsitikino ir kavinės „Monika“ savininkas: „Daugiausiai klientai rinkosi lietuvišką alų „Švyturys“ bei kiek stipresnius, tačiau ne pačius brangiausius gėrimus“, - laikraščiui akcentavo F. Pakutinskas.
„Palangos tilto“ redakcija
Jūsų komentaras:
Taip pat skaitykite
Respublikiniame rašinių konkurse „Gyvybė – dovana, branginkime ją“, skirtame Gyvybės dienai, IIG kl. gimnazistė Žemyna Piktužytė pelnė II-ąją vietą. „Rašinys įdomus kaip išskirtinai kūrybiškas dienoraštis“, – taip komisija įvertino palangiškės darbą.
Vasaros orai buvo dosnūs, todėl visą sezoną pajūryje netrūko poilsiautojų. Verslininkai džiaugiasi, kad ši vasara buvo sėkminga. Tačiau įtakos mažesniam restoranų pelnui turėjo padidėjęs pridėtinio vertės mokesčio (PVM ) tarifas maitinimo įstaigoms bei lietuvių taupumas.
Šiems papuošalams lietuviai pajūryje pinigų negailėjo: triženklės sumos – tik pradžia
2023 05 16 | Rubrika: Miestas
Savaitgalį Palanga poilsiautojus pakvietė pasimėgauti išskirtiniu gintariniu lietumi – jau 15-tą kartą kurorte vyksta didelio pramogautojų dėmesio kasmet sulaukiantis „Gintarinis savaitgalis“.
Dvejus metus iki pratrūkstant koronavirusui, Rusija pagal piliečių išvykstamojo turizmo išlaidas buvo viena iš sparčiausiai augančių šalių.
Trijų Palangos restoranų savininkai gražino kurorto aplinką
***, 2021 05 17 | Rubrika: Miestas
,Akcija „Darom“ gali vykti nors ir kiekvieną dieną“, – sako į Rąžės upės ir aplinkos valymo iniciatyvą susibūrę trijų garsiausių Palangos restoranų: ,,Onorė“, ,,Oldman“ ir ,,Basanavičiaus kiemelis“ savininkai. Vos tik apie šią iniciatyvą užsiminė palangiškių Rimavičių šeima – nedelsiant prie jos prisijungė ir bendraminčiai. O...
Palangoje veikusį „Onorė“ restoraną valdys nauji savininkai – veikiantį verslą nusipirko dvi šeimos. Tikriausiai visi, kam teko lankytis Palangoje, žino, kad šis kurortas garsėja kavinių ir restoranų gausa. Žmonės Palangoje lankosi vasarą, šiltuoju sezono metu, žiemą – viskas nutyla, sustoja, tad pradėti verslą čia tikrai nėra labai lengva....
Justinas ARLAUSKAS Palangos verslininkai sutartinai sako, kad juos kiekvieną sezoną gelbsti turistai iš rytų. „Jei ne jie, seniai būtumėm užsidarę“, – teigia vienos J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusios kavinės savininkas. Tad, ką atranda rusų turistai Palangoje ir kodėl jie grįžta į kurortą, kurį vietiniai dažnai iškeičia į užsienį? Ir...
Draugystės tiltas – dienai. Palangos tiltas vilios visą sezoną
Linas JEGELEVIČIUS, 2012 05 14 | Rubrika: Miestas
Palangos tiltas – kaip iki šiol ar nuo šiol – Draugystės tiltas, simbolizuojantis Latvijos, Lietuvos ir Estijos tikrą ar menamą draugystę, nes ant jo penktadienį, pradedant kurorto sezono atidarymo šventę „Myliu Palangą“, lipo ir komplimentų Palangai pažėrė trijų Baltijos šalių parlamentų pirmininkės? Vakar Palangos savivaldybės vicemeras S....
Garbinami rusų turistai pildė kavinių bei restoranų savininkų kišenes
Agnė LEKAVIČIENĖ, 2011 09 14 | Rubrika: Verslas pinigai
„Palangos tiltas“ tęsia rašinių ciklą apie miesto verslininkų vasaros sezoną. Kalbinti restoranų bei kavinių savininkai džiaugėsi klientais, kurie negailėjo pinigų prabangiems patiekalams bei gėrimams. Daugiausiai restoranuose pietavo bei vakarieniavo poilsiautojai iš Rusijos.
Viešbučiai džiaugiasi vasaros pelnu
Agnė LEKAVIČIENĖ, 2011 09 06 | Rubrika: Verslas pinigai
Normal 0 19 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Įprastoji lentelė"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm;...