Kaip sumažinti skrandžio rūgštingumą ir išvengti graužiančio rėmens

Palangos tiltas, 2017-10-19
Peržiūrėta
2507
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

Kaip sumažinti skrandžio rūgštingumą ir išvengti graužiančio rėmens

Padidėjęs skrandžio rūgštingumas, lydimas tokių nemalonių simptomų kaip skausmas, sunkumo pojūtis ir nemalonus rūgštumas burnoje dažniausiai pasireiškia suvalgius daug riebaus, aštraus maisto, greitų užkandžių ar perdozavus raudonojo vyno.
Visgi, kartais rūgštumas burnoje tampa varginančiu nuolatiniu palydovu. Pradėti ligos priežasčių paieškas rekomenduojama nuo kasdienių įpročių, rašoma pranešime spaudai.

Rėmens simptomai
Pasak vaistininkės Audronės Levickienės, dažniausiai į vaistinę užsukę pacientai, kenčiantys nuo rėmens, skundžiasi deginimo skausmu už krūtinkaulio, plintančiu link stemplės ir kaklo, taip pat – stovinčio kąsnio jausmu ir nuolatiniu rūgšties pojūčiu burnoje.
„Nuolatinis padidėjęs rūgštingumas kenkia dantims, gerklei, stemplei. Joje net gali atsirasti erozijų – paviršinių žaizdelių, galinčių kraujuoti. Dantys nuo rūgšties gali greičiau gesti, gelsti. Beje, dažnai ant liežuvio atsirandančios baltos apnašos taip pat išduoda padidėjusį skrandžio rūgštingumą“, – pasakoja A. Levickienė.
Vaistininkės teigimu, kartais rėmuo pasireiškia ir labai neįprastais simptomais. Vienas iš jų – sausas įkyrus kosulys ir užkimęs balsas (ypatingai – rytais). „Prisimenu vieną klientą, kuris vis užsukdavo vaistų gerklei drėkinti – skundėsi, kad niekaip negali atsikratyti sauso, erzinančio kosulio. Atrodė keista, kad jo nevargina nei sloga, nei temperatūra, nei kiti, peršalimui būdingi, simptomai. Po rekomenduoto vizito pas gydytoją, išsamesnių tyrimų paaiškėjo, kad tikroji kosulio priežastis – gastroezofaginisrefliuksas, paprasčiau tariant, rėmuo“, – patirtimi dalijasi A. Levickienė.

Ligos priežastys
Padidėjusį skrandžio rūgštingumą dažnai sukelia tam tikri maisto produktai, gėrimai. Tai toli gražu nėra vien kepti, rūkyti riebūs gaminiai ir padažai.
„Skrandžio rūgštingumą didiną ir citrusiniai vaisiai, tokie kaip greipfrutai, apelsinai, mandarinai. Jie turi daug rūgšties ir skatina didesnį nei įprastai skrandžio sulčių išsiskyrimą. Rūgštys, kaip žinia, dirgina stemplę ir sukelia rėmenį. Skrandžio rūgštingumą taip pat didina šokoladas, kava, mėtos ir alkoholiniai gėrimai, ypač – raudonasis vyras ar stipriai gazuotas sidras“, – teigia A. Levickienė.
Svarbu atsiminti, jog rėmens pasireiškimą lemia ir žalingi gyvenimo būdo įpročiai. Tai – vakarieniavimas prieš pat miegą, persivalgymas, rūkymas, net labai aptempti viršutiniai drabužiai. Skrandžio rūgštingumas taip pat linkęs padidėti užkietėjusiems rūkaliams. Liga gali pasireikšti ir kaip kitų sveikatos sutrikimų pasekmė, tarkime, cukrinio diabeto, nutukimo, Zollinger-Ellison sindromo (skrandžio ir dvylikapirštės žarnos gleivinėje išplitusių opų). Ilgai varginant padidėjusiam rūgštingumui, negelbstint įprastiems vaistams, verta pasitikrinti dėl galimų gretutinių ligų.

Gydymosi priemonės
Vaistininkės A. Levickienės teigimu, šiuo metu išties netrūksta medikamentų, skirtų skrandžio rūgštingumui mažinti. Svarbiausia – tinkamas jų paskyrimas ir racionalus vartojimas. „Jei padidėjęs rūgštingumas užklupo savaitgalį, kai nėra galimybės patekti pas gydytoją, palengvinti simptomus galite nereceptiniais vaistais, tokiais kaip histamino H2 blokatoriai, pavyzdžiui, ranitidinas. Tiesa, šiuos preparatus geriausia vartoti siekiant nuslopinti vakarais ar naktį pasireiškiantį padidėjusį rūgštingumą. Be recepto įsigyti galima ir skrandžio rūgštį neutraziluojančių preparatų – antacidinių, susidedančių iš magnio hidroksido, aliuminio hidroksido ar kalcio karbonato. Jų poveikis – greitas ir saugus, visgi tinkamas tik esant lengvai ligos stadijai“, – pabrėžia vaistininkė.
Pasak A. Levickienės, padidėjusio skrandžio rūgštingumo simptomams varginant ilgesnį laiką, nepadedant nereceptiniams vaistams, būtina imtis rimtesnio gydymo. „Sudėtingesniais atvejais gydytojai skiria vadinamuosius protonų siurblio inhibitorius. Tiesa, šie vaistai – receptiniai: gydytojas turi tiksliai nustatyti jų dozę ir vartojimo trukmę. Antraip nepavyks pasiekti efektyvaus gydymo rezultato ir liga gali netrukus pasikaroti“, – apibendrina A. Levickienė.

Jūsų komentaras:

Taip pat skaitykite

Pastaruoju metu gana dažnai galima išgirsti terminą „profesinis perdegimas“. Taip apibūdinamas reiškinys, kai dėl per didelio, užsitęsusio streso darbe žmogus išsenka emociškai, protiškai ir fiziškai.  


Kasmet rugpjūčio 26-ąją minima Tarptautinė šuns diena. Tą dieną verta skirti daugiau dėmesio savo augintiniui: ilgiau pasivaikščioti, pasirūpinti jo sveikata ir pavaišinti skanėstu. 


Besiruošdami Kalėdoms ir Naujųjų sutikimui tikimės tik gerų akimirkų ir negalvojame, kad tiesiai nuo švenčių stalo galime atsidurti ligoninėje. 


Retas apie tai susimąstome, tačiau už galimybę kasdien kibti į darbus, keliauti, bendrauti, džiaugtis gyvenimu ir netgi skaityti šį tekstą turime būti dėkingi nedideliam, kumščio dydžio, ir bene svarbiausiam organui, kuris nepailstamai darbuojasi net ir tuomet, kai miegame.


Palangoje, Užkanavės gyvenvietėje kasmet iškylant potvynių rizikai, savivaldybė ruošiasi išspręsti šią problemą ir įrengti tam reikalingą siurblinę. 


Seimo narių grupė siūlo leisti visas alkoholinių gėrimų rūšis pardavinėti bei vartoti nestacionariuose įrenginiuose, paplūdimiuose, parodose, mugėse ir kituose masiniuose renginiuose.


3 būdai kaip išvengti breketų, kad dantys atrodytų gražūs

"Palangos tilto" informacija, 2019 11 04 | Rubrika: Sveikata

Jei net vien mintis apie jūsų metalinę šypseną verčia jūs krūptelėti nuo tokio vaizdo, tada siūlome jums apsvarstyti breketų alternatyvas. Kad išvengtumėte to baisaus metalinio vaizdo, ilgamečio gyvenimo pastoviai valant tarpdančius ir vis kovojant su maisto likučiais. O kur dar skausmas, kuris atsiranda įsidėjus šią įrangą. Jie yra plačiai paplitę, tačiau yra kitų būdų...


Padidėjęs skrandžio rūgštingumas, lydimas tokių nemalonių simptomų kaip skausmas, sunkumo pojūtis ir nemalonus rūgštumas burnoje dažniausiai pasireiškia suvalgius daug riebaus, aštraus maisto, greitų užkandžių ar perdozavus raudonojo vyno. Visgi, kartais rūgštumas burnoje tampa varginančiu nuolatiniu palydovu. Pradėti ligos priežasčių paieškas...


Vos prasidėjus kurortiniam sezonui, gegužės viduryje, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patikrino 193 Palangoje veikiančias viešojo maitinimo įstaigas. Patikrinimai buvo vykdomi pagal vietos gyventojų ar poilsiautojų pateiktus skundus. Dėl galiojančių normų pažeidimų, laikinai buvo sustabdyta dviejų viešojo maitinimo įstaigų veikla.


Kauno medicinos psichofiziologijos ir reabilitacijos institutas, įsikūręs ir Palangoje, laukia Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansine pagalba parengto renovuoti jų pastato. „Jau kitą savaitę turėtų būti pasirašyta darbo sutartis su statybininkais. Po sutarties pasirašymo, per dešimt dienų turėtų būti pradėtas renovuoti psichofiziologijos ir reabilitacijos institutas. Tikimės, kad...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius