Sveiku maistu vaikams domėjosi ir mamytės, ir močiutės

Tie, kas savaitgalį praleido Palangoje – o ir patys palangiškiai, atėję į „Palangos stalo 2013“ šventę, turėjo progą ne tik paskanauti kurorto kavinių bei restoranų siūlomų pačių įvairiausių pilvą pamaloninančių patiekalų, bet ir sužinoti, kaip galima ne mažiau skaniai, tačiau tikrai sveikai pasivaišinti. Ir svarbiausia – sveikai pamaitinti mažuosius.
Dėmesys – vaikų mitybai
Visas dėmesys šių metų sveiko maisto šventėje buvo skirtas augančiajai kartai, ir pats jos pavadinimas buvo „Idėjos vaikų stalui“. Kaip pajuokavo Lietuvos sveikuolių sąjungos projektų vadovė J. Naujokaitytė, ši tema aktuali daugeliui Sveikuolių sąjungos narių, nes esama daug būsimų mamyčių ir tėvelių. O jei rimčiau – rugsėjo mėnuo, pagal „Sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų“ prezidento prof. Algimanto Kirkučio ir rūmų narių suskirstymą Sveikatingumo metais, yra skirtas vaikų ir mokinių sveikatinimui.
„Formuojant sveikos gyvensenos įpročius, svarbu nuo pat mažens ugdyti supratimą apie sveiką ir subalansuotą mitybą. Didžiausią įtaką vaiko gyvensenai darantys asmenys – tėvai ir artimieji – turėtų atkreipti ypatingą dėmesį į augančių vaikų mitybą ir būti jiems pavyzdžiu, – sakė ir Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentas Dainius Kepenis. – Sulaukiame nemažai laiškų, kuriuose žmonės klausia, iš kur gauti sveikų ir ekologiškų produktų, ar visada mokama kaina atitinka produkto vertę? Ar tikrai produktai, ant kurių etikečių puikuojasi užrašas „be konservantų“, yra maistingi ir saugūs jiems vartoti, o ypač – vaikams? Neturėdami pakankamai žinių ir sveikos mitybos įpročių, gražioms pakuotėms bei spalvingoms reklamoms būna ypač neatsparūs vaikai. Retas vaikas vietoje spalvoto saldainio rinktųsi „sugraužti“ daržovę ar vaisių“.
Šiuolaikiniame industriniame pasaulyje milijonai žmonių mano, kad natūralus maistas neskanus, nepraktiškas ir lengvai gali būti pakeistas industriniu, konservuotu ar net genetiškai modifikuotu. Deja, jau šiandien žmonija už tai moka didžiulę kainą. Gyvas, termiškai neapdorotas maistas – taip šiandien įvardins savo mitybos principus daugelis pasaulio sveikuolių.
Todėl šiemet į šventę „Idėjos vaikų stalui“ ir buvo kviečiami visi, besidomintys sveika mityba ir norintys pasisemti žinių, idėjų ir patarimų, kaip padaryti vaikų stalą ne tik gražų, skanų, bet ir sveiką.
Prie vienuolikos stalų – šimtai idėjų
22-ojoje – ir antrojoje „Palangos stalo“ šventėje – sveiko maisto šventėje dalyvavo šeimininkės iš Gargždų, Plungės, Prienų, Elektrėnų, Pakruojo, Kauno ir Vilniaus. Pačiais įvairiausiais gardumynais ir išmoninga puošyba akį traukė net vienuolika stalų. Jau neskaičiuojant tų, ant kurių buvo išdėlioti ir išsamiai pristatomi kiti vaikui ir būsimajai mamytei būtini ekologiški gaminiai – pradedant natūralia kosmetika bei gydomosiomis arbatomis ir baigiant sauskelnėmis.
„Palangos stalo 2013“ svečiai ne tik stebėjosi sveiką maistą gaminančių šeimininkių talentais, ne tik ragavo įvairiausių patiekalų – nuo spalvingai apsitaisiusios ponios siūlomų „raganos blynų“ iki Danutės Kunčienės sugalvotų čiulpinukų, pagamintų iš, pavyzdžiui, moliūgų. Ar bandėte kada vaikui įsiūlyti žalio moliūgo? Jei bandėte, žinote, kad jis, tik paragavęs susirauks. O va apliejus jį šokoladu – beje, sveikuoliško šokolado receptą ponia Danutė taip pat yra sukūrusi, – tai bus išties skanu. Ir išties sveika.
Renginį vedusi Gražina Viktorija Petrošienė dar kartą visiems priminė, kad svarbu maitinimosi įpročius skiepyti nuo pat mažumės. Vaikams būna sunku įtikti, tad maistas turi būti ir skanus, ir gražiai atrodyti. Tai stengėsi įgyvendinti ir visuomenei parodyti dalyviai, prigaminę skaniausių ir įmantriai atrodančių patiekalų.
„Mes kažkodėl labiau susirūpinę vyresnio amžiaus žmonių sveikatinimu. Bet jeigu vaikams nuo mažumės skiepysime sveiko maisto įpročius, jie užaugs išties sveikesni ir turės mažiau problemų dėl sveikatos sutrikimų, kai sulauks garbaus amžiaus“, – įsitikinusi J. Naujokaitytė.
Išsirinko šeimininkių
šeimininkę
Sveiko maisto konkurso komisija, kuriai pirmininkavo Ksavera Vaištarienė, turėjo daug darbo: ne tik degustuoti patiekalus, išklausyti šventės dalyvių, taip pat skanavusių patiekalų, nuomones, bet ir išrinkti šių metų geriausią Lietuvos sveiko maisto šeimininkę. „Šeimininkių šeimininke 2013” tapo išrinkta Žolinčių akademijos prezidentė Danutė Kunčienė iš Kauno. Aktyvi sveiko maisto, kurį gamina iš Lietuvoje užaugintų vaisių, daržovių bei kitų produktų, propaguotoja vien praėjusiais metais aplankė 170 mokyklų, kuriose dalijosi sukauptomis gausiomis žiniomis apie sveiką mitybą su moksleiviais ir mokytojais. Vicešeimininkių vardus laimėjo Ramutė Širmulytė ir Estera Dorotėja Širmulytė, kartu su mama Aldona pristačiusios spalvingą sveikuolišką stalą.
Beje, besidomintieji sveiku maistu ir kaip sveikai maitinti mažuosius galėjo ne tik ragauti šeimininkių paruoštų patiekalų, bet ir sužinoti, kaip gaminami, pavyzdžiui, vaisinukai, lietuviškų burokėlių karpavo, salierų „slėgtinukai“ ar Panemunės dzūkės obuolių sūris.
O štai tokį salotų „Auk didutis, būk sveikutis“ receptą siūlo šių metų Lietuvos sveiko maisto šeimininkių šeimininkė D. Kunčienė.
Salotoms pagaminti reikės: arbūzo; moliūgų sėklų; salotų „rucola“; juodos ruginės duonos. Arbūzą reikia supjaustyti gabaliukais, pridėti stiklinę moliūgų sėklų bei supjaustyti pundelį salotų „rucola“. Visa tai užpilti padažu, kuris gaminamas sumaišius 2 šaukštus garstyčių, 2 šaukštus medaus ir 4 šaukštus mineralinio vandens. Su juoda rugine duonele – skanumėlis.
Šventėje – antrą kartą
Lietuvos sveikuolių sąjunga sveiko maisto šventę rengia jau dvidešimt antrą kartą. Ir antrą kartą ji rengiama vasaros sezoną užbaigiančios ir rudens sezoną pasitinkančios „Palangos stalo“ šventės metu.
Kaip sakė Justė Naujokaitytė, sveiko maisto šventė Palangoje vyko tris dienas ir tradiciškai prasidėjo penktadienio konferencija, kurios tema „Ar įmanoma sveikai užaugti Lietuvoje?“.
Daugiausia dėmesio sulaukė šeštadienį Jūratės ir Kastyčio skvere vykusi gražiausia, linksmiausia ir skaniausia šventės dalis: teminių, degustacinių ir šeimininkių šeimininkės stalų konkursai. Čia pat taip pat vyko leidinių, arbatžolių, prieskonių, ekologiškų ir sveikų produktų mugė.
Sekmadienį būta praktinio seminaro-degustacijos „Natūralus būdas išlikti sveikam pagal Ann Wigmore“, kurio metu ragauta šviežių, termiškai neapdorotų patiekalų, sužinota, kokią naudą teikia gyvas, termiškai neapdorotas maistas.
Kaip ir kasmet, taip ir šiemet tradicija jau tapusi visų Lietuvos sveikuolių sąjungos rengiamų švenčių dalis – rytinės mankštos ir maudynės jūroje bet kokiu oru. Tad ir šiais metais nuo aštuntos iki devintos ryto kiekvienas palangiškis ar Palangos svečias galėjo prisijungti ir pajusti, kiek daug energijos ir džiaugsmo tai suteikia.
„Palangos tilto“ redakcija
Jūsų komentaras:
Pagarba jaunimui ... 2013-10-05 07:13 (IP: 86.100.60.112)
-Labiausiai patiko jaunimas! Pasiruošė ir pasirodė puikiai, kultūringai...Šaunuoliai! - O kai kas gal dantis parduoda ?...Taip pat skaitykite
Populiariausi stalo žaidimai
***, 2021 03 19 | Rubrika: Miestas
Daug kam geras vakaras su kompanija nebeįsivaizduojamas be stalo žaidimų. Ši pramoga populiari jau nuo senų senovės. Nors patys žaidimai, kuriuos žmonės žaidžia ir skiriasi, tačiau pats pramogos populiarumas nė kiek nesumenko. Galbūt yra net priešingai. Kadangi parduotuvėse galima rasti tiek daug įvairių stalo žaidimų, juos žaidžiančių žmonių ratas, ko gero yra platus, kaip...
Mobilūs koronaviruso punktai – prieš vykdami tikrintis – vadovaukimės sveiku protu
2020 03 19 | Rubrika: Miestas
Šiomis dienomis šalyje vyrauja slogios nuotaikos, baimė ir nerimas. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija deda visas pastangas, jog tai suvaldytų ir į kiekvieno iš mūsų namus įneštų susikaupimo, rimties, racionalumo ir vilties. Tad nuo šiandien, kovo 19 d., Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, mobilūs punktai, kuriuose bus galima pasitikrinti dėl COVID...
Už 2 500 eurų parduodama Palangos interneto svetainė www.palangoje.info
"Palangos tilto" informacija, 2020 02 24 | Rubrika: Miestas
Populiari miesto interneto svetainė www.palangoje.info ieško pirkėjo - parduodama už 2 500 eurų.
Restoranas „Onorė“ kviečia paragauti įžymybių autorinių patiekalų
"Palangos tilto" informacija, 2019 06 22 | Rubrika: Verslas pinigai
Restorano „Onorė“ šefas Bernardas Anužis pasiraitojo rankoves kartu su įžymybėmis Agne Jagelavičiūte, Simona Naine, Urte Mikelevičiūte bei Saugirdu Vaitulioniu ir gimė nauji 2019 metų vasaros populiaraus restorano meniu autoriniai patiekalai. „Tai – šios vasaros mūsų projektas. Paprašėme žymių žmonių sukurti patiekalus, jų pačių...
Į „Onoré“ paskanauti išskirtinių patiekalų ir paplepėti su vienu geriausių Lietuvos jaunųjų šefų
Eglė PALUBINSKAITĖ, 2016 03 07 | Rubrika: Verslas pinigai
Prieš pusmetį Palangos centre įsikūrusiame viešbutyje „Amberton Green Apartments“ atidarytą išskirtinės virtuvės restoraną „Onoré“ jau atrado nuolatiniai klientai. Restoranas sėkmingai paneigia mitus, kad Palangoje nėra aukšto lygio maitinimo įstaigų, ar kad, jeigu nori įsitvirtinti Palangoje, virtuvė turi orientuotis tik į...
„Nepriklausomai nuo to, kas vadovaus miestui, prioritetiniai darbai išliks tie patys“ 1
Linas JEGELEVIČIUS, 2015 01 22 | Rubrika: Politikų, lyderių žodis
2011–2015 metų miesto savivaldybės Taryba baigia savo darbo kadenciją. Po kovo 1-ąją įvyksiančių savivaldos naujosios Tarybos ir – pirmąkart nepriklausomos Lietuvos istorijoje – tiesioginių mero rinkimų, kurorto ateitį kitus ketverius metus spręs naujos sudėties miesto Taryba su tiesiogiai išrinktu meru. Apie tai, ką pavyko nuveikti paskutinius mėnesius valdžioje...
Sveiku maistu vaikams domėjosi ir mamytės, ir močiutės 1
Livija GRAJAUSKIENĖ , 2013 09 26 | Rubrika: Sveikata
Tie, kas savaitgalį praleido Palangoje – o ir patys palangiškiai, atėję į „Palangos stalo 2013“ šventę, turėjo progą ne tik paskanauti kurorto kavinių bei restoranų siūlomų pačių įvairiausių pilvą pamaloninančių patiekalų, bet ir sužinoti, kaip galima ne mažiau skaniai, tačiau tikrai sveikai pasivaišinti. Ir svarbiausia – sveikai pamaitinti...
Palangiškiai su svečiais išlydėjo vasarą ir smagiai pasitiko rudenį
Livija GRAJAUSKIENĖ , 2013 09 23 | Rubrika: Miestas
„Matyt, palangiškiai moka melstis, kad po visos savaitės lietaus ir darganos išmeldė tokį gražų šeštadienį“, – juokavo kurorto svečiai, atvykę kartu su miestelėnais šeštojoje Tūkstančio stalų šventėje „Palangos stalas 2013“ paganyti akis po išmoningai papuoštus įstaigų bei organizacijų stalus...
Ar mokyklos maitina skaniai ir sveikai?
Gina KUBILIŪTĖ, 2012 05 14 | Rubrika: Miestas
Šniceliai, kepsniai, kopūstų sriuba, kompotas – tokius kvapus nosis pradeda gaudyti, užsukus į mokyklų valgyklas. Pas mamą – skaniau „Skanu“, – linksi galva Palangos senosios gimnazijos auklėtiniai.
Garbinami rusų turistai pildė kavinių bei restoranų savininkų kišenes
Agnė LEKAVIČIENĖ, 2011 09 14 | Rubrika: Verslas pinigai
„Palangos tiltas“ tęsia rašinių ciklą apie miesto verslininkų vasaros sezoną. Kalbinti restoranų bei kavinių savininkai džiaugėsi klientais, kurie negailėjo pinigų prabangiems patiekalams bei gėrimams. Daugiausiai restoranuose pietavo bei vakarieniavo poilsiautojai iš Rusijos.