Sveiku maistu vaikams domėjosi ir mamytės, ir močiutės

Livija GRAJAUSKIENĖ , 2013-09-26
Peržiūrėta
1919
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

„Šeimininkių šeimininkės 2013” titulą pelniusi D. Kunčienė vaišino iš moliūgų padarytais ir šokoladu aplietais čiulpinukais.
„Šeimininkių šeimininkės 2013” titulą pelniusi D. Kunčienė vaišino iš moliūgų padarytais ir šokoladu aplietais čiulpinukais.

Tie, kas savaitgalį praleido Palangoje – o ir patys palangiškiai, atėję į „Palangos stalo 2013“ šventę, turėjo progą ne tik paskanauti kurorto kavinių bei restoranų siūlomų pačių įvairiausių pilvą pamaloninančių patiekalų, bet ir sužinoti, kaip galima ne mažiau skaniai, tačiau tikrai sveikai pasivaišinti. Ir svarbiausia – sveikai pamaitinti mažuosius.

Dėmesys – vaikų mitybai
Visas dėmesys šių metų sveiko maisto šventėje buvo skirtas augančiajai kartai, ir pats jos pavadinimas buvo „Idėjos vaikų stalui“. Kaip pajuokavo Lietuvos sveikuolių sąjungos projektų vadovė J. Naujokaitytė, ši tema aktuali daugeliui Sveikuolių sąjungos narių, nes esama daug būsimų mamyčių ir tėvelių. O jei rimčiau – rugsėjo mėnuo, pagal „Sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų“ prezidento prof. Algimanto Kirkučio ir rūmų narių suskirstymą Sveikatingumo metais, yra skirtas vaikų ir mokinių sveikatinimui.
„Formuojant sveikos gyvensenos įpročius, svarbu nuo pat mažens ugdyti supratimą apie sveiką ir subalansuotą mitybą. Didžiausią įtaką vaiko gyvensenai darantys asmenys – tėvai ir artimieji – turėtų atkreipti ypatingą dėmesį į augančių vaikų mitybą ir būti jiems pavyzdžiu, – sakė ir Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentas Dainius Kepenis. – Sulaukiame nemažai laiškų, kuriuose žmonės klausia, iš kur gauti sveikų ir ekologiškų produktų, ar visada mokama kaina atitinka produkto vertę? Ar tikrai produktai, ant kurių etikečių puikuojasi užrašas „be konservantų“, yra maistingi ir saugūs jiems vartoti, o ypač – vaikams? Neturėdami pakankamai žinių ir sveikos mitybos įpročių, gražioms pakuotėms bei spalvingoms reklamoms būna ypač neatsparūs vaikai. Retas vaikas vietoje spalvoto saldainio rinktųsi „sugraužti“ daržovę ar vaisių“.
Šiuolaikiniame industriniame pasaulyje milijonai žmonių mano, kad natūralus maistas neskanus, nepraktiškas ir lengvai gali būti pakeistas industriniu, konservuotu ar net genetiškai modifikuotu. Deja, jau šiandien žmonija už tai moka didžiulę kainą. Gyvas, termiškai neapdorotas maistas – taip  šiandien įvardins savo mitybos principus daugelis pasaulio sveikuolių.
Todėl šiemet į šventę „Idėjos vaikų stalui“ ir buvo kviečiami visi, besidomintys sveika mityba ir norintys pasisemti žinių, idėjų ir patarimų, kaip padaryti vaikų stalą ne tik gražų, skanų, bet ir sveiką.
Prie vienuolikos stalų – šimtai idėjų
22-ojoje – ir antrojoje „Palangos stalo“ šventėje – sveiko maisto šventėje dalyvavo šeimininkės iš Gargždų, Plungės, Prienų, Elektrėnų, Pakruojo, Kauno ir Vilniaus. Pačiais įvairiausiais gardumynais ir išmoninga puošyba akį traukė net vienuolika stalų. Jau neskaičiuojant tų, ant kurių buvo išdėlioti ir išsamiai pristatomi kiti vaikui ir būsimajai mamytei būtini ekologiški gaminiai – pradedant natūralia kosmetika bei gydomosiomis arbatomis ir baigiant sauskelnėmis.
„Palangos stalo 2013“ svečiai ne tik stebėjosi sveiką maistą gaminančių šeimininkių talentais, ne tik ragavo įvairiausių patiekalų – nuo spalvingai apsitaisiusios ponios siūlomų „raganos blynų“ iki  Danutės Kunčienės sugalvotų čiulpinukų, pagamintų iš, pavyzdžiui, moliūgų. Ar bandėte kada vaikui įsiūlyti žalio moliūgo? Jei bandėte, žinote, kad jis, tik paragavęs susirauks. O va apliejus jį šokoladu – beje, sveikuoliško šokolado receptą ponia Danutė taip pat yra sukūrusi, – tai bus išties skanu. Ir išties sveika.
Renginį vedusi Gražina Viktorija Petrošienė dar kartą visiems priminė, kad svarbu maitinimosi įpročius skiepyti nuo pat mažumės. Vaikams būna sunku įtikti, tad maistas turi būti ir skanus, ir gražiai atrodyti. Tai stengėsi įgyvendinti ir visuomenei parodyti dalyviai, prigaminę skaniausių ir įmantriai atrodančių patiekalų.
„Mes kažkodėl labiau susirūpinę vyresnio amžiaus žmonių sveikatinimu. Bet jeigu vaikams nuo mažumės skiepysime sveiko maisto įpročius, jie užaugs išties sveikesni ir turės mažiau problemų dėl sveikatos sutrikimų, kai sulauks garbaus amžiaus“, – įsitikinusi J. Naujokaitytė.

Išsirinko šeimininkių
šeimininkę

Sveiko maisto konkurso komisija, kuriai pirmininkavo Ksavera Vaištarienė, turėjo daug darbo: ne tik degustuoti patiekalus, išklausyti šventės dalyvių, taip pat skanavusių patiekalų, nuomones, bet ir išrinkti šių metų geriausią Lietuvos sveiko maisto šeimininkę. „Šeimininkių šeimininke 2013” tapo išrinkta Žolinčių akademijos prezidentė Danutė Kunčienė iš Kauno. Aktyvi sveiko maisto, kurį gamina iš Lietuvoje užaugintų vaisių, daržovių bei kitų produktų, propaguotoja vien praėjusiais metais aplankė 170 mokyklų, kuriose dalijosi sukauptomis gausiomis žiniomis apie sveiką mitybą  su moksleiviais ir mokytojais. Vicešeimininkių vardus laimėjo Ramutė Širmulytė ir Estera Dorotėja Širmulytė, kartu su mama Aldona pristačiusios spalvingą sveikuolišką stalą.
Beje, besidomintieji sveiku maistu ir kaip sveikai maitinti mažuosius galėjo ne tik ragauti šeimininkių paruoštų patiekalų, bet ir sužinoti, kaip gaminami, pavyzdžiui, vaisinukai, lietuviškų burokėlių karpavo, salierų „slėgtinukai“ ar Panemunės dzūkės obuolių sūris.
O štai tokį salotų „Auk didutis, būk sveikutis“ receptą siūlo šių metų Lietuvos sveiko maisto šeimininkių šeimininkė D. Kunčienė.
Salotoms pagaminti reikės: arbūzo; moliūgų sėklų; salotų „rucola“; juodos ruginės duonos. Arbūzą reikia supjaustyti gabaliukais, pridėti stiklinę moliūgų sėklų bei supjaustyti pundelį salotų „rucola“. Visa tai užpilti padažu, kuris gaminamas sumaišius 2 šaukštus garstyčių, 2 šaukštus medaus ir 4 šaukštus mineralinio vandens. Su juoda rugine duonele – skanumėlis.
 
Šventėje – antrą kartą
Lietuvos sveikuolių sąjunga sveiko maisto šventę rengia jau dvidešimt antrą kartą. Ir antrą kartą ji rengiama vasaros sezoną užbaigiančios ir rudens sezoną pasitinkančios „Palangos stalo“ šventės metu.
Kaip sakė Justė Naujokaitytė, sveiko maisto šventė Palangoje vyko tris dienas ir tradiciškai prasidėjo penktadienio konferencija, kurios tema „Ar įmanoma sveikai užaugti Lietuvoje?“.
Daugiausia dėmesio sulaukė šeštadienį Jūratės ir Kastyčio skvere vykusi gražiausia, linksmiausia ir skaniausia šventės dalis: teminių, degustacinių ir šeimininkių šeimininkės stalų konkursai. Čia pat  taip pat vyko leidinių, arbatžolių, prieskonių, ekologiškų ir sveikų produktų mugė.
Sekmadienį būta praktinio seminaro-degustacijos „Natūralus būdas išlikti sveikam pagal Ann Wigmore“, kurio metu ragauta šviežių, termiškai neapdorotų patiekalų, sužinota, kokią naudą teikia gyvas, termiškai neapdorotas maistas.
Kaip ir kasmet, taip ir šiemet tradicija jau tapusi visų Lietuvos sveikuolių sąjungos rengiamų švenčių dalis – rytinės mankštos ir maudynės jūroje bet kokiu oru. Tad ir šiais metais nuo aštuntos iki devintos ryto kiekvienas palangiškis ar Palangos svečias galėjo prisijungti ir pajusti, kiek daug energijos ir džiaugsmo tai suteikia.
 

Jūsų komentaras:

Pagarba jaunimui ... 2013-10-05 07:13 (IP: 86.100.60.112)
-Labiausiai patiko jaunimas! Pasiruošė ir pasirodė puikiai, kultūringai...Šaunuoliai! - O kai kas gal dantis parduoda ?...

Taip pat skaitykite

„Banguok sveikai“ – tokiu šūkiu pasitinka Palangos miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, kuris atspindi nenuilstančias pastangas, aktyvias veiklas siekiant pagrindinio tikslo – sveiko gyvenimo. 


Sunku suskaičiuoti, kiek kartu per metus bičiulius ir artimuosius turime pasveikinti su įvairiausiomis progomis. Tuomet neretai atsižvelgiame į jų pomėgius ir gyvenimo būdą. Jei būsimieji dovanos gavėjai stengiasi maitintis sveikai ar seniai svajoja pradėti tai daryti, jiems galima išrinkti virtuvės techniką, kuri paskatins ir padės suformuoti sveikesnius įpročius. Pristatome keletą tokių...


Palangos lopšelio-darželio „Žilvinas“ priešmokyklinio ugdymo grupės „Uosiukai“ vaikai ir jų mokytojos Rita Nenartėnienė bei Snieguolė Bogužienė tapo respublikinio, Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuoto, kūrybinio-edukacinio konkurso „Gyventi sveikai – gera!“ laimėtojais.


Prieš pusmetį Palangos centre įsikūrusiame viešbutyje „Amberton Green Apartments“ atidarytą išskirtinės virtuvės restoraną „Onoré“ jau atrado nuolatiniai klientai. Restoranas sėkmingai paneigia mitus, kad Palangoje nėra aukšto lygio maitinimo įstaigų, ar kad, jeigu nori įsitvirtinti Palangoje, virtuvė turi orientuotis tik į...


Tie, kas savaitgalį praleido Palangoje – o ir patys palangiškiai, atėję į „Palangos stalo 2013“ šventę, turėjo progą ne tik paskanauti kurorto kavinių bei restoranų siūlomų pačių įvairiausių pilvą pamaloninančių patiekalų, bet ir sužinoti, kaip galima ne mažiau skaniai, tačiau tikrai sveikai pasivaišinti. Ir svarbiausia – sveikai pamaitinti...


Šį savaitgalį, rugsėjo 20-22 d., Lietuvos sveikuolių sąjunga rengia jau 22-ąją sveiko maisto šventę Palangoje. Šių metų šventės tema – „IDĖJOS VAIKŲ STALUI“. Ši tema pasirinkta neatsitiktinai. Formuojant sveikos gyvensenos įpročius, svarbu nuo pat mažens ugdyti supratimą apie sveiką ir subalansuotą mitybą. Tačiau dažnai iškyla...


„Be mitybos nepasieksi maksimumo“, – sako FK „Palanga“ komandos narys Paulius Lapas, kuris pastarosiomis savaitėmis „prilipęs“ prie televizoriaus ekrano, nes vyksta Europos futbolo čempionato kovos. Nuo praėjusių metų Paulius žaidžiantis Palangos kamondoje džiaugiasi, jog turi puikią galimybę aktyviai ir nuolat sportuoti bei tuo pačiu užsiimti, ko...


Ar išties Palangos gyventojai galimai permokėjo už šildymą, nes jiems buvo apskaičiuota per didelė vienos kilovatvalandės kaina? Būtent tai, be kita ko, nurodo teisininkų atliktos preliminarios Palangos savivaldybės ir bendrovės „Litesko“ sutarties audito išvadas.   Prašys kompensavimo Kurorto valdžia buvo pasirašiusi sutartį...


Ar mokyklos maitina skaniai ir sveikai?

Gina KUBILIŪTĖ, 2012 05 14 | Rubrika: Miestas

Šniceliai, kepsniai, kopūstų sriuba, kompotas – tokius kvapus nosis pradeda gaudyti, užsukus į mokyklų valgyklas.   Pas mamą – skaniau „Skanu“, – linksi galva Palangos senosios gimnazijos auklėtiniai.


„Palangos tiltas“ tęsia rašinių ciklą apie miesto verslininkų vasaros sezoną. Kalbinti restoranų bei kavinių savininkai džiaugėsi klientais, kurie negailėjo pinigų prabangiems patiekalams bei gėrimams. Daugiausiai restoranuose pietavo bei vakarieniavo poilsiautojai iš Rusijos.


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius