Gastronomijos aukso valanda artėja: „Michelin“ įvertinimų tikimasi sulaukti kitąmet. Gal Palangoje?

Palangos tiltas, 2023-11-22
Peržiūrėta
822
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

Restoranas, asociatyvi nuotr. / J. Stacevičiaus / LRT nuotr.
Restoranas, asociatyvi nuotr. / J. Stacevičiaus / LRT nuotr.

Latvijai tapus antrąja Baltijos šalimi, sulaukusia „Michelin“ įvertinimų, tikimasi, kad Lietuvoje apie prestižiškiausius gastronomijos apdovanojimus bus galima išgirsti jau kitąmet. 

Antradienį restoranus vertinantis „Michelin“ pranešė apie Latvijai skirtus įvertinimus po „Michelin“ gidų apsilankymo.

Iš viso į „Michelin“ gidą įtraukti 26 restoranai: 19 Rygoje ir 7 restoranai už sostinės ribų. Vienam jų, restoranui „Max Cekot Kitchen“, suteiktas bene prestižiškiausias įvertis – viena „Michelin“ žvaigždė (iš trijų galimų).

O štai Estija „Michelin“ pripažinimo sulaukė dar 2022 m. vasarą, tada net dviem restoranams – „NOA Chef's Hall“ ir „180 by Matthias Diether“ – suteikta po „Michelin“ žvaigždę, o į „Michelin“ gidą įtrauktas net 31 šalies restoranas.

LRT.lt žiniomis, Lietuva taip pat yra sudariusi sutartį su „Michelin“, o restoranų vertintojai pastaruosius keletą mėnesių jau lankėsi Lietuvos didžiuosiuose miestuose, kurortuose ir vertino čia esančius restoranus.

„Michelin“ gidų pritraukimo į Lietuvą klausimą kuruojančios agentūros „Keliauk Lietuvoje“ vadovė Olga Gončarova LRT.lt teigė negalinti patvirtinti, kad Lietuva yra sudariusi sutartį su „Michelin“, tačiau pažymėjo tikinti, kad jau kitąmet bus galima pasidalinti geromis žiniomis.

„Lietuva siekia, kad būtų įtraukta į „Michelin“ gidą. Tikimės, kad geromis žiniomis galėsime pasidalinti jau kitąmet“, – trumpai teigė ji.

Lietuva dar prieš pandemiją bandė tartis su Latvija ir Estija, kad „Michelin“ ekspertai atvyktų į visas tris Baltijos šalis, neva taip būtų buvę pigiau, tačiau su tuo nesutikus Latvijai ir Estijai derybos nutrūko.

„Michelin“ gidų apsilankymas Lietuvoje gali kainuoti kelis šimtus tūkstančių eurų.

„Michelin“ gidas atsirado siekiant didinti padangų pardavimą

Restoranų svajonės – „Michelin“ gido – atsiradimo istorija siekia dar 1900 metus. Broliai Andre ir Edouard`as Michelinai 1889 m. įkūrė padangų gamybos bendrovę. Siekdami parduoti daugiau padangų, broliai norėjo paskatinti žmones keliauti ir 1900 m. išleido nedidelę raudoną knygutę, joje buvo pavaizduoti žemėlapiai, degalinės ir t. t.

1920 m. pasirodė naujas „Michelin“ gidas. Jame aprašyti Paryžiuje esantys viešbučiai, restoranai. Augant „Michelin“ gido restoranų skilties populiarumui, broliai nusamdė slaptųjų vertintojų, šie lankydavosi restoranuose ir juos vertindavo.

1926 m. restoranų gidai geriausiems restoranams pradėjo teikti „Michelin“ žvaigždes. Po penkerių metų buvo įvesta nulio, vienos, dviejų ir trijų žvaigždučių hierarchija, o 1936 m. paskelbti žvaigždutėmis pažymėtų reitingų kriterijai.

Viena „Michelin“ žvaigždutė suteikiama savo kategorijoje labai geram restoranui (Une très bonne table dans sa catégorie). „Michelin“ vertinimu, tokiuose restoranuose yra aukšto lygio maistas, todėl verta į juos užsukti esant netoliese.

Dvi – „nuostabus maistas, vertas aplinkkelio“ (Table excellente, mérite un détour). Dvi žvaigždutes gavę restoranai giriami už išskirtinę virtuvę, meistriškai ir kruopščiai pagamintus išskirtinės kokybės patiekalus.

Trys – „išskirtinė virtuvė, verta ypatingos kelionės“ (Une des meilleures tables, vaut le voyage). Trys žvaigždutės suteikiamos restoranams, savo svečiams siūlantiems išskirtinį, itin aukštos klasės maistą, pagamintą iš išskirtinių ingredientų.

Šiuo metu į „Michelin“ gidą yra įtraukti 16 605 restoranai visame pasaulyje. Vieną „Michelin“ žvaigždę turi 2 814 restoranų, dvi – 489, o tris – 138.

Dar 3 402 restoranai yra įvertinti „Bib Gourmand“ apdovanojimu ir 459 – „Michelin Green Star“.

Daugiausia „Michelin“ žvaigždžių turinčių restoranų yra Prancūzijoje, Japonijoje, Italijoje ir Vokietijoje.

Jonas Deveikis, LRT.lt

Jūsų komentaras:

Taip pat skaitykite

Užbaigdamas jubiliejinius - 70-uosius - gyvavimo metus Palangos orkestras tradiciškai kviečia į dėkingumo, bendrystės ir tikros muzikos koncertus „Kalėdinės muzikos valanda“, kuriais šiemet nuskaidrins tris miestus – Vilnių, Kauną bei Palangą.


Latvijai tapus antrąja Baltijos šalimi, sulaukusia „Michelin“ įvertinimų, tikimasi, kad Lietuvoje apie prestižiškiausius gastronomijos apdovanojimus bus galima išgirsti jau kitąmet. Gal Palangoje?


Negalią turintys palangiškiai ir jų artimieji turi galimybę sulaukti pagalbos, tereikia pasidomėti apie socialines paslaugas, teikiamas neįgaliesiems.


Dirbtinis intelektas dabar yra „ant bangos“, išgyvena aukso amžių – todėl tai didžiulis mūsų tiriamosios veiklos pripažinimas.


Universitetinę ligoninę Klaipėdoje tikimasi įkurti iki šių metų pabaigos.


Tradiciškai Palangos miesto savivaldybės administracijos civilinės metrikacijos skyrius skelbia asmenis, artimiausiu metu žadančius sumainyti aukso žiedus. Kas tie laimingieji? Sąrašu dalijamės ir mes.



Stumiamas iš Palangos UAB „Palangos butų ūkis“, kurio motininės bendrovės UAB „Vitės valdos“ vienas akcininkų yra D. Jacka, jau neišvengiamą pralaimėjimą prieš UAB „Palangos komunalinį ūkį“ dėl kurorto daugiabučių administravimo siekia atitolinti, varžovą iš savivaldybės murkdydama teismuose. Bet net ir teisėjai privatininkui...


Vasario 22-ąją startavusios Palangos miesto atviros krepšinio mėgėjų pirmenybės Sporto centro ir „Baltijos” pagrindinės mokyklos taurėms laimėti artėja prie finišo tiesiosios: nuo kovo 23 d. prasidės atkrentamosios varžybos.


Palangos turizmo informacijos centrą (TIC) kasmet lanko gausus būrys poilsiautojų, kuriems aktualiausia informacija randama būtent šioje vietoje. Pagal Europos Sąjungos Sanglaudos skatinimo veiksmų programą Palangoje užbaigtas ES projektas „Palangos turizmo informacijos centro infrastruktūros plėtra“, gelbstintis ne tik darbuotojams, bet ir turistams. Juo labiau, kaip paminėjo Palangos...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius