Geriausi – ekologiniai produktai
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba 2010 metus paskelbė Maisto kokybės metais. Palangos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, sukvietę į susitikimą kurorto savivaldybės Administracijos, Policijos komisariato vadovus, viešojo maitinimo įstaigų atstovus, miestelėnus, surengė atvirą diskusiją apie maisto produktų saugą, maisto priedus, genetiškai modifikuotus produktus, nelegalią prekybą.
Veiklos prioritetas – saugus maistas
Kaip susirinkusiuosius informavo Palangos VMVT viršininkas Arūnas Elijošius, paskelbus šiuos metus Maisto kokybės metais, tarnybos tikslas – supažindinti su susiklosčiusia padėtimi, nes šiuo metu itin eskaluojamos maisto kokybės problemos bei kokių imamasi kontrolės priemonių. Viršininkas atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje, kaip ir visose ES šalyse, svarbiausia yra maisto sauga, kokybė ir vartotojų teisių gynimas. VMVT, anot A.Elijošiaus, atlieka kontrolę visuose maisto tvarkymo etapuose. Tikrinant vadovaujamasi principu: „nuo lauko iki stalo“.
Palangos miesto valstybinės maisto veterinarijos tarnybos maisto produktų inspektorė Birutė Simutienė pateikė statistiką, kiek praėjusiais metais buvo patikrinta viešojo maitinimo subjektų. Iš viso, anot inspektorės, patikrinti 577 maisto gamybos ir prekybos subjektai, iš jų 329 vykdo veiklą vasaros sezono metu. Inspektorė konstatavo, kad lyginant su ankstesniais metais, nustatytų bendrų higienos pažeidimų skaičius didėja, nes vien per šių metų tris mėnesius tikrintos 45 įmonės, iš kurių net 22 rasti pažeidimai. B.Simutienės tvirtinimu, taikytos gana griežtos sankcijos: dviejų įmonių veikla sustabdyta, dviems subjektams pareikšti įspėjimai bei skirtos 5 baudos, kurių suma siekia 750 litų.
Dėmesys ženklinimui ir kokybei
Pasak maisto produktų inspektorės, tikrinant maisto produktus kreipiamasi dėmesys į jų ženklinimą bei ar kokybė atitinka privalomus reikalavimus. Pavyzdžiui, neseniai Lietuvos rinkoje buvo uždrausta realizuoti per 600 tonų apelsinų. Taip pat, anot B.Simutienės, vertėtų atkreipti dėmesį į produktus, įvežamus iš trečiųjų šalių. Šiemet sustabdyta kepimo indų siunta iš Kinijos, šokolado ir sausainių gaminiai iš Turkijos. Palangos mieste taip pat buvo uždrausta prekiauti nekokybiškais vaisiais, pieno bei mėsos produktais. Dažniausiai vartotojai skundėsi bloga maisto kokybe arba pasibaigusiu produkto vartojimo terminu. Palangos miesto maisto ir veterinarijos tarnyba sugriežtino prekybos minkštais ledais tvarką. Tik praėjusių metų vasaros sezono metu atlikus ledų mėginių patikrą, gauti rezultatai neguodžia. Net šešiolika atvejų buvo pažeisti higienos normų reikalavimai.
Pasak inspektorės, atkreiptinas dėmesys ir į maltos mėsos laikymo sąlygas, kurios itin griežtos.
Problema – neįskaitomos etiketės
Komentuodama maisto produktų etikečių ženklinimą, B.Simutienė pripažino, jog dauguma vartotojų skundžiasi, kad jų negalima įskaityti, kad pasitaiko atvejų, kai prekiautojai gudrauja ir, norėdami pratęsti produkto galiojimo terminą, užklijuoja dar vieną etiketę. Tai vertintina grubiu maisto kokybės reikalavimų pažeidimu.
Turi būti ženklinimas
Palangos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji gydytoja-higienistė Dana Domarkienė diskusijos dalyvius supažindino su maisto priedais bei su genetiškai modifikuotais organizmais (GMO) dėl kurių Europoje vyksta audringos diskusijos. Pasak D.Domarkienės, Europos Parlamento ir Tarybos reglamentuose ar pavedimuose akcentuojama, kad svarbiausia yra prekių sauga ir ženklinimas. ES įteisinta daugiau kaip 30 genetiškai modifikuotų augalų, tokių kaip kukurūzai, rapsai, medvilnė, sojos pupelės, ryžiai. Maisto produkte GMO kiekis negali viršyti leistinos 0,9 proc. normos. Jei juose yra daugiau kaip 0,9 proc. GMO, ženklinimo etiketėse turi būti parašyta, kad maisto produktas pagamintas naudojant genetiškai modifikuotus organizmus. Pavyzdžiui, jei gaminant tortus, sausainius, kaip sudedamoji dalis naudojamas margarinas, kurio sudėtyje yra sojų aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, ženklinimo etiketėje gamintojas privalo tai nurodyti sudedamųjų dalių sąraše. D.Domarkienės teigimu, daugiausiai Lietuvoje yra GMO turinčio aliejaus – net 22 pavadinimų. Tarp jų „Brolio“, „Lankų“, „Sodžiaus“, „Tėviškės“, „Kolumbo“. Taip pat GMO ženklą galima rasti ant šešių pavadinimų margarino, dviejų pavadinimų majonezo, aštuonių pavadinimų saldumynų, greitai paruošiamos sausos bulvių košės bei maisto papildų pakuočių.
Griežta kontrolė
Kalbant apie maisto priedus, pasak D.Domarkienės, tai saldikliai, dažikliai, konservantai, antioksidantai, emulsikliai, kietikliai, tešlos kildinimo, kvapiosios medžiagos, glazūra, nitritai, nitratai. Jie leidžiami naudoti tik pažymėti su raide E ir būtinai turi būti triženklis ar keturženklis skaičius. Ar paiso nustatytų reikalavimų gamybos ir viešojo maitinimo įmonės, tikrinama vadovaujantis klausimynais. Pavyzdžiui, kurorte gamybos įmonė „Kimba“, kurios produkcijoje yra naudojami sintetiniai dažai, tikrinama, ar turi šių maisto priedų įsigijimo dokumentus, ar atitinka paskirtį, koks dozavimas, ar tai atsispindi gaminio receptūroje. Taip pat tikrinama šio priedo kiekybinė apskaita.
Iš uždraustų vartoti maisto priedų, gydytoja paminėjo E-621, tai citrinos rūgštis, bei sintetinį dažiklį E-128, kuris uždraustas naudoti dešrelių gamyboje. D.Domarkienė nurodė ir tuos produktus, kurie atitinka ženklinimo reikalavimams, kaip „Nemateko“ dešrelės, įmonės „Klaipėdos duona“ gaminiai, traškučiai. Todėl pirkėjams ji patarė atidžiau skaityti gaminių etiketes, nes yra duota teisė pasirinkti.
Pasidomėjus, ar tokia pat tvarka turi būti ženklinami ir prekybos centrų pagaminti kulinarijos gaminiai, inspektorė pabrėžė, kad reikalavimų privalu paisyti ir visų kulinarijos gaminių etiketėse turi būti nurodytos visos produktų sudedamosios dalys.
Ekologiškas ir natūralus – ne tas pats
Palangos VMVT maisto produktų inspektorė Birutė Mačernienė aptarė ekologinių produktų ženklinimą. Ekologiški produktai – tai sertifikuoti žemės ūkio ir maisto produktai, auginami, perdirbami, ženklinami ir realizuojami pagal griežtus taisyklių reikalavimus. Inspektorės teigimu, juos auginant ir gaminant nenaudojamos sintetinės cheminės medžiagos, hormonai ar antibiotikai. Be to, jie nėra genetiškai modifikuoti. B.Mačernienė akcentavo, kad sąvokos „ekologiškas“ ir „natūralus“ negali būti sutapatinamos. Anot jos, ekologiškas produktas visada yra paženklintas etikete, kurioje pateikiama pati svarbiausia informacija – ekologiško produkto sertifikavimo ženklas, gamintojo identifikacija. Tik sertifikuotas gamintojas, pasak inspektorės B.Mačernienės, turi teisę realizuoti savo produkciją.
Nuo 2009 metų Lietuvoje yra patvirtintas naujas ekologinių produktų ženklas. Be to, kaip sakė inspektorė, mūsų kurorte kai kuriuose prekybos centruose ar parduotuvių skyriuose jau yra siūlomi ekologiniai gaminiai.
„Palangos tilto“ redakcija
Jūsų komentaras:
Taip pat skaitykite
Daugumoje šiemet patikrintų Palangos maitinimo įstaigų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai nustatė pažeidimų, šeštadienį praneša portalas tv3.
Mandatų naujoje miesto Taryboje siekia 194 kandidatai, priklausantys 9 partijoms, mero posto – 8 kandidatai
Linas JEGELEVIČIUS, 2023 01 17 | Rubrika: Miestas
Devynioms politinėms partijoms priklausantys 194 asmenys sieks 21 mandato naujoje, 2023-2027 metų, Palangos miesto savivaldybės Taryboje. Link rinkimų finišo kovo 5-ąją išskubėjo ir 8 kandidatai į Palangos merus. Pagal abėcėlę jie yra šie: Svetlana Grigorian (Lietuvos socialdemokratų partija, jos rinkimų sąraše Palangoje – 26 kandidatai), Genoveita Krasauskienė („Laisvė ir teisingumas“, jos...
Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai atliko analizę viešojo maitinimo sektoriuje.
Palangos miesto policijos komisariato veiklos rezultatai: 2020 metais užregistruota 401 nusikalstama veika, 37 daugiau nei 2019 metais
"Palangos tilto" redakcija, 2021 03 10 | Rubrika: Miestas
Kovo 5 d. nuotoliniu būdu pristatyti 2020 m. Palangos m. PK veiklos rezultatai. Kriminogeninę padėtį Palangoje, apžvelgė policijos komisariato viršininkas Algirdas Budginas.
Įvertinta Palangos miesto ugdymo įstaigų maisto tvarkymo veikla
2016 12 08 | Rubrika: Miestas
Vakar Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Palangos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba organizavo pasitarimą su Palangos miesto savivaldybės administracijos švietimo skyriaus, ikimokyklinių įstaigų ir mokyklų atsakingais darbuotojais, savivaldybės vyr. gydytoja, visuomenės sveikatos priežiūros specialistais ir aptarė maisto tvarkymo reikalavimų vykdymo aktualijas...
Palangos viešojo maitinimo įstaigų „reitingavimas puodeliais“ neišgąsdino 1
Livija GRAJAUSKIENĖ , 2014 02 06 | Rubrika: Miestas
Antradienį į tradicinį „Palangos tilto“ kavarytį susirinkę Palangos krašto kavinių ir viešbučių savininkai, Savivaldybės administracijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai kartu su skaitytojais diskutavo temomis, aprėpiančiomis platų klausimų ratą: nuo vadinamojo viešųjų įstaigų „reitingavimo puodeliais“ iki to, ko...
Nuo lapkričio prasidės viešojo maitinimo įstaigų reitingavimas 2
Livija GRAJAUSKIENĖ , 2013 10 28 | Rubrika: Miestas
Jau nuo lapkričio 1-osios Lietuvos – ir Palangos – viešojo maitinimo įstaigos bus pradėtos vertinti balais. Taip siekiama padėti vartotojams lengviau apsispręsti, į kurią kavinę, restoraną ar barą užsukti – kuo aukštesnis įvertinimas, tuo ten saugesnė aplinka, kokybiškesnis maistas. Apie šią naujovę kalbėta ketvirtadienį viešbutyje...
Geriausi – ekologiniai produktai
Dalia JURGAITYTĖ, 2010 03 23 | Rubrika: Miestas
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba 2010 metus paskelbė Maisto kokybės metais. Palangos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, sukvietę į susitikimą kurorto savivaldybės Administracijos, Policijos komisariato vadovus, viešojo maitinimo įstaigų atstovus, miestelėnus, surengė atvirą diskusiją apie maisto produktų saugą, maisto priedus, genetiškai...
Genetiškai modifikuoti produktai ieško prieglobsčio ir Palangos parduotuvių lentynose
Monika ŠIUGŽDAITĖ, 2009 04 28 | Rubrika: Miestas
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos miestų, rajonų ir apskričių inspektoriai patikrino stambiuosius prekybos centrus ir smulkias maisto produktų parduotuves, siekdami išsiaiškinti, kiek rūšių produktų, savo sudėtyje turinčių genetiškai modifikuotų organizmų, yra prekyboje ir patikrinti šių produktų ženklinimą bei atsekamumą.
Šiemet nebiužetinių įstaigų vadovai priedus gaus
Dalia JURGAITYTĖ, 2009 01 06 | Rubrika: Miestas
Kasmet Savivaldybės biudžetinių įstaigų ir organizacijų vadovai skatinami personaliniais priedais prie atlyginimų. 50 proc. dydžio priedai buvo skiriami Palangos ir Šventosios kultūros, Socialinių paslaugų centrų, Sporto mokyklos, Viešosios bibliotekos, Botanikos parko, Globos namų direktoriams, kurių nustatytas tarnybinis atlyginimo koeficientas skirtingas.
