Nuo lapkričio prasidės viešojo maitinimo įstaigų reitingavimas

Livija GRAJAUSKIENĖ , 2013-10-28
Peržiūrėta
1915
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

Ketvirtadienį viešbučio „Vanagupė“ konferencijų salėje Palangos VMVT organizavo seminarą viešojo maitinimo įmonių vadovams dėl nuo lapkričio pirmosios prasidėsiančio jų įmonių reitingavimo.
Ketvirtadienį viešbučio „Vanagupė“ konferencijų salėje Palangos VMVT organizavo seminarą viešojo maitinimo įmonių vadovams dėl nuo lapkričio pirmosios prasidėsiančio jų įmonių reitingavimo.

Jau nuo lapkričio 1-osios Lietuvos – ir Palangos – viešojo maitinimo įstaigos bus pradėtos vertinti balais. Taip siekiama padėti vartotojams lengviau apsispręsti, į kurią kavinę, restoraną ar barą užsukti – kuo aukštesnis įvertinimas, tuo ten saugesnė aplinka, kokybiškesnis maistas. Apie šią naujovę kalbėta ketvirtadienį viešbutyje „Vanagupė“ vykusioje konferencijoje.

Startuoja nuo lapkričio
Apie įvedamą naujovę – viešojo maitinimo įmonių vertinimą – reitingavimą, – buvo pranešta dar metų pradžioje, tad maitinimo paslaugas teikiančių įmonių vadovai, jei buvo kokių nors trūkumų, turėjo pakankamai laiko pagerinti situaciją.
O spalio 24-ąją viešbučio „Vanagupė“ konferencijų salėje Palangos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) organizavo seminarą viešojo maitinimo įmonių vadovams dėl nuo lapkričio pirmosios prasidėsiančio jų įmonių reitingavimo.
Konferencijos metu Palangos VMVT viršininkas Arūnas Elijošius pažymėjo, atsižvelgiant į higienos reikalavimų įgyvendinimą, Lietuvoje nuo 2013 m. lapkričio 1 d. bus reitinguojamos viešojo maitinimo įmonės. Tai padės vartotojams įvertinti įmonių veiklą, ir, kaip tikimasi, viešojo maitinimo įmonės pradės atsakingiau žiūrėti į gaminamo maisto saugą ir kokybę, siekdamos saugoti vartotojų interesus, gindamos jų teises ir tai skatins sąžiningo verslo konkurenciją.
Vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Birutė Simutienė pristatė VMVT direktoriaus įsakymą „Dėl viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, kuris nustato viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimo ir jų pretenzijų dėl atitikties higienos reikalavimams vertinimo rezultatų pateikimo tvarką. Šis aprašas privaloma tvarka bus taikomas kavinių, užkandinių ir restoranų veikloms. Inspektorė paaiškino kada vertinama įmonė, kas vertinama įmonėje ir kaip vertinama įmonė, ir tai, kaip gaunamas bendras vertinimo balas. Paminėta, kad viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimo balas bus skelbiamas VMVT interneto svetainėje.

Būna nusiskundimų
Taip pat B. Simutienė pateikė trumpą viešojo maitinimo įmonių analizę, iš kurios matyti, kad Palangos kavinėse ir restoranuose patikrinimo metu dažniausiai nustatomi bendri higienos, savikontrolės, technologijų, personalo higienos, atsekamumo ir produktų saugos pažeidimai. Inspektorė paminėjo, kad šiais metais Palangoje gauti 32 vartotojų skundai dėl viešojo maitinimo įmonių veiklos. Iš jų 16 (50 proc.) buvo pagrįsti.
Dauguma vartotojų skundžiasi dėl atšalusių patiekalų, įtartinų jų skonių, kokybės, šviežumo, porcijų dydžių.
Taip pat B. Simutienė priminė VMVT direktoriaus 2013 m. kovo 8 d. įsakymą „Dėl maisto saugos ir higienos“, kuriame nurodoma viešojo maitinimo įmonėms – restoranams, kavinėms, užkandinėms, – organizuojant pobūvius, šventes ar kitus renginius, nepriimti iš paslaugos užsakovų pirkto ar namuose gaminto maisto, bei užtikrinti, kad maisto netvarkytų asmenys, sergantys ar esantys ligų, kurios gali būti perduodamos per maistą, nešiotojai.
Seminare dalyvavę 61 viešojo maitinimo įmonės vadovai, jų įgalioti atstovai noriai domėjosi naująja tvarka ir džiaugėsi tuo, kad visa reitingavimo informacija bus nuolat skelbiama viešai.

Naujovė – tik balai
Kaip „Palangos tiltui“ sakė Palangos VMVT viršininkas A. Elijošius, įmonėms naujojo reitingavimo nėra ko bijoti: šie patikrinimai nuo anksčiau vykdytųjų planuotų tikrinimų skirsis tik tuo, kad bus rašomi balai.
„Niekas specialiai į kavines ar kitas viešojo maitinimo įstaigas nevažinės ir negąsdins. Ir toliau vykdysime planuotus mūsų inspektorių atliekamus patikrinimus, jų reikalavimai nesikeičia, tik šiek tiek keisis vertinimas: yra parengti specialūs klausimynai, bus pateikti atsakymai, o pagal juos skaičiuojami balai“, – aiškino A. Elijošius.
Kaip ir iki šiol, bus tikrinamos tos viešojo maitinimo įstaigos, kurias tikrinti buvo suplanuota dar metų pradžioje.
A. Elijošius priminė, jog viešojo maitinimo įstaigos skirstomos į tris kategorijas. Padidintos rizikos grupei priklausančios įmonės tikrinamos dukart per metus, vidutinės rizikos – kartą per metus, o mažos rizikos – kartą per tris metus. Jeigu įmonės jau buvo tikrintos, specialiai dėl reitingavimo į jas grįžtama nebus – nebent patys, tarkime, mažos rizikos įmonių vadovai pageidautų, kad jų veikla būtų įvertinta balais ir paskelbta viešai.
 

Aukščiausias vertinimas – 100 taškų
Taip pat Palangos VMVT viršininkas informavo, jog šių metų pradžios duomenimis, Palangoje buvo 336 viešojo maitinimo įstaigos, iš jų 150 veikiančios visus metus, o 186 – tik vasaros sezoną.
Priminęs, jog patikrinimų ir reitingavimo tikslas – įvertinti, kaip maitinimo įstaigos paiso higienos reikalavimų bei leisti jų lankytojams tai sužinoti, A. Elijošius paminėjo, jog įvertinimas patiems geriausiems – 100 taškų.
Vertinimas vyksta pagal 37 klausimus, kurių kiekvienas vertas skirtingos taškų sumos. Bendra jų suma – 100 taškų. Patikrinimo metu radus nusižengimų higienos taisyklėms, bus atimamas tam tikras skaičius taškų.
Pagal surinktus taškus bus sudaromas maitinimo įmonių reitingas: 100-91 – labai gera būklė, 90-81 - gera, 80-71 – patenkinama. Jei įmonė surinks 70-61 ar mažiau nei 60 taškų, bus įvertinta kaip „bloga“, į kurią eiti nerekomenduojama.
Per 14 dienų po patikrinimo informacija bus įkelta į VMVT interneto svetainę, kur su ja galės visi susipažinti.
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Dilkienė prieš įvedant reitingavimą sakė, kad „vyko dialogas, diskutavome, tobulinome vertinimo sistemą, kad būtų realu viską įgyvendinti ir priimtina verslui, o ne našta“.
Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Klaipėdos skyriaus vadovas Donatas Botyrius tvirtino, kad šis reitingavimas turės teigiamos įtakos ir konkurencijai. 

Jūsų komentaras:

manyciau 2013-10-29 10:45 (IP: 78.61.104.50)
kad reitinguoja patys lankytojai, o cia - kas gali paneigti, kad ...Gyresi viena tikrintoja, kad tik is atlyginimo neisgyventu...

"Žuvis genda nuo galvos!.. 2013-10-29 06:12 (. / IP: 86.100.60.112)
p.A.Elijošiau? -Kada bus "reitingavimas" ar kas panašaus... tarp Prekybos centrų "Maxima" "IKI" "CENTO' , "ČIA MARKET" "RIMI"..- Baisu ! kas darosi...nebėr kur padoraus maisto nusipirkti!!! o vagiama, vagiama, vagiama...Visos nuolaidos - mulkinimas...kasoj pilna kaina apvagiami žmonės...-Paskutinė REKLAMA skelbiama:- visiems ketčupams , bei padažams -nuolaida!...O štai majonezas pasirodo ne padažas??? Aferistų bendra šaika....

Taip pat skaitykite

Aštuonių prie Baltijos jūros esančių Europos Sąjungos šalių ministrai, viceministrai penktadienį, rugsėjo 29 d., dalyvavo Palangoje vykusioje konferencijoje „Mūsų Baltija.“


Sekmadienį Seime po pateikimo nebuvo pritarta Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narių siūlymui lengvatinį 9 procentų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų teikiamoms maitinimo paslaugoms taikyti neterminuotai.


Vizija, kuri gali tapti realybe, neabejoja darbą pradėjęs asociacijos „Klaipėdos regionas“ prezidentas Bronius Markauskas, taip pat einantis ir Klaipėdos rajono mero pareigas. 


Klaipėdos apygardos prokuratūra, reaguodama į viešai paskelbtą informaciją apie galimai neteisėtai vykdomas statybas Kunigiškių paplūdimyje, pradėjo tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.


Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai atliko analizę viešojo maitinimo sektoriuje.


Šalyje įsigaliojus karantinui, nuo 2020 m. lapkričio 9 d. iki lapkričio 29 d. Palangos švietimo bei ugdymo įstaigos dirbs kitaip.


Šeštadienio, spalio 31 rytą, miesto meras Šarūnas Vaitkus pasidalino nelinksma žinia savo Facebook paskyroje - Palanga, kaip ir dar 12 šalies savivaldybių, dėl palyginus aukšto koronaviruso epidemiologinio lygio savivaldybėje, yra įtraukiama į raudonąją COVID-19 zoną.


VMVT Palangos VMVT su Palangos miesto viešbučių ir restoranų asociacija gegužės 23 d. viešbučio „Vanagupė“ konferencijų salėje organizavo Palangos viešojo maitinimo įmonių vadovams ir atsakingiems darbuotojams seminarą „Maisto saugos valdymas maisto tvarkymo subjektuose. Kontrolės procedūros, efektyvios trūkumų šalinimo priemonės, poveikio...


Antradienį į tradicinį „Palangos tilto“ kavarytį susirinkę Palangos krašto kavinių ir viešbučių savininkai, Savivaldybės administracijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai kartu su skaitytojais diskutavo temomis, aprėpiančiomis platų klausimų ratą: nuo vadinamojo viešųjų įstaigų „reitingavimo puodeliais“ iki to, ko...


Jau nuo lapkričio 1-osios Lietuvos – ir Palangos – viešojo maitinimo įstaigos bus pradėtos vertinti balais. Taip siekiama padėti vartotojams lengviau apsispręsti, į kurią kavinę, restoraną ar barą užsukti – kuo aukštesnis įvertinimas, tuo ten saugesnė aplinka, kokybiškesnis maistas. Apie šią naujovę kalbėta ketvirtadienį viešbutyje...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius