Žiemą kavai – tabu, patartina valgyti daugiau karšto maisto

Agnė LEKAVIČIENĖ, 2011-12-30
Peržiūrėta
1201
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

Žiemą kavai – tabu, patartina valgyti daugiau karšto maisto

 

Nors oro sąlygos šiandien labiau primena rudenį ar net ankstyvą pavasarį, visgi dabar žiema. Kokius maisto produktus rinktis šaltuoju metų laiku, kad visuomet jaustumėmės žvalūs, energingi bei sveiki? Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistė Aiva Dabašinskienė, atsakinga už vaikų ir jaunimo bei bendruomenės sveikatos stiprinimą Palangos miesto ir Kretingos rajono savivaldybėse, perspėja palangiškius, kad šaltuoju metų laiku idealiausias maistas mūsų organizmui yra daržovių sriubos ir įvairūs troškiniai: „Sveika, tinkama mityba labai svarbi siekiant sustiprinti organizmo atsparumą įvairioms imuninėms ligoms žiemą. Maitintis reikia atsižvelgiant į mitybos piramidę bei jos principus“.


 

Svarbiausia – šiltas maistas

Kuomet oras nebelepina šiluma, sveikatos specialistė rekomenduoja valgyti kuo daugiau karšto, naminio maisto: „Natūralu, kad vasarą ir pavasarį maitinamės sveikiau, tačiau nėra priežasties pamiršti sveiką gyvenseną ir žiemą. Stenkitės valgyti kuo daugiau morkų, burokėlių, persimonų, granatų, spanguolių, įvairių oranžinių vaisių, kadangi jie dėl savo antibakterinių savybių puikiai tinka žiemą ir rudenį, kuomet siautėja įvairios peršalimo ligos, gripas. Jie taip pat greitina medžiagų apykaitą ir padeda tada, kai norime atsikratyti nepageidautinų kilogramų. Vitaminas C stiprina imuninę sistemą ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje“.

„Šaltuoju metų laiku patariame valgyti kuo daugiau rauginto pieno produktų, nes šių produktų sudėtyje esančios gyvosios bakterijos padeda stiprinti organizmo atsparumą. Tai itin svarbu žiemą. Ypač naudinga valgyti žuvį, daržoves, vaisius, raugintus kopūstus, brokolius, žiedinius kopūstus, pomidorus, paprikas, bulves, špinatus, petražoles, morkas, avokadus, bananus, persikus, abrikosus. Mūsų organizmui taip pat naudinga paukštiena, kiaušiniai, pieno gaminiai, riešutai bei grūdiniai produktai“, – pabrėžė moteris.

Tikriausiai daugelis parduotuvėje nė nežvilgtelime į šaldytas daržoves. Tačiau A. Dabašinskienė patikino, jog tinkamai užšaldytos daržovės ir vaisiai bei kiti produktai savo sudėtyje gerai išlaiko vitaminus, todėl šie produktai taip pat tinkami ir naudingi mūsų maisto racione.

„Taip pat labai svarbu žinoti kaip apdoroti ir naudoti daržoves, kad jos būtų naudingos, pavyzdžiui, morkos naudingesnės apkeptos, brokoliai – žali, svogūnai nuplikinti ir panašiai“, – teigė specialistė.


 

Saikingai vartokite kavą

Specialistė A. Dabašinskienė perspėjo kavos mėgėjus: „Tiek žiemos, tiek vasaros laikotarpiu kavos nereikėtų vartoti arba vartoti saikingai asmenims, turintiems problemų su kraujotakos ir širdies sistemos ligomis, bei nėščiosioms, kurioms kava gali sutrikdyti vaisiaus vystymąsi“.

Pasak pašnekovės, pasaulyje yra atlikta įvairių tyrimų dėl kavos vartojimo ir jo įtakos sveikatai, tačiau šių tyrimų rezultatai labai skirtingi.

„Vieni teigia, jog kava, vartojama saikingai, tai yra 1-2 kavos puodeliai per dieną, teigiamai veikia sveikatą. Tuo tarpu kiti teigia, jog kava, nors ir natūralus stimuliantas, turi neigiamos įtakos sveikatai. Taigi svarbiausia – saikas“, – pasakojo A.Dabašinskienė.

Pašnekovė taip pat teigia, kad žiemą vertėtų vengti alkoholio, nes jis plečia kraujagysles ir mažina kūno temperatūrą.

„Stiprieji gėrimai sukelia tik trumpalaikį šilumos pojūtį. Vėliau išgėręs žmogus šals dar labiau nei tas, kuris visai negėrė. Vietoj svaigiųjų gėrimų geriau pasirinkti sušildančius gėrimus: kakavą, arbatą ar tiesiog šiltą vandenį“, – patarimus žėrė A. Dabašinskienė.

A. Dabašinskienė patikino, kad lietuviai savo mitybos racionui skiria per mažai dėmesio. „Lietuvos gyventojų faktiškos mitybos tyrimų, atliktų Respublikinio mitybos centro nuo 2010 metų balandžio 1 dienos – Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro duomenimis, Lietuvos gyventojų mityba nėra sveika. Nustatyta, kad per maža dalis žmonių renkasi maistą sveikatos gerinimo (ligų profilaktikos) tikslu. Be to, Lietuvos gyventojai nepakankamai dažnai vartoja šviežių daržovių, vaisių ir grūdinių produktų, – vardijo pašnekovė, bei pateikė 2007 metais atliktus mitybos tyrimo rezultatus. – Paaiškėjo, kad Lietuvos gyventojų pagrindiniai maisto produktų pasirinkimo kriterijai yra skonis (33,6 proc.) ir kaina (32,6 proc.), o sveikatos gerinimo (ligų profilaktikos) tikslu renkasi maistą 18,9 proc. gyventojų“.

Jūsų komentaras:

Taip pat skaitykite

Palangos miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia į nemokamas anonimines konsultacijas su priklausomybės konsultantu.


Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijos „Palangos gintaras“ koridoriai kasdien aidi nuo vaikų balsų. Čia jie atvyksta tęsti gydymo, stiprinti sveikatą ir atsigauti po įvairių ligų. Dirbti su vaikais yra nelengva, bet, matant jų reabilitacijos pasiekimus ir gerėjančią sveikatos būklę, supranti, kad visos pastangos buvo to vertos. „Palangos gintaro“ gydytoja Lina Šimkuvienė mielai atsakė į...


Vadovaudamosi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu dėl ambulatorinių slaugos paslaugų namuose teikimo bei naujais reikalavimais Palangos miesto pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos (toliau – ASPĮ) nuo 2022 m. sausio 3 d.  pradėjo teikti slaugos paslaugas namuose su nauja komanda, kurią sudaro 2 slaugytojai, 2 slaugytojo padėjėjai, kineziterapeutas. Palangos...


Informuojame, kad asmenys, kurie neturi galimybės PGR tyrimui užsiregistruoti  www.1808.lt , ar nepavyksta to padaryti per Karštąją liniją tel. Nr. 1808, gali būti PGR tyrimui užregistruoti per savo šeimos gydytojus, o moksleiviai ir pedagogai - per Palangos miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro atstovus


Palangos miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro geriausia 2020 metų specialiste tapo visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Agnė Leonavičiūtė, įvertinta už atsakingą, nuoseklų darbą stiprinant Palangos miesto savivaldybės gyventojų sveikatą nuo įstaigos įsikūrimo pradžios. Specialistę pasveikino Palangos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta...


Nuo praėjusių metų vidurio mieste veikiantis Palangos miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (toliau – Sveikatos biuras) rūpinasi savivaldybės gyventojų sveikata, organizuoja ir vykdo įvairias sveikatinančias veiklas, siekdamas įgyvendinti šiuolaikinę visuomenės sveikatos misiją – gerinti gyventojų sveikatą bei mažinti sveikatos netolygumus.


Jau nebe pirmą savaitę sergamumas peršalimo ligomis Lietuvoje nemažina apsukų, o netrukus turėtų pakilti ir dar labiau – lapkritis šioms ligoms yra kone pats palankiausias mėnuo. Vaistininkai tikina, kad rudens mėnesiais įprasta sulaukti daugiau sergančiųjų, tačiau šiųmetis sergamumas lenkia tiek pernykštį, tiek visų pastarųjų metų rezultatus. Išvada...


Liepą veiklą kurorte pradėjo Palangos miesto visuomenės sveikatos biuras, besirūpinsiantis miesto gyventojų sveikata bei aktyvų laisvalaikį mėgstantiems kurorto gyventojams ir svečiams pasiūlysiantis įdomių nemokamų sveikatai naudingų veiklų.


Vakar Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Palangos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba organizavo pasitarimą su Palangos miesto savivaldybės administracijos švietimo skyriaus, ikimokyklinių įstaigų ir mokyklų atsakingais darbuotojais, savivaldybės vyr. gydytoja, visuomenės sveikatos priežiūros specialistais ir aptarė maisto tvarkymo reikalavimų vykdymo aktualijas...


Nors oro sąlygos šiandien labiau primena rudenį ar net ankstyvą pavasarį, visgi dabar žiema. Kokius maisto produktus rinktis šaltuoju metų laiku, kad visuomet jaustumėmės žvalūs, energingi bei sveiki? Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistė Aiva Dabašinskienė, atsakinga už vaikų ir jaunimo bei bendruomenės sveikatos stiprinimą Palangos miesto ir Kretingos...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius