Žmonės iškeitė restoranus į prekybos centrus?

Ugnė RAUDYTĖ, 2010-09-28
Peržiūrėta
1787
Spausdinti straipsnį
Bendrinti per Linkedin
Bendrinti per Facebook

Nors dauguma kavinių, restoranų ar barų šiais metais „numušė“ kainas, kad tik sulauktų daugiau klientų, tačiau nemaža dalis poilsiaujančiųjų Palangoje valgė namuose. „Žmonės nueina į „Maximą“, nusiperka maisto produktų ir gamina maistą namuose. Ypač lietuviai pamėgo prekybos centrus šią vasarą, kavinės ir restoranai liko antroje vietoje“, - pasakojo armėnų restorano „Alka“ Palangoje savininkas Voskan Aivazian.

 

Pasak vyro, šis sezonas buvo gana neblogas dėl žmonių skaičiaus, tačiau tikrai ne pelno atžvilgiu. „Daugelis žmonių ateidavo tik per pietus ir užsisakinėjo kompleksinius pietus, kurie šiais metais „Alkoje“ kainavo dešimt litų ir devyniasdešimt centų. Tai buvo pats paklausiausias patiekalas ir daugiau nieko žmonėms nereikėdavo“, - pasakojo V.Aivazian.

Diana Aivazian pasakojo, jog pastoviems klientams yra taikomos nuolaidos. „Jeigu žmonės ateina pietauti į mūsų restoraną jau antrus metus, tuomet kompleksiniai pietūs jiems parduodami už aštuonis litus, taip jie sutaupo vieną litą ir devyniasdešimt centų“,- kalbėjo D. Aivazian

Armėnas juokais gyrėsi: „Jei duosime skaniai pavalgyti, tai ir išlaikysime klientų skaičių ir paklausą. Tačiau, kaip ir kiekvienais metais, mūsų mylimi klientai iš Rusijos atneša didžiausią pelną restoranui. Jų viešbutyje kasmet apsilanko vis daugiau ir svečiai ateina valgyti į mūsų restoraną“.

Kadangi daugelis poilsiautojų yra rusakalbiai, restorano savininkas minėjo, kad samdomi padavėjai bei darbuotojai armėniškame restorane privalo gerai kalbėti rusų kalba, kad galėtų susikalbėti su svečiais. „Žinoma, reikalinga ir anglų kalba, nes klientų sulaukiame ne tik rusakalbių, bet ir kalbančiųjų angliškai. Todėl kalbų mokėjimas yra privalumas ne tik klientams, bet ir patiems darbuotojams. Juk jeigu darbuotojas puikiai mokės jų kalbą, klientas liks patenkintas ir, žinoma, arbatpinigių paliks daugiau“, -  šypsojosi V.Aivazian.

Tačiau armėniško restorano „Alka“ savininkas gailėjosi, jog restoraną tiesiog užmiršo lietuviai. „Jie apsipirkinėja prekybos centruose ir savęs restoranuose beveik nebelepina. Gal teko ir kitiems poilsiautojams pastebėti, jog pačiame vasaros įkarštyje prekybos centrai buvo tiesiog „iššluoti“ ir lyg senais laikais, kai buvo neįmanoma visko įsigyti, žmonėms tekdavo laukti kito pusdienio ar net dienos, kol atveš trūkstamų prekių į prekybos centrą. Jau senokai nebuvau matęs tokio dalyko“, - pasakojo V.Aivazian.

Nors armėnas tikslių skaičių nepateikė, tačiau sakė, jog praėjusieji metai finansiniu atžvilgiu buvo kur kas geresni. „Nemažai daliai patiekalų buvo sumažintos kainos, o mokesčiai, kaip visi žinome, didėjo, todėl ir pelnas buvo mažesnis. Nors šiais metais sulaukėme klientų tikrai daugiau ir dažniau, tačiau visi rinkosi pigesnius patiekalus ar kompleksinius pietus. Todėl restoranui sunku užsidirbti didelį pelną iš šių patiekalų. Manau, kad finansine prasme praėjusieji metai buvo geresni. Be to, ir lietuvių praėjusį sezoną sulaukėme daugiau, šį sezoną restoraną labiau mėgo užsieniečiai“, - kalbėjo V.Aivazian.

D.Aivazian taip pat dirba „Alkos“ restorane virėja. „Jeigu mes samdytumėm kitą virėją, tai būtų dar sunkiau finansine prasme. Dabar virtuvėje dirbame kartu su vyru, vasaros metu padeda ir mūsų dukra. Jau dvejus metus su vyru neturėjome atostogų, esame atsidavę tik darbui“,- pasakojo D. Aivazian.

Restorano savininkai sakė, jog žiemą šis restoranas išgyvena tik banketų dėka. „Žiemos metu turime nemažai banketų, kurie ir atneša mums pelną. Be banketų, manau, restoranas žiemą neišsilaikytų“,- svarstė D. Aivazian

Jūsų komentaras:

Taip pat skaitykite

Pirmadienį, kovo 25-ąja, Palangos savivaldybės administracija išdavė statybos leidimą naujam prekybos paskirties pastatui Kretingos g. 56 statyti.


Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“ skelbia restoranus, patekusius į geriausiųjų sąrašą.


Paramos prašančiųjų skaičiui pasiekus rekordines aukštumas, „Maisto bankas“ su viltimi gręžiasi į prekybos centrus – netrukus Seime bus svarstomas įstatymo projektas, kuris privalomai įpareigotų prekybininkus aukoti neparduotą maistą skurstančiuosius globojančioms organizacijoms. 


Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pradeda kampaniją „Mes mažiname kainas“, skirtą sušvelninti infliacijos įtaką maisto produktų kainoms.


Šį savaitgalį važiuojančiuosius į Palangą ties įvažiavimo keliais į kurortą pasitiko policijos ekipažai. Be svarios priežasties važiuojantieji buvo priversti apsisukti ir grįžti. Pačiame mieste stebino ištuštėjusios gatvės. Tačiau didžiuosiuose prekybos centruose pirkėjų netrūko. Piko valandomis tekdavo net riboti pirkėjų srautus.


Kai kuriems Palangos verslininkams karantinas tapo per dideliu išbandymu: dalis viešbučių nusprendė užverti duris, dauguma kavinių įvedus visuotinį karantiną sustabdė veiklą nė nemėginusios teikti maisto išsinešti paslaugos. Neatmetama, kad kai kam antroji karantino banga lemiama – panaikinus ribojimus duris atvers ne visi. Tiesa, pastebima, kad kai kurie...


Populiari miesto interneto svetainė www.palangoje.info ieško pirkėjo - parduodama už 2 500 eurų.


Sporto klube bendraudama su čia dirbančia senjore ponia Danute išgirdau žodžius, kurie ilgam įstrigo mano atmintyje. Kalbėdama apie dabartinį žmonių susvetimėjimą, negandas, kurios tarsi lavina nesustodamos ritasi per pasaulį, išmintingoji senolė įvardino jų atsiradimo priežastį: „Žmonės užmiršo savo Angelą Sargą. Angelai nebeturi darbo“.


Konkurencijos taryba, baigusi Ministro Pirmininko prašymu atliktą tyrimą dėl maisto produktų kainų pokyčių, šio tyrimo išvadas pateikia Vyriausybei ir visuomenei. Šiuo tyrimu siekta įvertinti, kas sąlygojo mažmeninių maisto produktų kainų pokyčius pastaruoju metu. Tyrimo išvadose išdėstytos nustatytos faktinės aplinkybės, pateikta mažmeninių maisto produktų kainų pokyčių ir šiuos pokyčius...


Nors dauguma kavinių, restoranų ar barų šiais metais „numušė“ kainas, kad tik sulauktų daugiau klientų, tačiau nemaža dalis poilsiaujančiųjų Palangoje valgė namuose. „Žmonės nueina į „Maximą“, nusiperka maisto produktų ir gamina maistą namuose. Ypač lietuviai pamėgo prekybos centrus šią vasarą, kavinės ir restoranai liko antroje vietoje“, - pasakojo armėnų restorano „Alka“ Palangoje...


Palangos tiltas gyvai
Renginių kalendorius